Löpning Kost & Näring 829 inlägg 38021 visningar

Viktuppgång trots träning!!!!!

1964 • Kristianstad
#1
24 maj 2011 - 12:52
Gilla
För 3 år sedan vägde jag 72 kg till mina 170 cm. Tänkte ta ett ryck och komma under 70, men......väger idag 83 kg i stället! Har alltid tränat och de senaste åren mer regelbundet eftersom barnen flyttat ut och man har all tid i världen. Väldigt frustrerande att riktigt känna hur man växer! Jag har varit på läkar koll, men inget är "fel". Möjligtvis att ämnesomsättningen minskar med åldern. Jo tack! jag springer 4-5 ggr (även intervaller) i veckan, tar en extra långpromenad på helgen och kör styrka för överkroppen 1 (helst 2) ggr i veckan.
Det är självklart mycket jobbigare att springa med denna vikten, så orken har blivit sämre. Har genomfört 4 halvmaror på strax över 2 tim (det senaste -08), men nu orkar jag ca 7 km innan jag måste gå och det går inte fort........
Kosten är säkert en del i detta, men sååå fel äter jag inte!
som sagt, väldigt frustrerande att "inget händer" i rätt riktning och tar gärna emot tips och råd.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
John Edberg
1979 • Jönköping
#2
24 maj 2011 kl 12:59
Gilla
Om man äter fel kost från början och ökar träningsmängden blir man lätt sötsugen. Det de flesta människor gör då är att äta snabba kolhydrater för mätta begäret. Problemet med kolhydrater är att de höjer blodsockret för mycket vilket ger ett kraftigt insulinpåslag.

Insulin är kroppens fettinlagrande hormon och har den negativa följden att fettcellerna stängs. Förbränningen uteblir. Ju mer kolhydrater desto snabbare blir man sugen igen och så fortsätter den onda cykeln. Resultatet blir givetvis att man äter för mycket och fettinlagrar.

Jag vill inte verka tjatig men testa LCHF så lovar jag att du kommer att nå exakt de mål som du har med din vikt. Börja gärna med att köpa Andreas Eenfeldts bok "Matrevolutionen". Han är läkare och är bättre på att förklara än mig. Han driver även Sveriges populäraste hälsoblogg "Kostdoktorn".

Lycka till!
1965 • Kungsholmen
#3
24 maj 2011 kl 13:02
Gilla
"Jag vill inte verka tjatig men testa LCHF så lovar jag att du kommer att nå exakt de mål som du har med din vikt."

Låter som oseriöst råd om något. Du kan ju inte lova någonting i den vägen.
1965 • Kungsholmen
#4
24 maj 2011 kl 13:09
Gilla
Birgitta: Det är lätt hänt att man tycker man tränar så mycket att man kan unna sig både det ena och det andra. Jag kan träna upp till 40-50 km/v och ändå gå upp i vikt om jag inte noga kontrollerar intaget.

Personligen tycker jag det är viktigt att förstå hur mycket kalorier olika saker innehåller och då inse att den där extra läsken, ölen eller bullen har en ganska stor inverkan om den äts för ofta. En öl efter löpningen kan tex ta bort hela (kalori)effekten av ett träningspass.

Sen tror jag nyckeln till en hållbar vikt ofta ligger i att inse att man inte kan äta stora portioner och att man inte behöver äta upp. Speciellt på lunchrestauranger måste man lära sig att inte ta allt som ingår och våga lämna kvar när man är mätt.
John Edberg
1979 • Jönköping
#5
24 maj 2011 kl 13:18
Gilla
Varför uppfattar du det som oseriöst? Jag skulle givetvis inte formulera mig på det viset om det inte vore för att jag visste att det stämde.

Kalori-in och kalori-ut är ju ett ganska förlegat tankesätt om man inte vet hur kroppen fungerar. Äter man fettrik mat så blir man mätt samtidigt som blodsockret ligger kvar på samma stabila nivå. Om man blir mätt så äter man oftast inte mer, då spelar det ingen roll vad som finns på tallriken.

Stabilt blodsocker innebär att man slipper insulinet. Slipper man insulinet så slipper man fettinlagringen. Fettcellerna öppnas och fettet förbränns. Ganska enkelt. Jag tror att både LCHF och Atkins har bevisat att våra kroppar är konstruerade för fettrik kost med lite kolhydrater. Evolutionen har ju som sagt en påverkan på utvecklingen.

Så som svar:
Äter man fett, är mätt och slipper förhöjt blodsocker så behöver man inte ens ägna en tanke åt den där bullen eller den där ölen. Slipper man sötsuget så äter man så klart inte för mycket.

1985 • Nacka
#6
24 maj 2011 kl 15:47
Gilla
Det kanske är svårt att veta säkert att det stämmer för andra personer även om det stämmer på sig själv. Jag tar gärna mer kött om det finns tillgängligt för mig även om jag sedan innan är mätt trots att det inte innehåller några kolhydrater, lite fet sås på det så blir jag ännu mer nöjd :)
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#7
24 maj 2011 kl 15:55
Gilla
Kalorier in - kalorier ut är det enda som gäller!
Äter du LCHF och går ned i vikt beror det på att ovanstående ekvation ger ett negativt resultat INGET ANNAT!!!

Sluta påstå att LCHF är svaret på alla frågor, det börjar bli väldigt tröttsamt.

Går du inte ned i vikt så äter du helt enkelt för mycket kalorier, oavsett i vilken form.
John Edberg
1979 • Jönköping
#8
24 maj 2011 kl 16:07
Gilla
Nä det finns säkert något litet undantag där man har fel på sköldkörteln eller dylikt men annars handlar det mest om ganska enkel biologi.

LCHF är ingen form av diet eller bantningsmetod utan gammalt sunt förnuft som vi äntligen hittat tillbaka till.

För er som inte känner till det så har självaste Socialstyrelsen godkänt LCHF som viktminskningsmetod och som behandling av diabetes typ 2.

Livsmedelsverket gjorde ett försök att hitta studier som pekade på att LCHF var skadligt 2009. De misslyckades totalt trots att de menade att man hittat 72 studier som pekar på detta. Läs gärna detta intressanta inlägg ifall du vill veta mer::
http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/04/08/livsmedelsverket-bor-omede/index.xml

Artikel från dagens medicin om SLV 72 studier:
http://pulstagning.blogg.se/2011/march/utkast-mars-22-2011.html

Läs också om tillsatser och EU-organet ILSI:
http://pulstagning.blogg.se/2011/april/gardagens-forelasning.html
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#9
24 maj 2011 kl 16:33
Gilla
Du kan lika gärna använda LCHF för att gå UPP i vikt. Allt handlar om kalorimängd. Att säga något annat är en lögn.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#10
24 maj 2011 kl 16:40 Redigerad 24 maj 2011 kl 16:40
Gilla
Jag åt 2 kg kött igår och inget annat och kan inte fatta varför jag inte gått ned i vikt idag. Hade ju 0 insulinpåslag.
John Edberg
1979 • Jönköping
#11
24 maj 2011 kl 16:41
Gilla
Läs gärna på lite om kolesterol och insulin så slipper du avfärda fakta som är uppbackad med vetenskap som lögn. Om du kan välja energi som mättar och motverkar insulinpåslag så äter du givetvis mindre och håller dig mätt länge.

Om du är underviktig fungerar LCHF utmärkt precis som du skriver. Då har man möjlighet att öka i vikt men aldrig så att man blir överviktig :)
1968 • Kållered
#12
24 maj 2011 kl 16:44
Gilla
Håller med ovanstående (Per och Peter):
Det är enkel matematik, energinettot över lång tid bestämmer kroppsviktens uppgång eller nedgång. Detta gäller oavsett hur ofta eller vad man tränar eller hur ofta eller vilken typ av livsmedel man äter.
Ett netto (intag minus träning i Kcal räknat) av ca 1300 Kcal för en "normal" kvinna ger en viktnedgång av ca 0,8-1 kg/vecka.
Ett netto på ca 1500 ger en viktnedgång av ca 0,4-0,5 kg/vecka.
Etc.
Det finns massa fiffiga kalkylatorer för detta, där man kan lägga in ålder, kön, vikt, önskad målvikt och hur fort man vill gå ner.
Och det funkar.

För viktnedgång (eller fett- och muskelförbränning som vi egentligen talar om här) så är det helt ointressant vilka livsmedel man äter. Man kan gå ned i vikt genom att bara äta choklad, knäckebröd, smör, kött, fisk, bananer, nötter eller precis vad man vill, det enda som spelar roll är energinettot.

Däremot bör man ta hänsyn till fler faktorer, framför allt att man får i sig en balanserad mängd av dels vätska och dels de grundläggande näringsämnena (kolhydrater, protein och fett - dock ska man veta att forskningen inte är helt solklar kring exakt hur fördelningen ska se ut) samt vitaminer, mineraler och annat som kroppen vill ha. Om man äter en varierad kost (och inte följer någon speciell diet, t ex LCHF, GI...) så är det mycket enklare att få i sig allt man behöver medan man går ned i kroppsvikt. Därmed inte sagt att man inte kan få i sig alla viktigheter även om man äter enligt LCHF eller annan specialmetod. Dock kan man vara ganska säker på att det är som Per skriver, att de som går ned i vikt genom t ex LCHF gör det för att de helt enkelt får i sig färre kalorier genom maten.
Man får också tänka på att vissa individer kanske helt enkelt *mår* bättre av att skippa vissa typer av livsmedel - personligen känner jag mig mer "uppblåst" om jag äter mer bröd - men det gör ingen som helst skillnad för viktnedgången om jag äter 1500 Kcal kött eller 1500 Kcal bröd per dag.
Olika former av fysisk aktivitet "bränner" också olika former av näringsämnen, det är väl välkänt att man bör öka proteinintaget något vid t ex styrketräning. Mindre välkänt är väl att man även bör se till att komplettera D-vitaminintaget vid styrketräning, eftersom kroppen helt enkelt gör av med mer D-vitamin då muskelmassa byggs.

Tänk också på att man bränner muskelmassa samtidigt som man bränner fett under en viktnedgång. Man bör, anser jag, alltid komplettera med styrketräning i någon form under en viktnedgång. Det gör att det blir lättare att hålla igång med t ex löpträning eller annan konditionsträning samt att man lättare undviker skador.

Kort sagt: Energinettot över tid avgör helt klart kroppsvikten över tid, men man kanske inte bör hålla en diet av enbart ostbågar samtidigt som man tränar stenhård löpträning även om man har rättt Kcal-netto för en nedgång. ;)
1968 • Kållered
#13
24 maj 2011 kl 16:50
Gilla
John>> Givetvis finns det fler effekter som typen av livsmedel har på vårt välmående än endast vad man får för kroppsvikt.

Men för kroppsvikten i sig är det endast energinettot som spelar roll.
Det du verkar mena, att man ej kan bli överviktig på LCHF, är nonsens.
Om man har ett "för högt" energinetto med en LCHF-diet så kommer man att gå upp i vikt tills man slutar med det.
Det finns ingen "intelligens" i LCHF-diet som gör att kroppen hamnar i någon sorts idealvikt.
Det finns strängt taget inget som borde få kallas "idealvikt".
Vad är "idealvikten" för en maratonlöpande man, 52 år gammal, 172 cm lång?
Vad är "idealvikten" för samma man om han istället vore styrkelyftare?
Robin
2008 • Götet
John Edberg
1979 • Jönköping
#15
24 maj 2011 kl 17:06
Gilla
Kalorier är ju som sagt inget annat än ett mått på energi och givetvis har jag inte påstått något som strider mot den enkla ekvationen att den energi som tillförs kroppen avgör ifall du går upp eller ner.

Precis som mitt första svar pekar jag på enkelheten med att tappa vikt med LCHF. Du äter givetvis mindre kalorier med LCHF på grund av att du slipper gå hungrig. Om man har ett ständigt svängande blodsocker på grund av kolhydrater så är det väl ändå givet att man får i sig fler kalorier (om man nu inte väljer att vara hungrig större delen av dygnet).

Att man bränner muskler vid viktnedgång är fel. Det enda sättet detta är möjligt är genom traditionell bantning där man utesluter fett och även äter mindre kolhydrater. Fett i alla dess form ökar produktionen av tillväxthormon som exempelvis testosteron som bygger upp kroppen. Tyvärr hämmas produktionen av tillväxthormon utav insulinet.

Med andra ord; Finns det inget fett som kan användas som energi samtidigt som man minskar intaget av övriga energikällor DÅ bryts musklerna ner och görs om till energi.
1966 • Karlstad
#16
24 maj 2011 kl 17:53
Gilla
Instämmer.
Energi in o ut.
Om du äter bark eller bullar; energi in o ut. Naturligtvis energi upptaget av kroppen kontra förbrukat.
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#17
24 maj 2011 kl 18:37
Gilla
Hehe jag ser även i den här tråden att det snackas kalorier in och ut. Den gode John försöker ge ett råd till någon som vill gå ner i vikt. Men återigen ser man samma nissar skriva en massa innehållslösa råd. Att LCHF kan provocera människor så mycket bara för att de själva inte äter så, helt otroligt.

Rådet är att testa och våga äta mer fett och mindre kolhydrater. Känns inte det bra, så får man hitta nåt annat. Uppenbarligen är det något Birgitta vill ändra på och hon söker råd från såna som varit i samma sits. Men slänga ur sig att det endast handlar om kalorier hit och dit är ju extremt tröttsamt att lyssna på, det hade hon också kunnat lista ut.
1966 • Karlstad
#18
24 maj 2011 kl 20:00
Gilla
Niklas:
Om det vore så enkelt att lista ut skulle det inte vara ett så stort problem. Det är lika tröttsamt att höra folk undra varför de inte går ner i vikt. Om man inte klarar det köper jag, men att inte förstå varför man går upp i vikt, nja..
LCHF är utmärkt om man gillar det, och kanske en riktigt hälsosam kost, och förmodligen ett enklare sätt att hålla nere energiintaget med än med traditionell kost.
Men principen är fortfarande energi in o ut. Oavsett hur du genomför det.
1964 • Kristianstad
#19
24 maj 2011 kl 20:06
Gilla
Tack Niklas! Ja, det blev mycket att ta in där ett tag...
Jag ska absolut försöka mig på LCHF, jag har gjort mindre lyckade försök tidigare. Det låter sunt och rätt.
Det är mycket i ens livssituation som påverkar ex kosten. Jag tycker det är såååå skönt att slippa laga mat nu när barnen är utflugna. Men det är väl just det jag måste börja göra igen!
Tack alla för ert engagemang <3
John Edberg
1979 • Jönköping
#20
24 maj 2011 kl 20:52
Gilla
Bra! Då tycker jag vi inleder morgondagen med ägg och bacon ;)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.