Löpning Avancerad träning 6 inlägg 2098 visningar

Träna för nedförsbackar

Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#1
4 mars 2011 - 16:49
Gilla
Det skrivs ofta om hur svårt det är att springa uppför backar men jag tycker det ibland är nästan lika svårt att springa nedför (fast mindre ansträngande). När jag drar på med lite mer fart nedför så får jag ofta rejäl träningsvärk från just dessa moment och man känner att det belastar knän mm ganska mycket.

Har provat att minska steglängd, mer böjda knän mm men det vore kul att bli starkare så man kan utnyttja nedförsbacken för att öka hastigheten.

Är det någon som har några bra tips på övningar man kan göra för att stärka upp de muskler som används för löpning nedför/utför backar?
1968 • Kapp
#2
4 mars 2011 kl 17:57
Gilla
Hej, viktigt att man sätter stegen ganska rätt under sig å inte för långt fram,å öka frekvensen, hemligtheten är nog att tordas släppa på,det är inte helt lätt när det är långt ner till botten av backen.
annars tränar jag i slalombacken inga spec övningar utan mesta att träna upp modet att släppa på å inte sätta steget långt fram för då blir det stora belastningar å bromsar väldigt..
1983 • >
#3
4 mars 2011 kl 18:41
Gilla
http://www.marathon.se/news/article.cfm?ThemeId=192

Videon fungerade inte för mig dock...

Det är nog naturligt för de flesta att inte luta sig utför och låta benen rulla fritt.
hernwall
1966 • handen
#4
5 mars 2011 kl 07:21
Gilla
läste i Paula Radcliffes biografi (http://www.boktipset.se/grupp/lopning?shelf=consuming) om hur hon ökade farten i nerförsbackar genom att luta överkroppen framåt och öka steglängden utan att stanna/bromsa upp genom att få för sig att sätta i hälarna först (har provat, och tycker det fungerar) .. misstänker att det inte fungerar nerför slalombackar dock ...
Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#5
5 mars 2011 kl 10:41
Gilla
Att få upp fart i nedförsbackar är inga problem. Som föreslagits så brukar jag slappna av och "släppa efter" och låta farten öka. Problemet är att det känns som det sliter ganska mycket så frågan är vilka muskelgrupper man kan träna upp förebyggande.

Kör jag ett pass med mycket nedförslut så kan jag få känningar mycket längre efter än ett pass med motlut. Nu på vintern blir det dessutom inte så mycket terräng utan mer bana inomhus eller plana is/asfalts pass utomhus.

Så någon som har bra träningsförslag förutom att faktiskt springa utför för att öka styrkan som krävs?
1970 • Södertälje
#6
5 mars 2011 kl 19:20
Gilla
Jag drar mig till minnes en RW artikel om Jonas Buuds träning inför swiss Alpine Marathon: han menr att det är de långa utförslöporna i loppet som är viktigast att träna på. Hans träning var inget komplicerat: hitta ett bra berg, jogga upp i lagom temo och spring sedan utför. Åreskutan tex :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.