Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 2787 visningar

Nej!!!! Har jag fått Löparknä?

Johan Sandahl
1974 • Bor
#1
19 september 2010 - 11:32
Gilla 
Hej!

Springer ca 2,5 -3 mil i veckan i varierande terräng. Har tränat regelbundet sedan i februari (tack vara GBG-varvet). Har tidigare i varit lite anti löpning (har alltid velat ha en boll framför mig), men är numera helt frälst.
Så plötsligt denna vecka, värk på utsidan av knäet! Har egentligen inte ändrat något i träningen. Symptomen kom först dagen efter ett träningspass. Klarade av en mil igår utan problem, men idag känns det i knäet. Vad gör man?
- Inlägg? Jag har ett mkt lågt fotvalv. (tips i närheten av Värnamo?)
- Strechning? Har inte skött detta så bra ....
- Vila? Om man måste vila är jag tacksam för förslag på aktiv vila.
- Behandling?

Är det möjligt att undvika större frånvaro från träning om man åtgärdar i tid eller är det redan för sent när värken väl har uppstått? Har läst i forumet att löpare är borta lång perioder från sin träning.

Keep on running!
/Johan Sandahl
1970 • Sala
#2
19 september 2010 - 17:02
Gilla 
Gå till en duktig idrottsläkare så får du veta bestämt, men visst låter det som det. Sök i forumet så finns det mycket att läsa. Du kommer nog att behöva hitta en alternativ träningsform under en tid, tyvärr. Det är knepigt att komma tillrätta med det där.
1972 • Söderhamn
#3
19 september 2010 - 17:28
Gilla 
Jag har aldrig fått ont dagen efter med löparknä. Jag fick alltid ont under själva passet och alltid vid ungefär samma tidpunkt/sträcka. Den sträcka jag kunde springa innan jag fick ont blev kortare och kortare iofs.

För mig funkade det med endast stretchning, finns massor med tips på nätet hur man stretchar, kan inte riktigt förklara. Hittar man rätt stretchteknik och stretchar regelbundet (jag stretchade flera ggr/dag) så kan det gå över fort, tog mig c:a 2 veckor. Jag kunde dessutom löpträna under tiden fast bara kortare sträckor. (om jag fick ont i knät efter c:a 7 km så sprang jag 5 km tills det gått över)

Har haft i båda knän två olika år och det har funkat med stretchning båda gångerna. Nu stretchar jag varje dag samma övningar och har inte haft mer problem.
Johan Sandahl
1974 • Bor
#4
19 september 2010 - 18:35
Gilla 
Jag har ingen nämnvärd smärta under löpning, men däremot lätt molande värk efter träning.
Mattias Johansson
1991 • Värnamo
#5
19 september 2010 - 18:37
Gilla 
"- Inlägg? Jag har ett mkt lågt fotvalv. (tips i närheten av Värnamo?)" Foten gör inlägg, ligger i pelikanen (mitt emot hemköp).

Deras hemsida http://www.foten.se/

Har inte köpt inlägg där själv, men köpte mina nuvarande joggingskor där och de verkade väldigt kunniga.
Johan K
1980 • Borås
#6
19 september 2010 - 18:41
Gilla 
Var i knät gör det ont?
Om det är på sidan av knät, som jag själv har erfarenhet av, så funkar ev. den speciella stretchtekniken mot löparknä.
http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=8173

Finns en övning till där du ligger på rygg och tar den ena foten och lägger på en på det andra knät.
Johan Sandahl
1974 • Bor
#7
19 september 2010 - 22:46
Gilla 
Värken sitter på utsidan av av mitt högra knä. Har hittat övningarna och redan börjat.
Jacob Gudiol
1982 • Helsingborg
#8
20 september 2010 - 14:29
Gilla 
Jag tycker inte alls att det låter som löparknä. Som flera påpekat gör löparknä mer ont när man springer och lättar helt/mycket när man börjar gå. Det brukar även göra mer ont i backar än på plant underlag.

För mig låter det mest som att du bara kört på lite för hårt lite för snabbt. Alternativ träning är styrketräning. Om det är en skada så hjälper det, är det bara överansträngt så hjälper det...win win
Johan Sandahl
1974 • Bor
#9
21 september 2010 - 20:54 Redigerad 21 september 2010 - 20:56
Gilla 
Igår testade jag att spela innebandy 1 timma. Kändes lite stelt, men inte ont och det har varit ok dagen efter. Så ikväll tog jag en kortare runda på 5,5 km. Inga problem under löpningen, men så fort jag kommer hem och stannar kommer en molande värk när jag går. Ingen värk i stillhet. Vad är detta? Värken sitter på utsidan och jag tycker att den sitter mer i övre delen av knäet precis nedanför lårmuskeln.
Imorgon ska jag till "Foten" en butik som skannar och analyserar fötter. Jag misstänker att mina skor är utslitna. Är det normalt efter 70 mil?
Eric Z
1970 • Jönköping
#10
22 september 2010 - 18:09
Gilla 
Du kan ha överansträngt lårmuskeln där den fäster mot knäskålen på yttersidan. Jag hade åtminstonde det själv i det pmrådet för flera år sedan. Kom efter hetsig mountainbikecykling. Skulle ha rehabiliterats med eccentrisk träning men jag var dålig på det och istället drogs jag med detta riktigt länge. Åratal alltså. Minns att jag hade en synlig lätt svullnad i området jämfört det opåverkade benet vid ansträngning. Voltaren och liknande hade absolut ingen effekt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.