Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 9873 visningar

Springa med astma, hur dåligt är det egentligen?

1975 • Hässelby
#1
5 maj 2016 - 18:44
Gilla 
Sedan drygt en månad tillbaka då har min astma blivit kraftigt försämrad till följd av pollenbesvär. Det är fruktansvärt tungt att springa och jag flåsar som om jag sprang ett 3 km-lopp trots att jag håller lugn distansfart.

Hade någon tidigare frågat mig så hade jag sagt "kör på" eftersom det är samma visa med täta luftrör och försämrade prestationer varje vår. Trist, men överkomligt. Men i år känns det annorlunda. Jag har inte varit så här dålig sedan jag var i de tidiga tonåren. Det är inte bara trångt i luftrören, utan luften tar helt slut.

Så min fråga till er andra som springer med astma, vågar jag springa på (i lugn fart) trots att jag har ett pågående astmaanfall, eller kan jag riskera försämra astman på sikt?
1963 • hunnebostrand
#2
5 maj 2016 - 19:03
Gilla 
Ta det varligt om anfallet blir andnöd och även hostan man får täpper till än värre tror jag det är bättre att avbryta träningen.Och medicinera tills anfallet ger sig. Vi är nog rätt många som lider av astma och har olika lösningar på problemet. Själv tar jag medicin innan träning (ventoline) utan att andvända den innan passet skulle jag få liknande problem som du. Men i förebyggande syfte funkar det jättebra,har endast problem ibland då det är kallt och rått vintertid men då kör jag bara lugna pass
Jyllis
1991 • Stockholm
#3
5 maj 2016 - 19:23
1 Gilla 
Har samma problem nu med pollen. Kör också bricanyl innan i förebyggande syfte. Jag brukar stanna och hämta andan ett tag när jag känner att det blir för jävligt, då kan jag oftast fortsätta i lugnare takt. Tror inte på att ignorera anfallet helt och köra hårt vilket i mitt fall endast har slutat illa med t.o.m problem att ta sig hem. Kan rekomendera Aleris fysiolab riddargatan, var själv där för någon månad sen och bytte mediciner/fick allmänt bättre koll på astman. I värsta fall kutar jag inne eller vid regn.
1975 • Hässelby
#4
5 maj 2016 - 22:31
Gilla 
Tack både Ove och Jyllis för svar! Jag tar Bricanyl innan passet i förebyggande syfte och även Giona (kortison) två gånger om dagen och det hjälper tyvärr inte. Det är nog klokt som ni säger att inte ignorera det-

Min astma har de senaste 15 åren varit i det närmaste obefintlig, även om den har poppat upp i samband med förkylning då och då. Så jag är lite chockad över att det nu kom tillbaka så kraftigt. Jag får nog ta ett snack med min läkare om att kanske prova någon annan medicin, eller kanske lite starkare mediciner. De jag har nu är lägsta dos (Bricanyl 0,25 mg/dos och Giona 100 mikrogram/dos).
Pär Ericzzon
1974 • Frövi
#5
5 maj 2016 - 23:11
Gilla 
Kanske en dum fråga, men äter du någon allergimedicin mot pollenbesvären?
För egen del så funkar det inte att springa hårt på våren med astman om jag glömt att ta allergimedicinen(Aerius). Jag tar Oxis i förebyggande syfte före pass och Pulmicort morgon och kväll mot astman och det fungerar tillräckligt bra så länge ingen förkylning kommer och ställer till det.

Vid kraftiga besvär så upplever jag att problemen med astman brukar hänga med ett tag (läs dagar/veckor) så det är nog ingen toppen ide att springa på med andnöd.
1975 • Hässelby
#6
6 maj 2016 - 07:51
Gilla 
Pär, jag tar även pollenmedicin. Jag tar Cetirizin och Livostin och mellan februari och augusti varje år. Jag tog det lugnt hela april och det blev inte bättre. Jag upplevde en kraftig förbättring några dagar efter det dåliga vädret i förra veckan, men nu är det tillbaka igen.
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#7
6 maj 2016 - 14:56
Gilla 
Förutsätter att du tar astma medicin redan nu. Kolla upp om du kan få specifik medicin just vid pollenastma. Det finns, jag tar själv det och kan springa mycket bättre än tidigare år. Är det riktigt mycket pollen i luften undviker jag att ligga på maxfarter, mest för att inte dra in skiten kroppen.
Det finns en som du redan nu bör ha börjat med för att förebygga, sedan finns det en som är vid rena akuta tillfällen när de riktigt drar i hop sig.

Brukar skölja näsan med saltvatten när jag varit ute, plus ha i sesamolja för att de ska fastna i snoken och inte vidare in.

1975 • Hässelby
#8
6 maj 2016 - 15:44
Gilla 
Åsa, vad är det för preparat du tar som är speciellt för pollen?

Jag kan knappt ligga i distansfart utan att flåsa lungorna ur mig. Testade att öka 500 m i knapp milfart häromdagen och fick då knappt luft alls utan tvingades stanna. Jag tar Giona morgon och kväll (men skulle kunna ligga på en högre dos) och Bricanyl före träning för astman, samt Cetirizin och Livostin för pollenallergin. Lomudal inhalationspulver hade jag för drygt 15 år sedan när jag hade väldigt svår allergi på grund av korsreaktioner på pollen. Kanske jag ska höra med min läkare om det kan vara värt att lägga till det igenom.

Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#9
6 maj 2016 - 18:50
Gilla 
Tar bland annat tablettform Aerius (som inte gör en trött och dåsig, som många andra förebyggande pollenmediciner).
http://www.fass.se/LIF/product?nplId=20010115000042

Sen för att inhalera är det: Formatris Novolizer en långtidsverkande som förebygger. Bricanyl har jag med vill helst inte behöva använda den, bara om de uppstår hostattacker med andnöd på natten eller dylikt.

Tycker det fungerar helt ok. Har du hört med din läkare om att få den nya metoden (vissa län erbjuder det). Där de utsätter din kropp för ämnena du är allergiskt emot, för att bygga upp ett egen försvar. Det är ganska så dyrt. Vet att min syster har tagit en sådan spruta på vintern och hon upplevde att de blev en bättre säsong.

Om du tävlar kom ihåg att ordna med dispens, krävs vid några av preparaten.
Anna Hedin
1978 • Örebro
#10
6 maj 2016 - 20:40
1 Gilla 
Johanna det kan bli farligt att springa med underbehandlad astma, det låter som att du behöver gå upp i kortisondos under pollensäsong. Känner du av astman när du inte springer? Hosta nattetid? Jag skulle råda dig att gå upp till minst 200 av kortisoninhalationen morgon och kväll (400 behövs för vissa en tid för att bryta inflammationen och sen kan man trappa ned). 100 som du har nu är ju snarast barndos. Ta kontakt med din läkare och diskutera igenom det ordentligt för att lägga upp en strategi för att optimera träningsmöjligheterna, finns andra typer av preparat som kan vara bra också. Lycka till!
1981 • Katrineholm
#11
6 maj 2016 - 21:06
Gilla 
Åsa Bergman: varför vill du inte ta Bricanyl? Det är bättre för luftrören att ta luftrörsvidgande innan träning än att slita på luftrören omedicinerad. Bricanyl är korttidsverkande och ger inga långvariga biverkningar
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#12
7 maj 2016 - 09:16
Gilla 
Marie// Självklart, men jag avstår att ta mediciner så mycket det går. Kan jag vara utan är jag glad. Jag vet mycket väl hur medicinen fungerar och tar den om behov finns.
1975 • Hässelby
#13
7 maj 2016 - 11:16
Gilla 
Anna, förmodligen är det så att jag behöver gå upp i dos nu för att lyckas bryta inflammationen. Jag har varit så pass bra i min astma under många, många år att jag endast har legat på 100 morgon och 100 kväll. Orsaken är förmodligen att luftrören är känsligare nu efter en vinter med rejäla förkylningar, som också orsakade lite astmabesvär.

Jag har ingen hosta nattetid. Det har jag nog aldrig någonsin haft vid astma, utan det är tätt och svullet i luftrören. Och en massa segt slem i luftrören, som börjar röra på sig när jag springer.
1975 • Hässelby
#14
7 maj 2016 - 11:46
1 Gilla 
Aerius provade jag när den kom men det fungerade inte så bra på mig. Cetirizin är det antihistamin som har fungerat bäst. Formatris (Formoterol) har jag provat i form av Oxis, men det var nästan 20 år sedan och det fungerade heller inte så bra. Men kanske jag ska testa igen. Eller så prövar jag Lomudal inhalationsspulver igen, för det gav faktiskt bra långtidsverkan tycker jag.

1960 • Hillared
#15
30 juni 2020 - 21:08 Redigerad 30 juni 2020 - 21:17
Gilla 
Tar upp en gammal tråd. Har själv asthma (tror det stavas så) och kör med att försöka andas in genom näsan när jag värmer upp och tar också tid till nedvarvning efter att stängt av klockan. Bricanyl innan passet.

Springer jag för fort så andningen lägger av, vilket kan hända på sekunden, så stannar jag och trycker med handen på magen så jag pressar ur koldioxid och försöker sedan andas in. Men viktigast är att stanna eller om man har tur och känner av skiten innan så släppa på gasen.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.