Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 6969 visningar

Skada höft/ljumske. Playitas?.

Francisco Petkovic
1988 • Värnamo
#1
9 mars 2013 - 13:17 (Redigerad 9 mars 2013 - 13:17)
Gilla
Hej! Har haft problem med min ljumske (höftböjaren?) i ca 3 veckors tid. Till en början hade jag smärta efter passen vid ljumsken, men nu även ont efter endast någon kilometer. Får ont när jag försöker lyfta mitt vänstra ben mot bröstet. Har behandlad med voltaren gel/tabletter, tigerbalsam, vilket lindrar besvären. Provsprang igår och fick avbryta passet r/t smärtan och vill ej förvärra det hela.

Och nu ska jag åka på semester till Playitas och springa! Vilket jag nu får avstå ifrån. Vad ska jag göra där? :) Vet inte om jag ska avstå helt från alternativträning som cykling,simning och enbart köra styrka. överkropp?. För att sedan ta kontakt med sjukgymnast när jag kommer hem. Tacksam för råd och andras erfarenheter.
Anna D
1975 • Stockholm
#2
9 mars 2013 kl 14:19
Gilla
Hej Francisco, jag har haft samma besvär under flera månader, det gör ont att lyfta benet mot bröstet. Jag har kunnat cykla hela vintern utan att problemen förvärrats, men nog har jag känt av det då och då... När jag surfat runt på problemet ser jag att det är viktigt att stetcha höftböjaren ordentligt och även styrketräna i förebyggande syfte. Som de flesta skador :-), man kan bli kortvarigt bättre med voltaren och några dagars vila, men joggar man vidare så kommer smärtorna åter. Jag blir också mjukare och får mindre ont om jag går till en massör. Ha en härlig semester iallafall, och träna mer allsidigt, så tar du tag i rehab-biten när du kommer hem! Se även http://www.runnersworld.se/artiklar/kom-tillratta-med-dina-hoftsmartor.htm
1971 • Ystad
#3
9 mars 2013 kl 14:27
Gilla
Aj då det där eländet känner jag väl igen. Har varit på Playitas tre gånger. Första gången hade jag just problemet med ena ljumsken som du beskriver. Käkade Voltaren som om det vore godis men var hämmad av problemet hela semestern. Andra gången hade jag benhinneinflammation efter en halvmara så åter var man begränsad med löpningen. Tredje gången var jag dock hel och kunde springa på för fullt.

Du ska nog fundera på att åka i alla fall. Även om man inte kan springa för fullt så finns där så mycket andra aktiviteter att man lätt fyller dagarna med träning. Ett riktigt stort gym, fullstor simbassäng, gruppträningspass i mängder, cyklar m.m. Ska man vara helt ärlig så är det nog inte just löpmöjligheterna som är Playitas styrka. Finns nog bättre ställen om det bara är löpning man är ute efter.

Ser för övrigt att vi har i det närmaste samma pers på både halvmaran och milen och att vi har samma målsättning också. Vi får se vem som blir först med att nå målen ;)
Francisco Petkovic
1988 • Värnamo
#4
9 mars 2013 kl 14:51
Gilla
Tack för bra svar.
Janne hur blev du kvitt med dina besvär från ljumsken?. Lycka till med dina mål :).
Åka ska jag redan på måndag. Tänkte om jag skulle cykla, att jag då inte förvärra inflammationen om det nu är det?.
1971 • Ystad
#5
9 mars 2013 kl 16:00
Gilla
Jag hade stora problem under en längre tid. Vissa perioder kunde jag inte ta ett löpsteg på veckor. Till slut bokade jag in mig hos IMC i Malmö. Gjorde två besök, 500-600kr per besök. De klart bäst investerade pengarna ever. De gjorde analys av mitt löpsteg. Jag sprang med långa steg och landade hårt på hälen långt framför kroppen. Fick istället korta ner löpsteget och öka frekvensen. Nu landar jag på framfoten och rakt under kroppen. Och så fick jag träna mycket core för det är viktigt för löpning. Bytte även ut mina tjockskor från Asics till lätta skor från Saucony med tunna sulor.

Så sammanfattat;
mycket coreträning samt att man ska ha lätt spänd mage under löpningen, kortare steg men med högre fekvens, landa med foten under kroppen och inte framför samt skor med tunnare sulor.

Det tog sin tid att byta löpstil, framför allt var påfrästningarna på vaderna stora i början, men nu funkar det fint. Inga besvär med ljumskarna längre.
http://www.imc-malmo.com/
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.