Löpning Träning 17 inlägg 1137 visningar

Broddar - löpning

solna
#1
11 november 2021 - 16:34
Gilla 
Ska ev. ut imorgon o springa i solnaområdet i Stockholm. Ska bli klart och kallt, nära noll tidig morgon och ska därför börja använda broddar som jag nyligen köpt på Stadium för 300 kr.(Runsafe Sportgrip). Testade dessa nu som hastigast för första gången, testsprang 50 meter och måste säga att det känns väldigt annorlunda/ovant, knastrande känsla. Jag brukar springa med rel. hög intensitet och min fråga är om det är något man måste tänka på vid användande av broddar - bör man vara försiktig i början, måste fotled, hälsena o vader anpassa sig - alltså kan belastning bli negativ om man inte är försiktig?
1981 • Lycksele
#2
11 november 2021 - 18:15 Redigerad 11 november 2021 - 18:18
1 Gilla 
Är länge sen jag sprang i broddar senast. Minns att de modeller som fanns då alla krängde/vred sig när man kuta snabbt. Rekommenderar att dubba själv med bestgrip/maxigrip skruvdubb (kostnad ca 200, skruvdubbar. Se eller i sportbutik) eller köpa färdigdubbade löpdojor. Men som svar på frågan, ingen speciell i körning krävs för att kuta med broddar/dubbat.
Niklas
Sverige
#3
11 november 2021 - 21:13
2 Gilla 
Skruva i dobbar själv är väl ok, så länge man inte har Nike Air 😆
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#4
12 november 2021 - 08:53 Redigerad 12 november 2021 - 08:53
Gilla 
Jag har kört alla möjliga lösningar genom åren.
Damask med dobbar, var nog vanligt stål, för efter en runda så var dom rundslipade och halare än utan.
Sen körde jag skruvdubbar. Var väl helt ok, höll många år, man tog säsongens ”på sista versen-dojor” och skruvade i dobbar. Helt ok, men nån gång stack dom igenom och man fick skruva om dom.

Till sist gick jag över till Salomon spikecross och nu senaste åren Asics Gel-FujiSetsu.

Verkar som icebug har kommit med en mer dämpad doja för asfalt med dubbar, kolla in den ni som kanske mest vill ha dubbar för vanliga vägar.
1978 • Segeltorp
#5
12 november 2021 - 10:50
Gilla 
För många år sedan sprang jag med broddar. Bodde då på kungsholmen i Stockholm och skulle ut till Djurgården. Satte på broddarna från början, på vägen ut mot Djurgården springer man en del på betong vet inte om det var broddarna eller om det skulle hänt ändå men lår/höft/bak blev toköverbelastat och knöt ihop sig totalt. Blev några veckors haltande och flertalet naprapatbesök. Vågade efter detta inte använda broddar förens förra året igen men passar mig för hårdare underlag som betong med dessa på. Beror kanske inte på broddarna i sig utan hur man själv springer med dem på tog ett par rundor förra året för att jag skulle hitta mitt vanliga steg med dem på..
1972 • Göteborg
#6
12 november 2021 - 11:08 Redigerad 12 november 2021 - 11:08
Gilla 
De flesta skor förstörs av skruvdubb då man går igenom dämpningen som blir vattenfylld eller punkteras. De du köpt borde funka bättre men jag upplever dem som klumpiga och klämmer på foten.
solna
#7
12 november 2021 - 11:35
Svar på inlägg #5
Gilla 
Jag missförstod lite detta med broddarnas användningsområde - fick prata med en expert nyligen som sa att broddar INTE ska användas på annat än vid is och snö - asfalt som jag tänkt ska undvikas som exempel. Man kan både ramla och snabbt nöta ner spikarna. Min tanke var först att man kunde springa på alla underlag. Att jag tänkte använda dem på asfalt beror på att det kan vara lite frost tidigt morgon samt hala höstlöv som man lätt kan halka på. Jag funderar på om det finns skor som biter på det mesta - han jag pratade med nämnde sk trailrunningskor som ett alternativ - har en bra undersida som biter på det mesta - ja, kanske inte isbana direkt men kan troligen stå emot halt vägunderlag, blöta höstlöv osv?
Olle Sjöstedt
1968 • Aspudden
#8
12 november 2021 - 13:43
Gilla 
Jag använde bråddar för flera år sedan. Aldrig på barmark. Bara på snö och is. Tyvärr packades alltid snö mellan bråddarna och skorna och till slut föll de av. Jag ledsnade och skaffade dubbade skor istället. De kostar ju en slant men jag tycker att det varit värt det.
1987 • Västerås
#9
12 november 2021 - 14:18
Gilla 
Jag springer året om, har aldrig upplevt ett behov att ha dobbar alls. Men jag springer företrädelsevis på asfalt/grusväg (inte trail) på vintern. Köpte ett par Icebug för några år sedan och har sprungit med dem ett par gånger när det har varit på snö/is. Det funkar såklart och har givit lite mer säkerhetskänsla, men det skulle nog ha funkat utan också.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#10
12 november 2021 - 16:32
1 Gilla 
@björn.

Det går utmärkt att springa på asfalt och betong. Det är hårdmetall typ karbid eller så. Dom slits inte. Tänk bildubb.
Det är lite klickeri klack att springa med dubb, men går alldeles utmärkt.
Men ja, bekvämare på mjukare underlag kanske.
Nja man skadar sig knappast bara för att man har dubb på sig. Snarare tvärt om om man skall springa och spänna kroppen rädd för att ramla.
Per
1966 • Lysekil
#11
12 november 2021 - 17:00
4 Gilla 
Jag har ett par Icebug som är typ 5 år och som jag använder när det är riktigt isigt ute på asfaltsvägar.

Det var en liten tillvänjning första gångerna jag använde dessa skor... inte löpmässigt.... utan tankemässigt då ögonen registrerade isiga vägar, skickar denna info till hjärnan som tänker...
"Oj, här var det isigt.. bäst att ta det lite piano så man inte halkar" och skickar denna signal till mitt medvetande om att jag ska springa väääääldigt lugnt då det ser halt ut.

jag testade att "tvärnita" på den isiga vägen och det tog tvärstopp.

Det visade sig att det var väldigt bra klös i dom Icebugen, inte halt alls på isiga vägar, så jag sprang som vanligt med dessa på utan att vara orolig och utan att spänna mig för att vara rädd för att halka och ramla.

Jag menar att det var - i alla fall för mig - knepigt att vid första löpningen helt våga lita på att man inte halkade på de isig vägarna och att man kunde springa som vanligt.

I mina ögon, klart värda inköpet av dessa dojor.

Sedan är det com Corben skriver i #10, det låter om en när man lufsar fram över asfalten. Men dubben är som bildubb, slits inte ner. Blir lite stummare känsla också då dubben är lite hårda under sulan. Men hellre det än att halka och skada sig.
Niklas
Sverige
#12
13 november 2021 - 09:14 Redigerad 13 november 2021 - 10:29
5 Gilla 
Det går faktiskt att skada sig riktigt illa genom att ramla på en isfläck. Jag rekommenderar verkligen nån form av dubb när det finns risk för is. Farligaste isen är den som ligger dold under ett tunt täcke av nysnö.

Jag kör med broddar man drar över skon. Funkar helt ok. Bor söder över så det är inte många veckor per år man behöver ”stå ut” med broderiet:) Hade jag sprungit mer i kyla hade jag definitivt satsat på nån form av icebugsko.
solna
#13
18 november 2021 - 12:57
Svar på inlägg #12
Gilla 
Exakt - precis vad som hände mig förra vintern, i januari på väg till gymmet - det var is under snön och jag föll och skadade armbågen, nu 10 månader senare fortfarande problem bara för den händelsen. Det kan också gå betydligt värre.

@Per - Känns det helt ok att springa med icebugs på asfalt, låt säga på hösten med halt väglag? Med mina "Runsafe Sportgrips" från stadium blir det ett jäkla klickande när man springer på asfalten o det känns konstigt. Kanske Icebugs är bättre?
1965 • Kungsholmen
#14
18 november 2021 - 13:23
Gilla 
Jag har kört egendubbat i över 10 år med Best Grip och tycker det fungerar riktigt bra. Inte lika säkert som Icebug etc men det förhindrar de farliga halkolyckorna och är helt ok att springa med på ren asfalt.
Första passen för säsongen kan ge mig extra vadbelastning och försöker att inte köra för långt eller fort då.
1972 • Borlänge
#15
18 november 2021 - 13:48
Gilla 
Icebug har dubbar som "sjunker in" när man springer på asfalt. Så det stör inte alls tycker jag.
BestGrip är hårdare/sticker oftast ut mer, och därmed låter det vid löpning på asfalt. Har man dessutom en tunnare sula/skruvat in dem långt, kan de känns lite genom skon/under foten.
Per
1966 • Lysekil
#16
18 november 2021 - 19:23
Svar på inlägg #13
Gilla 
Jag tycket inte det låter så mycket, men visst, det låter mer än vanliga löpardojor.

Och, ja... det känns ok att springa med Icebugen på asfalt som har ett halt underlag.

När jag springer med dom på så är det inte isigit hela löprundan utan det är bitvis saltad asfalt och bitvis "ren" asfalt innan jag kommer till de hala partierna... och som Johan Hedlund #15 skriver... de sjunker liksom in lite så det är inte så störande med dubben vid "ren" asfaltslöpning.
1979 • Sveg
#17
18 november 2021 - 21:58
1 Gilla 
Drömmen är när man "öser" på ute på sjön här hemma, isen är blank och det bara fräser i dubbarna 😍

Det sliter rätt hårt på vaderna som någon skrev för bättre grepp kan man inte få 🙂

Jag har kört både med ice bug och best grip men föredrar faktiskt best grip då de inte greppar lika bra som ice bug och sliter lite mindre på vaderna men ingen risk att halka 👍
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.