Löpning Träning 6 inlägg 2864 visningar

Kilometertid vid löpning med broddar

A Wall
1962 • Uppsala
#1
14 december 2010 - 23:05
Gilla
Har inte sprungit utomhus på månader nu. Förra året, inför Stockholmsmaran var jag ute i ur o skur. Men nu drog jag på mej löplabbsbroddamaskerna och tog en kort runda.

Sprang i en ansträngningsnivå som kändes 5 min/km tempo från i barmarkshöstas men det visade sig vara 5.15 ungefär. Är det en rimlig ökning av kilometertiden, då man springer med broddar på packad snö?
1972 • Halmstad
#2
15 december 2010 kl 07:03
Gilla
Hej A.

Satt o läste ett test om broddar på marathon.se och de hade en brodd som de testade där löparen satte nytt PB.

"Det är enkelt att dra på broddbandet. Vi testade genom att dra på Slip stopper på våra vanliga träningsskor och fick mycket bra resultat. En av testlöparna satte sin snabbaste tid vilken måste rendera Slip stoper-lösningen mycket beröm. Helt klart en budgetlösning som fungerar utmärkt bra och som enligt våra erfarenheter klarar en vintersäsong." från marathon.se

Lycka till i snön
Müller
1967 • Järfälla
#3
15 december 2010 kl 08:21
Gilla
Om du har bra fäste på ett hyfsat jämt underlag så är det väl ingen större skillnad. Men om det är moddigt, ojämnt eller snö till knäna så skiljer det sig säkert upp till nära minuten per kilometer är min erfarenhet.
1981 • Linköping
#4
15 december 2010 kl 12:46 Redigerad 15 december 2010 kl 16:00
Gilla
Fast Anders, jag tolkar texten som att löparen satte sin snabbaste tid i TESTET, inte PB? Utan i jämförelse med de andra lösningarna??

A Wall: jag tycker att det går lite långsammare, om det beror på underlag, att det blir tyngre eller svajigare vågar jag inte säga. Men din långsammare tid beror nog snarare på att du inte sprungit sedan i höstas?
1963 • Linköping
#5
15 december 2010 kl 17:58
Gilla
Det beror väl på hur underlaget är, att sätta sin snabbaste tid med broddar verkar konstigt, då kan det knappast vara så moddigt i alla fall.

När jag sprang i söndags så varierade farten ganska mycket beroende på underlaget. Där det var väl plogat och fläckvis asfalt synligt så kändes det som att springa på barmark med superbra fäste men på moddiga partier hjälper inte broddarna och det blir lite som att trampa luft och nästan som att springa på stället där det är extra moddigt.

Jag försöker köra pulsbaserat när det inte är barmark och har upplevt att det rent av är svårt att komma upp i en viss puls när man inte får fäste och tiden blir förstås därefter. Dock känns det väldigt tryggt med broddar i och med att man kan springa som vanligt utan att oroa sig för att halka.
#6
15 december 2010 kl 20:19
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.