Löpning Träning 7 inlägg 3941 visningar

Lite omdiskutabla faktorer som påverkar löpningen

aro johansson
1989 • saltsjö-boo
#1
1 december 2010 - 13:17
Gilla
Sprang idag milen för andra gången (10.6 km) på tiden 50.30, 5 sekunder mer per kilometer än förra gången jag sprang (2½ vecka sedan). Självklart spelar ju kylan roll, mängden kläder samt att jag körde fyra varv på en sträcka med en mördarbacke, istället för ett varv med lite mer plana dalgångar. Jag undrar emellertid om följande faktorer kan ha någon speciell inverkan på tiden:

1. Förra gången jjag var ute o ch sprang hade jag varit och gett blod en dryg vecka tidigare. Jag gick på alltså på järntabletter och var ungefär i mitten av "kuren". Positiv, negativ eller neutral inverkan?

2. Förra gången jag var ute och sprang hade jag vilat de två dagarna innan, de tre dagarna innan dagens pass bestod av styrketräning, styrketräning samt hård intervallträning i nämnd ordning (gårdagens intervallträning fick mig nästan att svimma). Tränade dessutom 3-4 gånger i veckan vid förra löpasset, tränar idag 6-7 gånger i veckan.

3. Har börjat fasta 16 timmar per dag (20.00 - 12.00) och sprang således på tom mage idag. Tränar alltid på morgonen och samtliga träningar har därmed varit under fasta. Förra gången jag sprang milen hade jag ätit en redig frukost.

Vad jag vill veta är således om min kondition kan antas ha förbättras markant eller om bara en smärre förbättring skett. Förstår självklart att inga definitiva svar kan ges men vill gärna höra på teorier.

PS. Ingen smärta i benen denna gång, att löpa på snö (och värma upp inför passet!) är guld värt.
Bo Tendell
1936 • Angered
#2
1 december 2010 kl 14:00
Gilla
Jag tror att din kapacitet har råkat ut för en smärre höjning. Grattis !
Johan I
1987 • Örebro
#3
1 december 2010 kl 16:26
Gilla
1. Beror väl på dina värden. Förmodligen ingen större påverkan. Extra järn/höga järnvärden kan nog ses som positiva dock.

2. Det är väldigt olika. Själv kan jag ibland känna av t.ex. ett längre styrkepass än vanligt en dag efteråt eller så, och då få sega ben. Men vissa gånger så är jag snarare starkare och piggare dagen efter. Om du tränar 6-7 ggr/vecka så klarar du säkert snart bättre tider på milen. Det tar lite tid innan effekten går igenom dock. I början kan du säkert bli lite nedtränad.

3. Att du fastar så gör att kroppen går in i svält-läge och därmed lägger på sig extra fett o.s.v., och förbränningen minskar. Så det är inget jag skulle rekommendera om du nu inte vill gå upp i vikt. Om du vill gå ner i vikt så skall du äta ofta, men i små portioner. Sen om du tränar så mycket så måste du ju äta för att återhämta dig. Glöm inte att dricka väldigt mycket också.
aro johansson
1989 • saltsjö-boo
#4
1 december 2010 kl 17:06 Redigerad 1 december 2010 kl 17:06
Gilla
@ Bo: Tackar :)

@ Johan:
1. Tror detsamma på den här punkten
2. Tränar dock bara egentlig distanslöpning 1 gång i veckan i dagsläget, hoppas bara på att mina övriga konditionspass ska räcka (vilket egentligen bara är tisdagar). Kör i dagsläget:

mån: gym
tis: intervallinriktad boxningsträning
ons: löpning distans
tors: styrkeinriktad boxningsträning
fre: teknikinriktad boxningsträning
lör: gym
sön: gym

Vet inte riktigt när jag ska slänga in fler löppass för att förbättra min tid.

3. Jag håller inte med dig om att kroppen går in i svältläge. Enligt studier som gjorts (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3661473) tar det 60 timmar innan kroppen går in i svältläge. Sen att man ska äta kontinuerligt stämmer inte det heller (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19943985). Går precis lika bra att äta 3 mål mat. Mitt syfte med träningen är att gå upp i muskelmassa, samtidigt som jag har schysst kondition. Fettnedgång kan jag ägna mig åt senare. Jag äter relativt mycket (lunchen bestod av 2 ägg, 120 g bacon, 2 lingongrova m. leverpastej och saltgurka, 2 rågbröd med ost och skinka, 1 glas juice och 2 msk olivolja) och äter sedan mellanmål vid 16 tiden samt middag klockan 19.30. Dricker 1 liter vatten på morgonen för att dämpa hungern samt en massa till måltiderna så ingen fara där :)
Tommy Norström
1967 • Örbäck / Åbo
#5
2 december 2010 kl 05:45
Gilla
Niels, vad räknar du med att uppnå med fastan? Jag förstår inte riktigt hur den passar in i din hårda träning.
aro johansson
1989 • saltsjö-boo
#6
2 december 2010 kl 22:34
Gilla
@ Tommy

Jag testar att lägga om min kost en aning. Förr åt jag 5-6 gånger om dagen vilket var otroligt krångligt och krävde att jag fokuserade på mat konstant. Jag är själv väldigt intresserad av kost och näringslära och läser konstant på om nya rön och medicinska studier som görs. Enligt de senaste är muskeluppbyggnad UTAN fettbildning som effektivast enligt den kosthållning jag kör på (även om det egentligen ska utmynna i både viktnedgång och ökning av muskelmassa. Kräver emellertid lite annorlunda mängder mat än vad jag äter idag). Vad jag räknar med att uppnå är egentligen bara: Lättare måltidstider samt bättre prestation under träningspassen. Sen blir det lättare att få en bra viktnedgång då jag ska börja med det. Tänkte troligtvis försöka börja med denne i början av februari.
Fredrik Viberg
1989 • Spånga
#7
2 december 2010 kl 23:00
Gilla
Om jag förstår det rätt så var det första respektiva andra gången du sprang sträckan ifråga. Med tanke på att skillnaden i tid var så pass liten är det i stort sett omöjligt att dra några slutsatser kring huruvida din form har blivit bättre, sämre eller är oförändrad.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.