Löpning Kost & Näring 19 inlägg 5679 visningar

GI + tränining?

1966 • Järna
#1
6 februari 2011 - 10:05 (Redigerad 6 februari 2011 - 10:11)
Gilla
Jag har precis börjat äta enligt GI - men hittar inga bra ät råd för personer som redan tränar. Har någon tips?
Informationen jag hittar handlar bara om den effektivaste sättet att träna för att gå ned i vikt. Många tips handlar om att träna på tom mage - vilket ju gör att man inte orkar så mycket. Jag är dock nöjd med min träning och vill känna enerig under tränningen. Jag undrar om någon kan tipsa om hur man ska äta inför och efter en träning när äter efter GI?

Dels inför jogg. (ca 1 mil per runda)
Dels inför Styrketräning..

I går var jag helt slut när jag var ute och joggade - hade ingen enerig alls. Har bara ätit GI en vecka.

Tacksam för alla råd.
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#2
6 februari 2011 kl 10:39
Gilla
Hej Maria.

Jag hade nog avrått att äta enligt GI, strikt iaf. GI är endast ett mått på hur snabbt ditt insulin höjs. Om jag inte är ute och cyklar så får man äta fullkornsprodukter? Men då kommer nåt annat in som heter GL, mått på under hur lång tid man höjer insulinet.

Jag gillar inte när man sätter epitet på grejer som GI-metoden eller LCHF-dieten. Man kan använda sitt sunda förnuft och äta bra produkter, helst ekologiskt. Ifrågasätt vad man äter. T.ex gluten anses vara ett gift så skippa all spannmål, skippa alla produkter med socker i. Använd riktigt smör, margarin kan vara direkt farligt för dig.

Ät god mat och riktig mat som du känner för så slipper du tänka på vad du skall äta före och efter träning, din kropp skall inte ha slut på energi bara för att du "missar" ett mål....då är det nåt annat som är fel, antagligen i kosten.

Detta var mina tankar, hoppas du får fler mer utvecklande råd i denna tråden :)
Erika Holmquist Hortlund
1971 • Hortlax
#3
6 februari 2011 kl 11:27
Gilla
Det verkar lite tokigt att träna och skippa kolhydrater...det är ju av dessa du får energi till träningen? Men, har kompisar som lyckats bra med GI-metoden så jag har förstått den är populär...tror dock inte den är så lyckad om man tränar hyfsat hårt.
Ska du springa så långt som en mil bör du ladda kroppen med kolhydrater, annars blir det som du skriver, en orkeslös och tråkig runda där kroppen mest tar stryk istället för att få må så bra som den normalt gör efter träning. Kör GI i perioder när du inte tränar? Och som Niklas skriver ovan, skippa socker och använd riktigt smör och grädde i maten, på det kommer du långt!

Lycka till!!
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#4
6 februari 2011 kl 11:49
Gilla
Du får välja den väg som passar dig bäst. Jag tycker dock du skall basera din kost på fett och protein, det är därifrån du skall ta energi, inte från kolhydrater i första hand. Det betyder INTE att du inte skall äta kolhydrater för dessa behöver du vid fettförbränning och för massa andra funktioner i kroppen.

Jag skulle gissa att du känner dig lite orkeslös i början eftersom din kropp är inställd på kolhydratförbränning, men om du ger det lite tid så kroppen får ställa om sig till fettförbränning så kommer du märka att du orkar hålla på under mycket längre tid och du kommer känna dig lika stark på fettförbränning.

Du skriver att du vill gå ned i vikt och då tycker jag verkligen inte man skall ladda med massa kolhydrater, se liknande trådar om detta, du får samma svar. Du kan bara fylla kroppens glykogendepåer med ca 2000 Kcal, att dessa skulle vara tomma är fel. Däremot om du kör mycket kolhydrater så tror kroppen att den kommer matas med det och den tar bara från depåerna och skiter i fettförbränningen och du tar fortare slute och blir mer beroende av "sockret" för att orka.

Hehe, jobbigt med två olika råd i samma tråd. Men det låter som du testat kolhydratladdning innan? Om du känner att det inte funkat, så testa nåt annat men ge det tid. Hälsa, kost och träning skall vara nåt långsiktigt, INGET man gör i perioder, kroppen vill ha kontinuitet.
1966 • Järna
#5
6 februari 2011 kl 12:10
Gilla
Tack för era tips!. Det kanske är så att man är mer orkeslös i början... Niklas uppfattar jag rätt om man bör ladda med fett och protein inför t ex en löpningsrunda - men att äta kolhydater efter en träning?

Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#6
6 februari 2011 kl 12:48
Gilla
Det är ju lite beroende på hur långt man kör. Springer jag 2mil så har jag med mig nån typ av sportdryck för att få lite socker och salt. Ett bra tips är att ha med sig lite russin om man känner sig orkeslös, det kan få fart på förbränningen.

Jag tror inte så mycket på att du skall "ladda" inför träningen utan äta när man är hungrig. Jag äter snarare något mindre innan passet för att inte har för stor matsmältning som gör mig trött. Försök att tänka på att äta den maten som kroppen mår bäst på och bygg din hälsa på kosten. Funkar detta som svar på frågan, osäker om det verkar otydligt?
Racha
1993 • ramlösa
#7
6 februari 2011 kl 23:55 Redigerad 7 februari 2011 kl 00:03
Gilla
Gi handlar inte om att skippa kolhydrater, så visst kan du träna med gi metoden. Den tycker jag är snarare utmärkt, det gör dig pigg och full med energi hela dagen. Det handlar om att fulla på med energi så att du klarar av dina träningspass.

För tänk själv.. Hur bra är vitt mjöl ? kommer det göra dig piggare ? kommer socker göra dig piggare ?
du blir snarare piggare av fullkornsprodukter. Gi är rät fjatigt när det kommer till den punkten att vara strikt. En motionär / idrottsmänniska får aldrig vara strikt, vi behöver energi och sätter vi upp regler om att nej nu får jag inte äta en banan för att den har 70 i gi värde trots att du är sugen på den så rubbar du ditt psyke och du blir nedstämd.

Så byt ut det DU tycker är okej att byta men att sitta och räkna värdet är bara onödigt. och framför allt ät det du blir sugen på lite då och då trots att du går på någon diet/mat metod eller vad det ska kalls. Det gynnar själen och smakkörtlarna och måendet. :)

lycka till !
1969 • Åkersberga
#8
7 februari 2011 kl 08:46 Redigerad 7 februari 2011 kl 08:48
Gilla
Hej!
Det är nog inte i GI-maten som är problemet utan att du troligen inte har hunnit vänja dig ännu.
Både triathleten Jonas Colting och skidskytten Björn Ferry kör LCHF/paleo-kost på en träningsmängd som vi vanliga dödliga knappt kan föreställa oss, så det är ingen absolut sanning att man måste äta mycket kolhydrater för att prestera.
Själv mår jag alldeles utmärkt av att träna utan kolhydrater och kan köra 15 km distans efter ett dygns fasta utan problem. www.kostdoktorn.se
Erika Holmquist Hortlund
1971 • Hortlax
#9
7 februari 2011 kl 13:31
Gilla
Med kolhydrater menar jag naturligtvis inte vitt mjöl och socker...haha. Det förstår nog vem som helst. Jag tycker ändå att, åtminstone jag, presterar bäst när jag fått i mig lagom mängd fullkornspasta och kanske lite mörkt bröd. (och jag springer mellan 7-10 mil/vecka) MEn. Det är säkert individuellt. Lyssna på kroppen och känn hur du mår så ska du se att du hittar din väg! Tror också du kommer gå ner i vikt bara genom att hålla igång bra!
Lycka till!
1976 • Sollentuna
#10
7 februari 2011 kl 14:22 Redigerad 7 februari 2011 kl 14:22
Gilla
Det är nog inget snack om att man presterar bäst med kolhydrater i kroppen. Finns ingen vad jag vet som tävlar tom. Däremot tror jag att det finns många fördelar att träna med låga nivåer, typ LCHF. Särskilt viktigt är det att insulinnivån ska ligga lågt för att fettförbränningen ska optimeras, dvs ingen banan en kvart innan träning eller tävling.
1985 • Linköping
#11
7 februari 2011 kl 14:31 Redigerad 7 februari 2011 kl 14:32
Gilla
Vilket man presterar bäst på beror på vilket bränsle man ger kroppen. Har man i hela sitt liv ätit kolhydrater (runt 50%E som slv förespråkar) är det klart att kroppen använder det som bränsle i första hand. Käkar man fett och protein istället används det som bränsle, men omställningen tar tid varför man känner sig orkeslös.

En fördel med att äta färre kolhydrater är att jag kan sticka ut och springa när som helst. Måste inte ladda med mat innan utan har samma energi när som helst på dygnet oavsett om jag ätit eller inte.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#12
7 februari 2011 kl 14:41
Gilla
Du kanske var orkeslös av en helt annan anledning? Vätskebrist, trötthet, infektion i kroppen, vad som.
Valter Johansson
1962 • Umeå
#13
7 februari 2011 kl 15:23
Gilla
Att hålla blodsockret relativt jämnt och förhindra insulinets negativa inverkan på fettförbränning är ju vad såväl LCHF- och GI-metod försöker åstadkomma.
LCHF är ju en kost med minimal andel kolhydrater. Det ger för de flesta en stor omställning med trötthet som följd, speciellt om man tränar. Men det verkar ju vara väldigt individuellt hur man påverkas energimässigt. För många ger det ju snabba viktminskningar och även om jag tycker att det är en osund metod är det ju klart bättre än de tidigare decenniernas lågenergibantning.

GI däremot utgår ju från att hålla blodsockret i schakt genom att äta långsamma kolhydrater. Då får man, i mitt tycke, en mer varierad och hälsosam kost. Tyvärr ser man ju i kvällstidningar och veckotidningar mest extrema kostmetoder där GI förvandlas till LCHF vilket jag tycker är oerhört tråkigt. .

Paulu´n som, åtminstone för mig, var/är en svensk guru inom GI talar i alla fall om att medelsnabba och snabba kolhydrater har sin plats i kosten men bör användas främst efter träning då de förbättrar återhämtning och då inte har samma negativa effekt på blodsockret och därmed inte heller på vikten. Övrigt kolhydratintag bör tas med hjälp av långsamma kolhydrater men hela måltidens GI-värde ska ju räknas. Dvs om man även får i sig fett och protein minskar kolhydraternas effekt för blodsockersvängningar.

Tyvärr skrev ju även paulu´n ett förslag till en snabbare viktminskning genom att börja med en chockperiod med liten andel kolhydrater.
Eftersom många har dåligt tålamod, eftersträvar snabba förändringar och därmed har svårt att ta till långsiktiga mål verkar det vara det som många associerar med GI
1969 • Åkersberga
#14
7 februari 2011 kl 16:37
Gilla
Håller med Desiré, man (jag) behöver inte hålla koll på när jag äter utan det är bara att ge sig ut o träna när man känner för det.
ps. snygga skor, vi blir fler o fler :-)
1976 • Sollentuna
#15
7 februari 2011 kl 18:04
Gilla
Valter, varför skulle LCHF vara osunt? Varför borde inte de friska äta samma mat som de sjuka äter för att bli friska?
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#16
7 februari 2011 kl 18:09
Gilla
Det kanske är dumt att blanda in lchf i diskussionen, det var ju inte det det handlade om???
1976 • Sollentuna
#17
7 februari 2011 kl 18:24
Gilla
Förlåt, det har du rätt i :)

Äter man enligt GI har man fortfarande stora mängder kolhydrater i kroppen, så jag ser egentligen ingen skillnad rent träningsmässigt. GI brukar väl ha en rivstartsfas utan kolhydrater och då blir det ju förstås tungt. Men kör lågintensivt (aerobt) så funkar det också. Bra effekt.

Att träna på "tom" mage vänjer man sig vid. Jag hatade det i början, men nu är det jätteskönt!
Valter Johansson
1962 • Umeå
#18
8 februari 2011 kl 00:47
Gilla
Att jag blandade in LCHF i debatten beror på att så många verkar tro att GI behöver innebära lite kolhydrater och många jag känner vet inte skillnaden mellan de båda. Tyvärr gjorde jag misstaget att vara subjektiv i bedömningen av de båda och jag förstår att Claes och andra positiva till LCHF reagerar.

Jag tänker inte gå vidare med långa diskussioner som är OT utan nöjer mig med att säga att såväl LCHF som GI fungerar utmärkt för viktminskning, Speciellt som många har stillasittande liv har kolhydrater alldeles för stor del i gemene mans liv.
För att ändå svara på Claes fråga är det väl främst extrem LCHF som känns tveksam när inte hjärnan får glykos utan måste gå över till ketonisering.

När det gäller träning och lågt kolhydratintag kan det ju vara intressant för att försöka optimera fettförbränning om man håller på med långvariga uthållighetsidrotter. Som Claes påpekar är det däremot viktigt att äta kolhydrater under/före tävling för att kunna prestera bra.

Mitt råd till Maria är i alla fall att förutom fett och protein äta långsamma kolhydrater (grönsaker, bönor osv)före träning men att utnyttja lite snabbare kolhydrater (pasta,ris osv)efter längre/hårdare träning då det går snabbare till musklerna och därmed inte ger samma insulinpåslag.


1966 • Järna
#19
8 februari 2011 kl 13:12
Gilla
Stor tack för alla kloka tankar! Jag har fått en massa bra att tänka på - även om jag inte skulle hålla mig till Gi för evigt!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.