Löpning Kost & Näring 31 inlägg 3612 visningar

GI och träning

1971 • Göteborg
#1
9 september 2008 - 16:23
Gilla
Hej!
Har lite funderingar på om man kan kombinera att äta GI dvs mindre mängd kolhydrater och ändå höja prestationsförmågan. Om kroppen inte får ngra kolhydrater, tar den från fettreserverna istället eller blir musklerna utan bränsle?
Just nu kombinerar jag Cambridge- soppor med vanlig GI- mat. Kan jag träna regelbundet (typ 4gg/vecka) med denna kost?

Tacksam för råd/ tips.
< < < 1 2 > > >
1969 • Karlstad
#2
10 september 2008 kl 08:58
Gilla
Hej Carin..

Det jag skriver nu är utifrån min egen erfarenhet angående Cambridgekuren.

Cambridgekuren är en suverän metod att snabbt tappa i vikt tycker jag. MEN, jag kan inte rekommondera någon annan träning än snabba promenader i kombination.
Du skriver inte hur många ggr/dag som du byter ut målen mot pulver men jag själv tappade ca 15 kg för 5 år sedan med kuren och då var det ren kur.
Jag har alltid tränat så det försökte jag mig på även då. När jag tränade och intog kuren och ingenting annat så kunde jag känna mig nästan "död" morgon efter när jag vaknade. Hade en känsla av sjukdom på gång i kroppen.
När man tränar högintensiv träning behöver kroppen ordentlig mat. GI-mat är ok om du äter mycket frukt/grönsaker med högt kolhydratinnehåll. Men att höja prestationsförmågan när du kombinerar kuren känns inte bra tycker jag då den endast är till för just viktminskning.
Lyssna på din kropp och var ärlig mot dig själv. Är det vikten du jagar kanske du kan minska träningen under några veckor och lägga till ett kurmål i stället för att snabbt nå resultat. Öka maten och träningen efter hand.
Höja prestationsförmågan under dom matförhållandena känns inte sunt.
Det går ett tag, tro mig ! Men sen säger kroppen ifrån. Jag vill inte vara negativ men nu är hösten här med allt vad det innebär i basselusker : ). Tränar du då hårt och inte ger kroppen vad den vill har i samband med träning då blir det till slut ett och samma resultat.
Infektioner/skador som gör att du inte orkar träna alls.

Mitt råd efter min egen erfarenhet, men det är ju jag det, är att var snäll mot kroppen. Är det viktminskning som gör att du väljer den matkombinationen, acceptera då kanske lägre intensitet i träningen ett tag.
För att höja prestationsförmågan behöver kroppen mer energi. I en påse kuren är det endast 190 kcal.

Lycka till !!!
Kram Mitte
1969 • Upplands Väsby
#3
10 september 2008 kl 13:48 Redigerad 10 september 2008 kl 14:09
Gilla
GI är ju inget annat än ett mått på hur snabbt viss mat bryts ned i mag-tarmkanalen... http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14678&epslanguage=SV

Utifrån GI-värdet kan man alltså tala om "långsam" eller "snabb" mat. Så "GI-mat" borde rimligtvis vara all slags mat som kan GI-mätas. Både snabb, långsam mat och allt däremellan.

När ni använder begreppet i texterna ovan - vad menar ni egentligen? (kliar sig i huvudet...) Känns som det är någon helt annan definition som gäller...
Lena M
1961 • Norrtälje
#4
10 september 2008 kl 17:05
Gilla
Du har ju så rätt Janne W. Tyvärr har "GI-metoden" kommit att bli ett namn på en diet där man minimerar just kolhydrathaltiga livsmedel - helt bakvänt med andra ord!

Hur man kan kalla en måltid för "GI-mat" när den bara innehåller fisk och lite stekta grönsaker ifrågasätter jag. En sådan måltid har ju inget GI-värde överhuvudtaget!

GI mäts bara för kolnydratrika livsmedel. Måttet avser 50 gram kolhydrater.

Det som i populärpressen kallas "GI-metod" är en variant av Atkins och Montignac. Fett- och proteinrik kost med (i mina ögon ohälsosamt) lågt kolhydratinnehåll.

Betänk att hjärnan använder en stor del av vår totala energiförbrukning - och hjärnan fungerar enbart på energi från just kolhydrater.
Jennie
1976 • Kållered
#5
10 september 2008 kl 20:13
Gilla
Jag åt "GI" dvs undvek kolhydrater om de inte hade väldigt lågt GI-värde under en period och visst gick jag ner i vikt men nu när jag har börjat träna mer känner jag att jag behöver äta mer varierat för att orka prestera mera. Hittade "the zone diet" som handlar om att skapa en balans mellan kolhydrater, fett och protein. Självklart undviker jag ff snabba o tomma kolhydrater, men med "zonen" finns utrymme att välja, det är mer ett sätt att äta än en diet och den går att kombinera med all typ av mat (dock blir det väldigt lite mat om man väljer onyttiga saker).
Finns mycket information på nätet, en väldigt praktisk och kortfattad beskrivning hittar du här: www.crossfit.com/journal/library/cfjissue21_May04.pdf
1969 • Sala
#6
10 september 2008 kl 20:49
Gilla
Janne, du har rätt om man bara talar om ords etymologi (ursprung), men ord har inte bara ett ursprung, utan även en viss användning. T.ex. så är semester en sexmånadersperiod om vi ska se till ordets etymologi (latin: sex månader), och "rolig" ska betyda "lugn" om man ska se till etymologin, liksom "middag" borde betyda "lunch". Men "semester" används idag i betydelsen "period utan avlönat arbete" eller något i den stilen, och "rolig" betyder idag samma som "kul", liksom "middag" betyder kvällsmat". På samma sätt betyder GI-mat detsamma som "mat med lågt GI-värde.

Eller är jag ute och snurrar nu? :-)
1971 • Göteborg
#7
10 september 2008 kl 20:52
Gilla
Jag är medveten om skillnaden mellan Atkins och GI. Att äta långsamma kolhydrater, i mindre mängder till 1mål/ dag är väl ok?
Atkins funkar inte på mej men för min man! Har det med effekten på förbränningen att göra?
Äter nu Cambridge till frukost, GI lunch och proteiner till middag (idag: omelett med bacon och tallrik fil med mûsli). Just nu känns träningen viktigare, då jag redan gjort ett uppehåll på 2 veckor. Men jag vill förbättra kosten och bli av med överflödiga 2-3kg.
Göran Löfström
1965 • Rångedala
#8
11 september 2008 kl 05:14 Redigerad 11 september 2008 kl 08:59
Gilla
Har ingen aning om vad min kosthållning kallas men jag äter inte ris, pasta eller annat som innehåller vitt mjöl eller socker. Äter sällan eller aldrig potatis. Med andra ord undviker jag all form av de snabba kolhydraterna därför att jag upptäckt att det är det enda (?) sättet för mig att slippa 10-15 extra kilon utan att behöva tänka på hur mycket jag äter. Jag tränar enligt Maffetone, d.v.s. i lågpuls helt utan problem och det gäller även de perioder då jag kör fartträning. Skall man äta kolhydratsnålt är det nog ett gott råd att i några månader köra lågpuls så att kroppen får lära sig att utnyttja fettet som bränsle, sedan är inget tempo något problem (inte för mig i alla fall). Läs gärna Jonas Colting "Man vill ju bara se bra ut naken", han har inspirerat mig till hur jag äter och tränar och det fungerar till 100% för mig: bibehållen idealvikt och utveckling i träningen.
1971 • Göteborg
#9
11 september 2008 kl 07:03
Gilla
Göran: Det låter som du hittat modellen. Har försökt få tag i boken i vanlig affär, men inte hittat den. Är nätshopping enda sättet att få tag på boken?
Göran Löfström
1965 • Rångedala
#10
11 september 2008 kl 08:56
Gilla
Carin: Jag köpte min på Adlibris ( http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185449016 ). Snabbt och enkelt!
Köpte även Coltings kokbok där, bra att ta till när fantasin tryter!
Roland Söderström
1962 • Onsala
#11
11 september 2008 kl 10:54
Gilla
Håller med Göran helt och hållet.
Jag äter massor med mat och går inte upp i vikt (enligt colting modellen)
Äter inga fettreducerade produkter, bara typ grädde 40%, röd mjölk, fet ost etc.
Äter heller ingen mat med skumma tillsatser (E-nummer)
Är skadad i foten för tillfället och tränar väldigt lite, utan att gå upp i vikt.

Jag äter dock lite potatis som även colting äter. om jag inte fattat fel...
2006 • Alingsås
#12
13 september 2008 kl 08:44
Gilla
Carin! Coltings kokbok har jag sett på Akademibokhandeln, prova där, annars sök på nätet.

Är det någon som styrketränar på sådan kost som Colting äter? I så fall hur fungerar det? Nu menar jag uthållighetsstyrketräning/funktionell styrketräning. Med tanke på Coltings prestation borde det vara en jättebra kost...

Göran L, hur många månader tar det efter omläggningen? HAr hört att för vissa, känns det inget när de lägger om kosten? Själv provat någon dag/några dagar bara och det kan jag inte säga räcker, men då har det alltid känts lättare i benen, "piggare". Själv tror jag på att äta mycket mer omättade och fleromättade fetter än vad genomsnittet gör.
#13
13 september 2008 kl 09:42 Redigerad 18 oktober 2009 kl 15:16
Detta inlägg har raderats
2006 • Alingsås
#14
13 september 2008 kl 10:32
Gilla
Vilket långt och bra svar. Det är intressant att höra om andras erfareheter och alla är ju olika individer. En sak angående socker. Jag brukar inte dricka sportdryck under lopp,men har provat det för att se hur det är, 2 ggr under 2 lopp, då springer jag segare på direkten. Men med banan fungerar det ibland. Men vatten bäst. Och då har det varit under period då jag inte ätit rent socker, dock långsamma kolhydrater. Det är ganska intressant tycker jag faktiskt.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#15
14 september 2008 kl 22:36
Gilla
Sofia: För mig var det ingen omläggningstid alls.
Jag käkade bara den nya kosten, sprang vidare som vanligt.
Märkte inte mer än att jag mådde bättre, och sov bättre. :-)
Sen gick jag ner i vikt. 85-72Kg.
Göran Löfström
1965 • Rångedala
#16
15 september 2008 kl 09:57
Gilla
Sofia: Jag la om direkt efter Stockholm Marathon, dvs 1/6 och har sedan dess gått ned från 92 kg till 82 kg vilken är min idealvikt (vikten har legat still i några veckor nu). Under sommaren blev det ändå blivit mindre löpning än normalt, ca 2-3 mil i veckan så viktnedgången är definitivt kostrelaterad.
Jag kände aldrig av att jag lagt om kosten i löpningen, förmodligen eftersom jag springer endast i MAF-tempo. När jag för några år sedan följde Atkins kommer jag ihåg att jag kände en väldig kraftlöshet i löpningen men då körde jag också efter principen "No pain, no gain" dvs varje pass gick i maxfart eller strax under.
Kan för övrigt berätta att jag har en mycket bra utvecklingskurva gällande max MAF-fart så kroppen verkar verkligen ha fattat grejen!
1971 • Göteborg
#17
15 september 2008 kl 15:53
Gilla
Det verkar funka för endel med att utesluta kolhydrater. Jag har som sagt bara provat Atkns 10dagar och det hjälpte inte på mej. Problemet är om man skall välja så feta produkter som möjligt för att eliminera kolhydraterna eller om man skall gå på light produkter.
Har hört att om man vill äta GI grönsaker skall man hålla sej till de gröna (broccoli, sallad, gurka, grön paprika) samt vita (blomkål, sparris etc). Vet ngn varför?
2006 • Alingsås
#18
15 september 2008 kl 21:24
Gilla
Göran L och Roland: Äter ni enligt atkins eller vanlig gi med långsamma kolhydrater från pasta exempelvis eller mer stenålderskost? Har varit i kontakt med Jonas Colting via mail och han nämnde att det behöver inte ta någon tid för omställning alls, enligt hans "kosthållning". Tror själv på att m an ska äta det man mår bäst av, men det är intressant att fokus ligger mycket på bra fetter och sådant nu för tiden, istället för pastaberg på tallriken. Nötter, frukt och grönsaker innehåller ju kolhydrater m.m..
Roland Söderström
1962 • Onsala
#19
15 september 2008 kl 23:08
Gilla
Sofia, Har ingen aning vad man kallar min kost, det är väl nån slags stenålderskost.
Maten skall vara så orörd som möjligt.
Det utesluter ju ganska snabbt massor med saker.
Jag äter det jag tycker är gott, och det blir mycket godare med sådan kost :-)
Det jag äter väldigt lite av är ju mat med högt GI tror jag, men dom tas ju bort med "så orörd som möjligt".
Mjöl å socker produkter blir det väldigt lite av.
Göran Löfström
1965 • Rångedala
#20
17 september 2008 kl 09:20
Gilla
Sofia, jag följer ingen namngiven diet men ligger väl någonstans mellan Atkins, GI och Stenålderskost. Basen är massor med matig sallad, kött/fisk, ägg kompletterat med nötter (gärna en näve om man känner sig sugen mellan målen) samt frukt.
Jag har alltid varit "grönsakshatare" men har nu svängt och gör smaskiga sallader med bladspenat, ruccola massor med fetaost, oliver, physalis, rödlök och olivolja ::smaskens::. Salladen kompletteras med en stor (eller två) köttbitar med t.ex.vitlökssmör eller fet fisk. Ibland kompletterar jag med "falskt" potatismos (blomkål kokad i grädde och mosad) eller kokt kålrot med en STOR klick smör.
Frukost består oftast av ägg i någon form, vanliga kokta, stekt med bacon eller omelett.
Använder alltid fetaste varianten av mjölk, grädde, creme fraiche och är inte snål med det heller....
Jag dricker vatten hela dagarna (har alltid en fylld flaska på skrivbordet), grönt te, mycket (alldeles för mycket) kaffe och till jordnötterna framför TV:n blir det Soda-Stream-läsk. Ingen alkohol (är absolutist sedan några år tillbaka).
Det sköna är att sedan jag la om kosten blir jag aldrig vrålhungrig och aldrig övermätt. Hade problem med detta förut då jag ganska snabbt blev väldigt hungrig igen efter måltid och när jag åt, åt jag snabbt och mycket så jag knappt orkade resa mig från bordet... Nu äter jag tills jag är nöjd och står mig jättebra och när jag tänker efter njuter jag nog mer av maten nu också.
Som du ser är all form av pasta, socker och annat med vitt mjöl borta.

Det var en kort(?) beskrivning av hur jag äter!

En liten parentes ang min träningsutveckling:
I helgen sprang jag utan ansträngning 18 km i ett betydligt högre tempo än vad mitt "pastaätande jag" klarade en 7 km-runda på för ett halvår sedan. Detta utan ökad träningsmängd. Att jag dessutom väger 10 kg mindre gör ju inget... :-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.