Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 5712 visningar

Springa med astma, behöver vintertips!

1978 • Dalby
#1
3 januari 2008 - 18:56
Gilla
Jag började löpträna förra våren och andningen har fungerat bättre och sämre beroende på pollenhalt, under hösten har det fungerat toppenbra.

Idag blåste det isiga snöfyllda vindar och var minusgrader och helt plötsligt kändes det som att springa med en lättare förkylning. Jag får öka på kortisonsprayen och se om det hjälper, men vad kan jag göra annars?

Någon som har tips, kanske erfarenheter från "inandningsluftsvärmare"?
Hanna Janson
1978 • Örebro
#2
3 januari 2008 kl 19:56
Gilla
Jag har en klubbkompis med astma och hon använder nåt att andas genom från apoteket. Vet inte mer än så...
#3
3 januari 2008 kl 21:10
Detta inlägg har raderats
1978 • Dalby
#4
3 januari 2008 kl 21:18
Gilla
Hanna: jag skall kolla på apoteket vad de har kanske kan det vara värt att prova, om det inte verkar för obekvämt.

Philip: Kanske, det går ju alltid att pressa på till en viss gräns, varmt klädd är jag när det är kallt speciellt över bröstet och halsen:) Om jag bara kör på så kanske det ger med sig.
Ava
1958 • Lindome
#5
3 januari 2008 kl 22:20
Gilla
Maken har en Airtrim (ser ut som en blandning av gasmask och gristryne) som han har använt ibland och han tycker det hjälper bra. Se till att du får sportfilter bara, annars blir det tydligen väldigt tungt att andas.
Apoteket har en annan variant som väl lär fungera lika bra.
Jenny
1975 • Bjärred
#6
4 januari 2008 kl 08:52
Gilla
Jag tror att du för det första ska värma upp mycket mer än vanligt innan du ger dig ut. Sen så ska du nog ta det mycket lugnare än vanligt och hellre öka takten försiktigt när det känns bra. Min man har också astma och han kan inte springa eller cykla på vintern, för han får stora problem. Vet att han någon gång provade en sån där luftvärmare från apoteket, men han gillade inte att ha den i munnen när han tränade. Men om man vill kan man säkert vänja sig.
1969 • Upplands Väsby
#7
4 januari 2008 kl 09:21 Redigerad 4 januari 2008 kl 09:57
Gilla
Jennys tips är toppen, dvs ta det lugnt. Andas med magen, lugna djupa andetag. Låg ansträngning pass efter pass, vecka efter vecka.

Med den metoden lyckades jag förra vintern/våren överraskande springa bort min livslånga ansträngningsastma (ganska rejäl variant när den slog till, kunde få rejäl andnöd och snudd på blackout). Sprang i temperaturer nedåt -12 grader, gick utan några som helst problem med lugnt tempo och lugna magandningen. Hinner ta 5-6 steg när jag andas in, lika många till när jag andas ut. Kanske inte funkar på all astma, men själv blev jag kvitt den. Inga återfall och inga mediciner sedan dess. :)

Ett tips till när jag ändå håller på... Träna att andas genom ett sugrör (lite grövre variant med ca 5 mm diameter). Börja med 1-2 minuter åt gången. Sitt ned och ta lugna djupa andetag (japp, andning med magen igen). Avbryt om du blir yr. Öka sedan gradvis med tiden. Så småningom bör du kunna andas 20-30 minuter åt gången genom sugröret, till och med när du är uppe och går emellanåt. Fin träning för andningsmusklerna, kan också hjälpa till mot astman.
Bernadette Johansson
1964 • Grästorp
#8
4 januari 2008 kl 10:35
Gilla
Har också astma, brukar ibland behöva ta en dos snabbverkande luftrörsvidgande typ Bricanyl innan jag ger mig ut och springer. Det har dock blivit mycket mindre sedan jag har fått rätt dos långtidsverkande kortison.Sen har jag en värmeväxlare som kallas lungpuls och den fungera men man behöver vänja sig vid den.
Löpband och motionscykel ta jag också ibland. Men hela december har varit dåligt med träning pga besvär med förkylningar och hosta. Sommaren är definitivt bättre!!!
1978 • Dalby
#9
5 januari 2008 kl 15:09
Gilla
Idag gick det lättare, med uppvärmning och lkad medicinering. Det är nog som ni säger att man helt enkelt får ligga i och "pressa på" det brukar ju ge med sig mer och mer i vanliga fall så det stämmer säkert i kylan med.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.