Löpning Tävlingar & Motionslopp / Lidingöloppet 30 inlägg 6254 visningar

För många löpare?

Krister Jansson
1968 • Rimbo
#1
26 september 2010 - 08:14
Gilla
Efter min LL premiär undrar jag, är det någon annan mer erfaren LL-löpare som kände att det var för många löpare i år? Jag startade själv i sista grupp och hade i stort inte en del av banan som det gicka att hitta flytet på, där det gick att hitta mitt eget tempo. Banan var kanon men 30 km löpning på andras hälar kändes inte lika skoj.
< < < 1 2 > > >
Einstein
1968 • Universum
#2
26 september 2010 kl 10:03
Gilla
Hej,

jag har inte mycket mer erfarenhet än du, men kände också frustration över att framför allt de första kilometrarna gick långsamt. Tappade flera minuter där och det känns ju inte som att det är på den sträckan eller det partiet i loppet som eventuellt tapp ska komma.... Startade i grupp 3 så jag hade färre framför mig än vad du hade, Krister.
Erfarenheten ger väl att det är till att vara startsnabb i en tidig startgrupp och en bra startgrupp får man genom bra seedningslopp/-uppgifter vid anmälan.

Men, det får mig att minnas några som jag sprang om och det här var tidigt i loppet - säg 3-4 kilometer men även något senare. Både män o kvinnor - plus 65 år - som höll ett tempo som gissningsvis skulle ge en sluttid på minst 4 timmar. Hur är det möjligt att de kommer i startgrupp 3 eller tidigare ? Absolut inget ont om äldre löpare - absolut inte! - men i de här fallen var det så tydligt att det inte handlade om att de hade en dålig dag och att det var orsaken till det låga tempot, utan de sprang i sitt eget tempo som de trivdes med. Väldigt malplacerat under dessa förhållanden.... Undrar hur LL lyckats med de startplatserna.....?
Matti
1970 • Haninge
#3
26 september 2010 kl 13:51
Gilla
Att starta i sista startgrupp och satsa på en tid är mycket svårt, jag stod i sista startgrupp också och gav upp de planerana ganska kvickt.

Vi var ett tåg som höll bra fart ett litet tag men sedan voltade en tjej i tåget, hon klarade sig bra som tur var, efter det la jag ner alla tankar på en bättre tid.

Det som var kanske lite jobbigt iaf var att alla som kroknade inte höll höger, ofta man smällde i ryggen på dem.
Jakob Frick
1981 • STHLM
#4
26 september 2010 kl 14:16
Gilla
Det var på tok för trångt även för oss i första startled. I alla fall fram till vallen. Jag sackade efter nästan 2 min på den biten som man sedan fick jaga in... Det tar på krafterna. Surt när man missar silvret med 3 min.
1980 • Stockholm
#5
26 september 2010 kl 14:24
Gilla
Nu har inte jag så många lopp bakom mig och det senaste var midnattsloppet som förvisso är en folkfest snarare än ett seriöst lopp. Men minns jag tänkte vilket lågt löparvett massan hade. Precis som när man kör bil så förväntar jag mig att är man långsam så håller man höger.

I takt med att löparintresset växer så hoppas jag innerligt att man respekterar sina medlöpare och håller sin sida beroende på fart. Om inte annat kanske arrangörerna borde säkerställa högre efterlevnad av "fil vett" för att inte tappa PB-jägare.

Vad säger ni som har många lopp bakom er?

ulf johnson
1977 • uppsala
#6
26 september 2010 kl 14:30
Gilla
Jag har tidigare startat i grupp 8 och 2, i år i 1C. Påtagligt trångt första milen, mitt specialknep att blåsa på i nerförsbackarna som en cykel utan bromsar funkade inte riktigt, man fick hålla igen för att inte springa in i andra.

Eftersom de flesta springer för fort i början blev tempot ändå ganska lagom för mig som siktade på ungefär 2.15. Efter första milen var det inga problem med trängsel. Om jag varit god för snabbare hade nog första km varit ganska frustrerande att springa om i trängseln.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#7
26 september 2010 kl 14:48
Gilla
Jag har slutat springa lopp med mycket trängsel, det är inte kul, jag tycker det är helt meningslöst om man inte kan göra sitt bästa för att andra löpare är i vägen.
1989 • Enskede
#8
26 september 2010 kl 14:51
Gilla
Problemet med LL är ju också att det på många platser (eller snarare hela tiden) är så pass smalt att det inte spelar någon roll om folk försöker dra sig till höger när de blir trötta: alla får helt enkelt inte plats.
1974 • Kungsängen
#9
26 september 2010 kl 14:58
Gilla
Jag startade i grupp 4 och där tyckte jag det fungerade riktigt bra (sprang på 2:48). Det blev lite stockning de två första km:arna, men annars flöt det på. Jag sprang både om och blev omsrpungen. De gånger det blev lite trångt och "långsamt" upplevde jag oftast annars var i uppförsbackar men jag tror det gynnade mer än stjälpte mitt slutresultat.
1979 • Västerås
#10
26 september 2010 kl 15:10
Gilla
Har man problem med att det är många löpare och trångt så kanske inte det är en så jättebra idé att anmäla sig till Lidingö. Det går ju nästan att räkna ut att det kommer bli lite trångt. Gjorde själv debut i år i sista startgrupp, det är bara att inse att man får anpassa sig efter förutsättningarna. Sprang på 2:41 men man fick ju plöja igenom den närliggande växtligheten på många ställen! Hade säkert kunnat gjort en bättre tid men färre medtävlande "i vägen" men det hade inte varit hälften så roligt! Tack alla som deltog i folkfesten!
1953 • Södertälje
#11
26 september 2010 kl 15:38
Gilla
Sprang mitt 7:e i startgrupp 6 och det verkade vara mer folk än vanligt men man måste ha samma inställning som Anders, acceptera att det är mycket folk. Retar man sig på att det är folk i vägen får man skylla sig själv. Själv brukar jag snacka lite med folket omkring mig och tycker det är ganska trevligt till skillnad mot min första mara i Stockholm i år som jag tyckte var klart tråkigare än LL.
Angående de äldre löparna i spåret så vet jag inte om det fortfarande är så men jag har för mig att förr fick veteranerna starta efter eliten. De hade liksom jobbat ihop till en sådan startplats efter många år på LL.
"Håll höger!" funkade på de flesta som sprang sakta till vänster.
Malin Sigefjord
1978 • Ljungsbro
#12
26 september 2010 kl 16:02
Gilla
Sprang mitt tredje LL i år och det märktes definitivt att det var fulltecknat i år, mycket trängre än tidigare. Jag hade en rätt dålig dag igår och höll därför höger rätt mycket, även om det oftast gick lite långsammare än vad jag skulle kunnat hålla som marschtempo men jag resonerade som så att det nog hade tagit alltför mycket på krafterna att ligga och köra om. Såg betydligt fler som snubblade på varandra i år och var på vippen att få fötterna undansprungna ett par gånger också, men överlag tycker jag fortfarande att LL har ett vettigt tak på max antalet deltagare. Visst, det är smalt på sina ställen och visst, veteraner och militärer får starta i startgrupp 2 utan andra meriter, men det är fortfarande inget mot t ex Tjejmilen som är helt fruktansvärt trång, och där folk absolut inte håller till höger utan snarare går tre i bredd snorkigt utbrister "ojojoj vad man ska ha bråttom då" om man ursäktar sig och vill springa förbi ute i diket...

Är det dock inte generellt så att de populära loppen tagit sig lite vatten över huvudet när det gäller deltagarantal? Jag gav Tjejmilen en chans till i år, efter förra årets kaos, men det var bara ännu värre, och i år lyckades de inte ens hålla koll på tidtagningen. Har hört samma sak om Göteborgsvarvet och Midnattsloppet också, att banorna helt enkelt inte sväljer så många som arrangörerna tar emot... Tråkigt, för jag tror de kommer tappa på det i längden.

Menmen, hoppas Lidingöloppet behåller maxgränsen där den är, för det var fortfarande rätt OK tycker jag.
1984 • Linköping
#13
26 september 2010 kl 16:03
Gilla
Mycket av problemet med LL och trängseln är ju justa det är så trångt. Ofta får inte mer än 2 personer plats i bredd, så när man kommer där i hög fart och ska springa om någon som i sin tur springer om någon så blir det lite jobbigt. Men en snabbt "håll höger" eller "kommer vänster" funkar bra på de flesta. Dock är det såklart svårt att springa på 2:15 från led 7. Men då får man se till att seeda sig i så fall :)
1974 • Stockholm
#14
26 september 2010 kl 16:14
Gilla
Jag sprang mitt första LL från startgrupp 8 och det var trångt hela vägen. Jag tror arrangörerna skulle tjäna på att sprida ut loppet lite mer .. kanske ha 20 minuter mellan startgrupperna

Förutom köttproppen i uppförsbackar och i smala partier så måste man ändå ge arrangörerna en stor eloge till ett väldigt välarrangarerat evenemang!

Hoppas att Enervit kommer tillbaks nästa år då Powerrade inte var någon höjdare. smakade blask och gav inte så mycket krut i benen
Einstein
1968 • Universum
#15
26 september 2010 kl 16:22
Gilla
Om det är så att veteraner och militärer får starta efter eliten så hoppas jag det kan bli en diskussion kring det. När det är så trångt redan från början så verkar det ju rätt knasigt att de som springer i ett helt annat tempo än övriga ska släppas iväg då. Vill man hedra veteranerna som tjänat ihop sin plats i loppet så kan man ju undra varför inte de släpps iväg före eliten ? Javisst, det är att spetsa till det, men jag menar att temposkillnaden mellan veteranerna och övriga löpare i närliggande grupper är så pass stor att det till och med kan diskuteras om det inte är en fara - att man riskerar att springa på någon av dem för man väntar sig inte att någon springer i det tempot. Veteranerna ska hedras - absolut - men är det här bästa sättet att göra det ?
Till nästa lopp ska jag ta med mig att det är riktigt trångt större delen av loppet. På så sätt kommer mina förväntningar och verkligheten ligga närmare varandra och min upplevelse kommer att bli än bättre :-)
Mr. B
1963 • Hemma
#16
26 september 2010 kl 16:24
Gilla
Det rör sig väl bara om de fyra personer som har sprungit ALLA Lidingölopp?
Björn Paxling
1980 • Malmö
#17
26 september 2010 kl 18:59
Gilla
Sprang mitt första lidingölopp från startgrupp 6 och älskade det verkligen från början till slut! Var inställd på att mer ta mig runt än att göra en bra tid, kanske hade varit grinigare om jag var inställd på toppresultat.. tänkte dock mycket på att många snabba sprang om på höger sida, vilket tvingade ut långsamma löpare mot mitten/höger, vilket gjorde snabba löpare som ville springa om till vänster irriterade.. höger/vänster-regeln skulle nog behöva bankas in mer på lopp om folk ska tänka på den ute i spåret..

blev förvånad över att militärer skulle få starta i tidig startgrupp per automatik, har det något med loppets historia att göra, eller varför vill man favorisera folk med den typen av "yrke"? Underligt....
1977 • Morgongåva
#18
26 september 2010 kl 19:23
Gilla
Jag startade i sista grupp och är fantastiskt nöjd över att bara ha kommit runt!. Det tog i och för sig nästan fyra timmar, men det känns helt fantastiskt för mig som vid denna tid förra året inte orkade springa runt vårt elljusspår på 2,3 kilometer plan mark :-).. I det tempo jag sprang var det inte direkt några problem med trängsel då de flesta bara var nöjda med att komma framåt..

Det blir definitivt en repris, och hoppas då på en betydligt bättre tid.. :-D
Erik
1976 • Stockholm
#19
26 september 2010 kl 19:56
Gilla
Startade i 1C och tyckte inte det var några problem. Man får springa lite taktiskt och planera sin löpning men jag drabbades inte av någon större trängsel som hindrade min löpning. Det kanske var jag som bromsade upp de andra...? Haha!

Jag kom in på 2.20 och höll ett tempo för 2.16 första 15 km. Jag vill gärna rulla på nedför i nedförsbackarna och inte bromsa steget där (som många gör!), men det gick bra.

Men jag gissar att det var trångt för vissa före mig men säkert för många i startgrupperna efter. Det här var premiär för mig och jag seedade upp mig med tider från andra lopp jag sprungit.
1971 • Fjugesta
#20
26 september 2010 kl 20:03
Gilla
min erfarenhet;
idioter som skriker:
-Håll höger!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
För att 200 meter senare bli omsprungna av dom som dom 200 meter tidigare skrek för full hals till..
skärp er för faaaaan
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.