Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 3121 visningar

Träningstips vid "benhinne" inflammation

Anna
1971 • uppsala
#1
28 december 2010 - 14:21
Gilla
Nån som har ett bra tips på bra (konditions) träning vid benhinneproblem? Försöker jogga 3 ggr/vecka, och har den här gången satsat på att ta det lugnare än vad jag brukar med kortare springsträckor, men har ändå fått ont i benhinnorna. Vilar jag från joggandet blir jag bättre i benhinnorna men konditionen är i botten (byter mot gång och gym träning, vilket jag tycker är riktigt tråkigt). Pga ett diskbråck kan jag inte gå på spinning och konstigt nog brukar jag ha problem att simma. Mitt mål är att springa en halvmara i sommar/höst så jag vill hålla flåset uppe fast jag vilar benen.

Jag har nya skor och gjutna iläggsulor med extra stuts, Skorna är utprovade på löplabbet efter konsten alla regler.

Tar tacksamt emot alla tips!



1975 • Skövde
#2
28 december 2010 kl 14:45
Gilla
Den mesta konditionsträningen som jag kommer på är ju påfrestande för ben. I alla fall om man ser till sånt som finns på gymet. Annars kanske du kan prova cross-trainer eller roddmaskin.

Annars så får du väl börja med boxning som ger riktigt bra kondition... ;)
1975 • Skövde
#3
28 december 2010 kl 14:50
Gilla
Fråga coachen på Marathon.se svarade angående detta... http://beta.marathon.se/fraga-coachen/12935

Hittade nåt på Ciao.se som kanske kan vara intressant? http://www.ciao.se/Traning__Recension_11233

Sen är det ju alltid bra att veta vad som kan orsaka detta: http://sv.wikipedia.org/wiki/Benhinneinflammation
Lennart
1971 • Vallentuna
#4
28 december 2010 kl 14:53 Redigerad 28 december 2010 kl 14:54
Gilla
Hej!
Sånt här är svårt. Tycker nästan att du måste pröva dig fram. Jag tror nog att vila ett par veckor kan vara bra samtidigt som du hittar en alternativ träningsform som fungerar. Har du provat vattenlöpning? Crosstrainer?

Sök upp en bra naprapat som kan behandla dig också. Stretching av musklerna i vaderna är också bra, tex den övningen man sätter upp främre delen av foten mot en trappa eller liknande och strechar med först rakt ben och sen även med lite böjt ben.

I såna här lägen är det viktigt att du håller igång träningsrutinen och tränar den centrala kapaciteten (hjärta och lungor) med alternativ träning. Kroppen (t.ex hjärta och lungor) vet inte om du springer eller om du simmar eller om du kör vattenlöpning...... :-)

Jag hade själv benhinneproblem under perioden augusti-oktober 2010 och tränade då mycket alternativ träning som simning och cykel. OK, simning och cykel fungerade inte för dig men kanske vattenlöpning, crosstrainer, etc fungerar. När det blev bättre i mina benhinnor började jag springa i lugn fart i terrängspår (jag aktade mig för hårt underlag) och ökade tempot när jag kände mig mogen för det. Jag stretchade också vaderna mycket, säkert 3 ggr/dag.

Under hela perioden gick jag också hos en naprapat som behandlade muskeln som skapade problemen i benhinnorna. Den 7 nov sprang jag New York Marathon så det finns helt klart hopp för dig men det kräver tålamod och lyssna på kroppen. Det är så lätt att börja löpträna för tidigt......

Viktigt är dock att du provar dig fram och hittar det som fungerar för dig.
http://milen-sub40.blogspot.com/

MVH
Anna
1971 • uppsala
#5
28 december 2010 kl 17:17
Gilla
Tack för jättebra tips, ska prova springa i bassäng och "crosstraina" (och stretcha ännu mer).

Agnes
1987 • Skövde
#6
29 december 2010 kl 13:01 Redigerad 29 december 2010 kl 13:07
Gilla
Det mest uppenbara just nu är väl längdskidåkning, det ger ju konditionsträning som är mer skonsam för kroppen på många sätt. Det kanske dock frestar på för mycket på vadmusklerna efter att ha läst en av länkarna ovan. Dock ger det ju inte samma stötar som löpning så det kan ju vara ett alternativ.
1971 • göteborg
#7
29 december 2010 kl 18:11
Gilla
Längåkning..roddmaskin..simning..crosstrainer..cykla?
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#8
30 december 2010 kl 12:04
Gilla
Jag hade problem med benhinneinflammation och fick tips om att stretcha. Sedan slutet av juni har jag stretchat i princip varje dag i 15 minuter.
Det har fungerat hur bra som helst för mig och redan efter tre månader var jag smärtfri och kunde springa min första halvmara. Jag fortsätter med min stretching varje dag.


Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.