Löpning Träning 6 inlägg 5955 visningar

Konditionen usel trots träning....

Ulrika
1970 • Spånga
#1
28 juli 2015 - 10:04
Gilla 
Skulle behöva lite förslag på vad jag kan göra för att förbättra min kondition.
Kör idag två 75-min pass i veckan typ militärträning och försöker få in ett till två pass till med jogging 4-5 km. Har gjort detta i ca 6 månader (med ett avbrott för ett trasigt ledband).

Ett stort problem är i gruppen att jag fort blir så andfådd att jag inte kan kontrollera andningen, börjar andas "vinande" trots att jag vet "hur" så har jag svårt att omsätta det i praktiken. Har även fått tips om löpteknik. Vidare är jag en mycket långsam löpare och gruppens takt är ofta högre vilket gör att jag tar ut mig (och då menar jag på 5 min) är jag helt slut. När jag joggar själv är tempot mycket lågt och jag springer 5 km på ca 33-34 min. Jag varierar sällan tempo så jag är glad om jag tar mig runt.

Jag är mycket kritisk mot mig själv och känner mig ofta oduglig när jag inte kan hänga på och när jag inte känner att jag blir "bättre" trots att jag kör regelbundet. Men jag vill inte ge upp. Om någon kan ge några praktiska tips eller idéer om vad som kanske skulle kunna ge resultat så skulle jag uppskatta det mycket.
Irene
1968 • Åstorp
#2
28 juli 2015 - 10:39
1 Gilla 
Astma?
Ulrika
1970 • Spånga
#3
28 juli 2015 - 10:51
Gilla 
Vet ej, har aldrig testat, men det kanske jag bör göra. Tack för tips.
1973 • Lund
#4
28 juli 2015 - 10:54
Gilla 
Kondition tar tid att bygga upp så sex månader är inte tillräckligt. Ge det tid, men prova alternera dina övningar så du inte kör samma hela tiden.
Våga testa att köra korta intervaller, tabata eller liknande.
Åsa
1978 • Tyresö
#5
28 juli 2015 - 18:05
1 Gilla 
Mina amatörmässiga tankar:
-Kolla med läkare om du är orolig över det fysiska.
-Var försiktig med vem du jämför dig med. Det finns mycket som påverkar, t ex tidigare träningsbakgrund, ålder, BMI, gener, osv. Om jämförandet inte leder till några hjälpande tankar så kan du fundera över hur mycket plats du ska låta jämförandet ta. Jag tror stenhårt på att själva tränandet ska vara kul, i sig. Om det största målet hela tiden är att bli bättre än andra är man dömd till olycka. Det kommer alltid finnas någon som är bättre.
-Jag har senaste månaderna förbättrat min kondition avsevärt med hjälp av spinningpass med intervaller. Min kropp har varit lite halvskadad, så att köra löpintervaller har inte varit möjligt. Resultatet av alternativträningnen har blivit att jag faktiskt är i bättre form konditionsmässigt än innan. Och med konditionsträning menar jag intervaller av olika slag, där man kommer upp hög puls och håller den där ett tag, går ner och sedan upp igen (altså inte konstant mellanmjölk, det är något annat).
-Löpintervaller vara rätt slitsamt för kroppen, och är man inte där eller inte vill riskera att bli skadad, kan man prova något alternativ. I mitt fall var det spinning.
-För en elitlöpare är det så klart mest superoptimalt att köra intervallträningen som löpning den med, men jag är ingen elitlöpare. Intervaller som blir av (utan att bli skadad) är bättre än intervaller som inte blir av.

Jag är ingen expert så ta allt jag skrivit med en nypa salt. Finns säkert andra här som kan detta mycket bättre än jag.
j
1974 • Stockholm
#6
28 juli 2015 - 18:50
Gilla 
Hej Ulrika,
jag skulle testspringa en uppmätt sträcka på ca 5000 meter så fort jag kunde, sedan träna på någon månad för att sedan testspringa samma sträcka igen. Skulle jag inte fått någon förbättring av tid skulle jag gå till läkaren och be de ta prover tex. järn, B12 och sköldkörtel (TSH,T3 och T4) samt kolla övrig status och lyssna på lungor hjärta ta blodtryck etc.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.