Löpning Träning 7 inlägg 1898 visningar

Formen o kondisen ner?

fru Lindh
1968 • Finland
#1
27 januari 2008 - 15:17
Gilla
Måste bara skriva av mig nu.Jag är vardagsmotionär som siktar på halvmara. Har sprungit regelbundet sen förra våren, ca 3-4 ggr/ vecka och 5 km som bas varje gång. Tycker jag borde känna mera resultat, speciellt som jag har ett mål för träningen.

Förra veckan ställde vardagen stopp i hjulen för vanlig löpträning och jag vart jättesugen på att komma ut....men fasen vad jobbigt det är! Igår en runda som jag sprang ofta under sommarn, idag "uppvärmning" 45 min och sedan löpning,som gjorde mig nästan matt. Nu en kort runda som var ännu värre.(visst, yttre omständigheter som halka och motvind ger extra motstånd). Trots att jag gick stundvis rusade pulsen på i snitt 160 och jag vart svettig och slut, totalt bottennapp!

Inte kan en veckas träningspaus betyda så mycket?

Nu känns det som jag inte alls får resultat eller framsteg.Funderar på om det finns nån idrottsförening som tränar vuxna, så jag skulle veta om jag gör något bra och vad behöver ändras på. Just nu känns det som om jag kunde ge upp, så motigt är det.

Men kanske ni andra har liknande erfarenheter eller tips? Som motionsform tycker jag joggandet är perfekt, bara skorna på och iväg - nån gymbesökare blir jag knappast!

Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#2
27 januari 2008 kl 15:52
Gilla
Man tappar knappast någon kondition för att man vilar en vecka. Första tiden när man börjar träna brukar vara något av en smekmånad (iaf. vad gäller framstegen i träningen.) Förr eller senare så hamnar man på en platå i träningen då man inte verkar göra några framsteg alls längre och ibland känns det t.o.m. som om man blir sämre. Man får helt enkelt härda ut och komma ihåg att löpning är en långsiktig satsning och att man inte ska stirra sig blind på dagsformen. Det är ju så många faktorer som spelar in i hur man känner sig från dag till dag. Man kan ju vara förkyld utan att man vet om det, brist på sömn eller allmän vintertrötthet ställer ju också till det. Sedan kan det ju också vara så att träningen blivit för slentrianmässig?
Jonny Boysing Ottosson
1959 • Sibbhult
#3
27 januari 2008 kl 17:19
Gilla
Lyssna på kroppen,om jag är ute och allt bara flyter då kan jag köra hårdare,och lägga på någon extra km.
För att en annan gång om det går tungt,bara avverka min runda i lungt tempo.
Lycka till me halvmaran,blir det Göteborg så är det en upplevelse
1978 • Lindome
#4
27 januari 2008 kl 17:48
Gilla
Har du testat Hb-värden nyligen? Känner igen mig väldigt väl i din beskrivning. Regelbundet tränande som borde förbättra prestationerna men istället blir man bara sämre och sämre.
Jag mätte mitt Hb för drygt två veckor sedan (för lågt) och har sedan dess knapprat vitaminer och druckt bludsaft (+ hållit bättre koll på kosten). Kan vara psykologiskt men nu känns det som det börjar vända för mig sakta men säkert. Ska iväg och kolla Hb och två veckor igen för att se om det skett nån förbättring.
EvaMarie
1957 • Linköping
#5
27 januari 2008 kl 20:48
Gilla
Blåst och halt gör det alltid extra jobbigt... men jag funderar på om du inte möjligen håller på att få en infektion? Du brukar pulsen rusa på och man känner sig matt.

Gå på känslan. Om det bara känns lite motigt kan man be latmasken hålla tyst, men om det verkligen tar emot rejält så är det något som inte är som det ska. Då är det stor risk att träningen skadar mer än vad den ger. Ta det lugnt ett litet slag och se hur det utvecklar sig. Känner du för att träna ändå så kör med rask gång istället. Om det är OK att springa så kommer benen att säga att de vill springa - och då är det bara att hänga på!
tina larsson
1984 • Stockholm
#6
27 januari 2008 kl 21:26
Gilla
Jag körde igång idag efter att ha varit skadad och vilat helt en månad, sprang 12km (iofs i lugn takt 5,5/km) men kan inte säga att jag upplevde att konditionen försämrats något särskilt. Jag håller med tidigare inlägg, blir du matt efter ett så kort uppehåll så lyssna på kroppen och ta det lugnare nästa runda, infektion och även stress kan göra att man inte orkar lika mycket som man är van vid.
Att gå med i någon löparförening låter som en bra idé för att få upp motivationen och få tillbaka löparglädjen! :)
Vi ses på Göteborgsvarvet!!
fru Lindh
1968 • Finland
#7
28 januari 2008 kl 20:00
Gilla
Tack för era svar! Kollade min träningsdagbok och såg att jag hade liknande känslor i oktober,det gick över och blev bättre ganska fort.

Nu är ju yttre omständighterna vad de är,och jag börjar nli hjärtligt less på mörker,regn och motvind.Inte en fläck snö har vi.Å andra sidan har man kunnat jogga länge, och om inte annat så tränar man motivatonen s a s..

Sonen 3 år blev sjuk igår och sov dåligt natten till söndag,kanske det speglar sig i min ork?

Kanske det är ok att ta träningen lite annorlunda, satsa på korta pass och kanske styrka, långa pass hinner jag väl lägga till mer mot våren?

Kristina, jag har inte kollat hb på länge, hur mycket( fort?) kan man tänka sig att det sjunker pga träning? Förr hade jag höga värden och gav blod,men det var ett tag sen.

EvaMarie; du har rätt, jag är nog lite dålig på att gå,benen vill mer,men kanske det ändå lönar sig att inte köra slut sig ( som efter 5 km igår var det helt usligt)


tina; jag hoppas men tvivlar lite att det finns grupper för vuxna på vår ort,men jag ska kolla!


Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.