Löpning Kom igång 7 inlägg 3888 visningar

Sprang min första mil idag

#1
8 mars 2021 - 22:27
7 Gilla
Hejsan,

Idag bestämde jag mig för att springa en mil och lyckades göra det på 58 minuter. Skulle inte säga att jag är nybörjare men har heller aldrig löptränat utan det är crossfit-träningen som har gjort detta möjligt. Detta fick mig och inse att det är något jag vill bli bättre på. Har sökt runt lite på nätet och större delen av alla tips och guider verkar vara för de som är totalt nybörjare.

Visserligen har jag ingen större erfarenhet av löpning men detta vill jag ändra på och försöka komma ut 2-3 ggr per vecka. Det jag undrar är hur jag skall tänka för att dels bygga upp en stabilare ”lunga” och även kropp för att kunna springa längre i framtiden. Målet är att inom 1-2 år göra mitt första maraton men hur skall man tänka för att ”rusa långsamt” fram?
#2
8 mars 2021 kl 22:43
Detta inlägg har raderats
Hobbylöparn
Östermalms IP
#3
9 mars 2021 kl 06:26
Gilla
Bra jobbat!
Hasse A S
1953 • Munkedal
#4
9 mars 2021 kl 09:54 Redigerad 9 mars 2021 kl 09:54
2 Gilla
Låter intressant att du vill satsa på en mara efter att ha sprungit din första mil! Först vill jag säja grattis till första milträningen. Men hur mycket löptränar du nu?

Om jag ser tillbaka på mitt första maratonlopp så hade jag löptränat i 12-13 år. Men då sprang inte så många motionärer så långt.

Du tänker träna 2-3 ggr i veckan. Börja med att få in en rutin, så du kommer ut på dina pass. Inte så viktigt att springa långt eller snabbt.
Börja med 2 pass på 4-6 km i veckan och ett på 6-8 km. Öka på lite sakta, Kanske 5-10 % per vecka och efter 3-4 månader är du uppe i 2 ggr 10 km och ett pass på 15 km. Det tror jag kan vara en bra start.

Ge akt på hur kroppen reagerar och träna i ett lugnt tempo. Det finns ingen anledning till att stressa och dra på sej skador.

Lycka till!
1972 • västerås
#5
9 mars 2021 kl 10:24
Gilla
Ohhh då måste man få gratulera! Bra jobbat!
Det tips som jag ger dig är att skynda långsamt. Öka absolut inte distans och tempo för fort. Om du går på jym så se till att stärka bål, säte och höfter. Kan även göras hemma utan vikter. Finns många bra tips på Google...
Jag vet av erfarenhet att man inte får vara för ivrig i sitt löpande. Har nämligen sprungit för mycket och ökat för fort så nu sitter jag här med en skadad höft...men är snart på banan igen.
Lycka till med ditt tränande!
1991 • Norrköping
#6
9 mars 2021 kl 12:27
1 Gilla
Hej, lite punkter att ta hänsyn till:

-1) Utöver att tänka att du ska träna två-tre ggr/vecka, tänk även på hur många km du får ihop totalt per vecka. Det kallas volym och den vill du långsamt bygga upp och göra större. En vanlig taktik är att öka volymen med ca 10 % per vecka under kanske tre veckor för att den fjärde veckan sänka volymen med 10 % och sedan börja om. Det kan se ut så här:

V.1) 20 km
V.2) 22 km
V.3) 24 km
V.4) 22 km o.s.v.
Detta är ett försiktigt och beprövat sätt att öka mängden löpning på. Behöver du vara så försiktig? Ingen aning, du kanske kan öka lite mer per vecka. Men tumregeln ovan är bra att ha koll på.

2) Spring lite längre på ett utav passen. Detta pass kan du varje vecka öka med en km eller två för att den fjärde veckan gå tillbaka lite, enligt samma princip som för volymen.

3) Kontinuitet. Ska du minimum springa två dagar per vecka så gör också det, låt det inte bli en gång per vecka titt som tätt utan ditt minimum är ditt faktiska minimum.

Detta är något sorts grundtänk man kan ha om målet är att springa långt. Att ge tips på hur ofta du ska springa snabbt är så jävla svårt, vissa går sönder hur lätt som helst och för andra är det inga problem. Men att åtminstone ha ett snabbare pass per vecka är nog för de flesta ingen dum idé.
2006 • Alingsås
#7
12 april 2022 kl 08:19 Redigerad 10 november 2022 kl 12:02
Gilla
Först skapa ett inlägg om att börja springa och sedan inte följa upp det är dåligt tycker jag. Känns ganska meningslöst.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.