Löpning Träning 6 inlägg 4662 visningar

sprang på asfalt för första gången idag

1967 • edsberg
#1
21 november 2010 - 16:50
Gilla
skulle ut å springa i spåret idag,men det va så isigt,så jag testade asfalt i stället..jag sprang ca: 6,5 km å det kändes faktiskt bra..känns faktist bra i ben å så...har viserligen bara sprungit en gång på asfalt,men trodde det skulle kännas i vader/senor m.m..
kanske man ska lägga in nått pass i veckan under vintern på asfalt,då det oftast är plogat å mindre halt..



Bo Tendell
1936 • Angered
#2
21 november 2010 kl 17:17
Gilla
G R A T T I S ....!
Gör det och spring så du i god tid ser fordon som närmar sig !
Med andra ord : spring på vänster sida av vägen !
Tag 10 km nästa gång och öka med några kilometer per månad
tills du når 15 - 18 km under ett pass.

1967 • Göteborg
#3
9 mars 2021 kl 20:40
1 Gilla
Man ska vara medveten om att problemet med asfaltvägar är bankningen. Det kan alltså luta ganska rejält ibland och det ställer lätt till med överbelastningsskador på grund av assymetrin i löpsteget.
Att springa väldigt långt på ett helt jämnt underlag är också påfrestande (monotont) och kräver långsam tillvänjning för de flesta.
Om valet är att hålla till på knaggliga och isiga spår skulle jag definitivt välja asfalt, men kanske inte lika långt som vanligt i början.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
10 mars 2021 kl 14:24
1 Gilla
Personligen älskar jag asfalt, gör väl egentligen all träning på asfalt undantaget några få mil på grusväg på sommaren.
1991 • Norrköping
#5
15 mars 2021 kl 08:34
Gilla
Hej, kan du utveckla om bankningen? Var tar sig dessa problem oftast form? Jag sprang långt(40 km) på mestadels lutande mindre asfaltsvägar och blev väldigt sliten i vänster vrist. Sprang på vänster sida av vägen. Har ofta funderat på hur sunt det är att springa på de vägar där bankningen verkligen är markant.
1967 • Göteborg
#6
15 mars 2021 kl 11:10
Gilla
I stort sett alla vägar inkl. cykelvägar är bankade för avrinningens skull.
Jag kan bara uttala mig om de problemen jag får: Om jag exv. springer på höger sida får jag vanligtvis problem insida vänster knä efter ett tag. När jag känner att vänster knä fått nog, brukar jag byta sida för att inte dra på mig något (det finns inga laga som säger vilken sida vi "fotisar" ska hålla oss på, bara rekommendationer). Här i Göteborg med mestadels lermark överallt lutar många cykelvägar väldigt mycket, vanligtvis ut mot slänter där marken under vägen börjar glida. För min del, i Kortedala, står valet mellan ganska brutala "motionsslingor" eller lutande asfaltvägar. Hittills har det gått bra men man måste hela tiden vara på sin vakt om det börjar kännas någonstans, och avbryta eller vända.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.