Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 5713 visningar

Ont under framsida fot vid löpning med FF

1987 • Mora
#1
7 februari 2011 - 23:12
Gilla
Har gått över från uppbyggda skor med pronationsstöd till att helt springa i Five Fingers. Nu när jag har blivit så van att jag kan springa en mil har jag börjat få ont på undersidan av framfoten, området precis innan tårna. Det känns absolut inte som om det är något i skelettet utan ömmar lite i huden (?) när jag går på framfoten. Antagligen är det väl fortfarande påfrestande för fötterna att springa långt. Känner inte av några andra besvär. Någon som vet vad det kan vara?

Nu är det ganska ojämna underlag med mycket is och gropar jag springer på. Kanske kan vara att jag slår emot och stödjer för mycket bara på framfoten när jag sätter i foten på en isklump? Eller att jag inte har rätt teknik utan springer för mycket längst fram på foten och borde börja sätta i mellanfoten mer (något jag tänkt på och tycker att jag gör).
Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#2
7 februari 2011 kl 23:37
Gilla
Förmodligen är det bara trampdynan som inte är van vid att få lite smällar på sig från ojämnt underlag. Man blir härdad efter ett tag. Jämför med samma härdning man utstår när man exempelvis kör kampsport utan handskar och härdar knogar mm.

Däremot ska man se upp om man får ont i senor eller liknande i foten när man kör med minimalistiska skor. Speciellt senan som går mellan framfoten och i främre delen av hälen får ta en del stryk så det ska man vara lite uppmärksam på. Den ger ofta smärta framför hälen mot mitten av hålfoten om man överbelastat den.

Personligen kör jag med VFF Flow Trek under vintern. De är både varma, har bra grepp och lite tjockare sula som hjälper när man trampar på hårda isklumpar.
1987 • Mora
#3
8 februari 2011 kl 12:06
Gilla
Tack för bra svar!

Tänkte köpa ett par Asics Piranha SP 3 att variera med så att trampdynorna vänjer sig. Känns också bra med ett par lätta skor för långpass. Ska springa Lidingö Ultra och är tveksam om jag vill göra det i FF redan. Tror jag behöver ett tag till att vänja fötterna vid så långa distanser. Har bara sprungit 12 km som längst i FF än så länge.

Fredrik, har du sprungit några längre distanser (+20 km) i dina?
1969 • Åkersberga
#4
8 februari 2011 kl 13:18
Gilla
Jag har kört 30 km asfalt i VFF KSO (6 min/km). Funkade bra. Fick dagen efter lite ont på baksidan av ena knäet och det tog typ tre dagar att vila bort. men det var första säsongen och jag hoppas att jag denna säsong ska kunna köra de flesta långpass i mina VFF.
Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#5
8 februari 2011 kl 14:21
Gilla
Gustaf:
Nej 17 kilometer är mitt längsta pass hittills. Siktar på att springa halvmaror + Lidingöloppet (vanliga 3 mils) i VFFs under året. Nästa år blir det nog någon mara eller två i VFFs.

Magnus:
Jag har också vid något tillfälle fått ont i baksidan av båda knäna efter jag kört ett betydligt längre pass än normalt. Kändes lite som lätt "växtvärk" och även mitt gick över efter ett par dagar. Jag ska i fortsättningen öka längden på långpassen med max 1 km / 2 veckor.
Mia Widstrand
1968 • Nantes
#6
8 februari 2011 kl 19:14
Gilla
Magnus och Fredrik, den "växtvärk" på baksidan av ena knät ni beskriver är precis vad jag upplevde i söndags så jag avbröt mitt planerade långpass. Tror ni det berodde på att jag sprang en dryg mil helgen innan i mina splitter nya Saucony Fastwitch, eller beror det på att jag ökat längden på mina distanspass (med tjockskor) för fort? Och en annan fråga, kan jag träna upp mig på något sätt så jag slipper samma problem i framtiden (förutom att öka långsammare alltså)?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.