Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 11764 visningar

problem med höft/ljumske

Hanna
1980 • Grums
#1
28 april 2011 - 12:06
Gilla
Hej!
Jag har tidigare haft problem med löparknä i höger, som nu verkar gått över med hjälp av stretch och styrkeövningar av höften, Sjukgymnasten sa att jag är svag i höger höft i höstas, Tippar med höften när jag står på höger ben, det känns som om benet vrids snett i lederna om jag försöker stå rakt med det utan att tippa ut höften (svag gluteus medius?)

Nu har jag istället för löparknä fått en överbelastning(självdiagnos) i ljumsk/höft regionerna. Känns inte när jag blivit varm, men dagarna efter och i uppvärmning käns det i ljumsken och strålar ner i låret och rumpan.

Äter nu diclofenac och har beställt tid hos kiropraktor samt vilar från löpningen, jag har hört att man kan ha snett bäcken/ höft som behöver knäckas rätt. Har länge känt att höger ben inte riktigt är "med" (ostabilt) på samma sätt som vänster benet, och att jag tippar ner i höger höft när jag springer.

Kan det här vara rätt väg att gå? nån som har erfarenheter av snett bäcken eller svag i höften? knäckt rätt höften? rehabtid? andra synpunkter? Ska jag ta kontakt med sjukgymnast igen hellre än kiropraktorn? Springer sthlm marathon snart och vill inte åka på nån värre skada nu.
1963 • Hestra
#2
28 april 2011 kl 12:54
Gilla
Mitt bäcken hade skjutits upp 2 cm (bäckenrotation) förra vintern efter för mycket löpträning i förhållande till styrketräning.
Gick till kiropraktor som "knäckte till" höften, ispåse på höften 6 g/dag, massor av brufen samt träningsprogram för bålen (som jag faktiskt gjorde varje dag i 6 veckor).
Jag vilade ifrån löpningen ca 3 veckor men gick promenader. Återbesök och och nytt "knäckande" (nu minskat till 1 cm) och började löpträna så smått. Har inte känt av detta sedan dess och var på återbesök i höstas och var då "spikrak".
Sprang för övrigt Gbg-varvet också utan att känna av det, men jag tror att styrketräning är oerhört viktigt även om man löptränar mycket.
1960 • MALMÖ
#3
28 april 2011 kl 13:08
Gilla
Har också haft återkommande problem med löparknä/höfter /framsidor de sista åren. Sitter mycket på jobbet och har kommit en bra bit på väg mot besvärsfrihet genom att grundligt stretcha höftböjare och adduktorer dagligen, 20 -30 min. Har hittat många bra övningar på yogasidor såsom http://www.yinyoga.com/ys2_2.0_yinyoga_asanas.php.
Testa, det är väl värt ett försök ;-)
Lycka till
/Karin
Hanna
1980 • Grums
#4
29 april 2011 kl 12:15
Gilla
Det är inte så roligt just nu, testade lite att springa idag, men det gjorde ont vid första löpsteget. Ska till kiropraktor på måndag, och jag har tagit kontakt med sjukgymnast igen, inte kul att behöve vila när det bara är 4 veckor kvar:( Jag sitter också mycket på jobbet och har nog lite korta höftböjare har rätt mycket svank också. Det kanske är bättre att vara lite "Sned " fram till maj och knäcka rätt sen om det nu skulle vara det... det tar väl lite tid för musklerna att vänja sig vid det raka bäckenet?
Om jag bara får bukt med överansträngningen/inflammation så funkar det ju att springa vanliga distanspass och långpass och sen strunta i kvalitetspassen fram till maran. Och hålla det i schack med stretching och kanske prova lite yoga :)
jag är lite bekymrad nu..., vill ju så gärna!
1966 • Malmö
#5
4 maj 2011 kl 13:50
Gilla
Har liknande problem och ska till sjukgymnast för min krånglande ljumske,,men iden att gå till kiropraktorn för att "rätas ut" både här och där kanske är en bra idé..Jag tror att det hela handlar mycket om att man belastar snett i små lägen som man knappt märker, men att det får långtgående smärtor senare
Johan Thornberg
1980 • Köpenhamn
#6
4 maj 2011 kl 13:54
Gilla
Jag känner igen problemen. I mitt fall handlade det om en magmuskel som låg och drog så att min höft blev lite sned. Det löstes med massage.
1975 • Billdal
#7
4 maj 2011 kl 19:08 Redigerad 4 maj 2011 kl 20:50
Gilla
Min erfarenhet är att det är fruktansvärt att gå omkring och att ha dessa besvär. Gick tillslut till en duktig kiropraktor som med hjälp av massage, laser och tillslut "knäckte" mig rätt. Efter detta gör jag det då och då i förebyggande syfte med mycket gott resultat. Lycka till det har hjälpt mig helt från problem med ljumskar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.