Löpning Avancerad träning 10 inlägg 3436 visningar

Behålla farten, utan intervaller ?

csaba
1973 • Malmö
#1
16 juni 2011 - 17:50
Gilla
Jag har äntligen kommit igång bra med Intervallträningen och blivit nästan lite för mycket "Kvalitet" och mindre "kvantitet" jämfört med dom andra åren för mig.

Börjar ju få lite skadekänningar igen och tänkte minska lite på tävlandet och intervallträningarna några veckor och köra mer långa distansjogg.

Rent teoretiskt, skulle jag tappa "farten" om jag bara skulle jogga i 5-5:30 tempo (och inte springa intervaller i 4:00min fart) i ett par månader ?

(hoppas ni förstår min tankesätt)
Det sägs ju att man blir bra på det man tränar !

1983 • >
#2
17 juni 2011 kl 02:51
Gilla
Kanske, men du skulle antagligen ha väldigt mycket lättare att hitta tillbaka efteråt?
Kim Dahl
1976 • växjö
#3
17 juni 2011 kl 07:03 Redigerad 17 juni 2011 kl 07:04
Gilla
Några månader ( 2-3) tror jag inte att man tappar speciellt mycket på..... Att ta det lite lugnare i perioder är väll bara toppen=)
Kinsei
1974 • Malmö
#4
17 juni 2011 kl 08:57
Gilla
Skulle tro att du tappar en aning (i alla fall psykologiskt), men ingenting mot vad du skulle tappa om du körde på, fick en ordentlig skada och var tvugen att helvila samma period...Det är väl just sådär man SKA göra, trappa ner på den tuffaste träningen när man får de första känningarna och på så sätt kunna fortsätta träna utan skador!
1969 • Sala
#5
17 juni 2011 kl 14:36
Gilla
Alla löpare har lugna perioder under året, även eliten. På sikt tappar du inte tid på att ha en eller två sådana perioder under året, utan tvärtom: du vinner tid. Kroppen återhämtar sig nämligen och bygger upp muskelfibrer inför kommande fartperioder. Läs gärna Running formula av Jack Daniels eller Lore of Running av Tim Noakes, som är extremt omfattande dock.

Men ja: återhämtningsperioder är viktiga. Upp till sex månader långa kan de vara, t.o.m. längre, men några månader före tävlingsperioden kör du igång med fart igen, och då som en blixt!

Själv kan jag inte följa detta, för jag är själv för ivrig :)



Mikael
1986 • Borås
#6
17 juni 2011 kl 16:22
Gilla
Instämmer med det Mårten skriver. När jag tränade som mest för orientering som tävlar på vår och höst brukar upplägget vara
Dec-feb uppbyggnad med mycket distans och lite kvalité
Mars övergång till mer fartträning
april-juni tävlingsperiod
juni-juli några veckor uppbyggnad
aug-okt tävlingsperiod
nov vilomånad med alternativ träning

Och visst, du tappar lite tävlingstempo under uppbyggnasperioden men den kommer tillbaka snabbt igen när du börjar köra intervaller.
csaba
1973 • Malmö
#7
17 juni 2011 kl 17:02
Gilla
Ja fast uppbygnadsperioden har jag på vintern och nu vill jag inte riktigt trappa" ner än, när det är som värsta tävlingssäsongen.

Gunnar Müdtzy-Knutsen
1962 • Bergen
#8
17 juni 2011 kl 21:50
Gilla
Om du ikke trener fart så mister du farten. Det er imidlertid relativt raskt å trene den opp igjen. (Jfr. periodisering av trening som nevnt over)

Det du kan gjøre er å avslutte alle (eller nesten alle) treningspass med noen raske stigningsløp på 80 - 120 meter. der du akslererer til ca 95% av maksfart. Jogg lugnt mellom dragene. Med slik trening holder du de raske fibrene i muskulaturen aktive, men de intensive dragene er så korte at du ikke akkumulerer syre, og belaster sener og muskulatur relativt lite.
1969 • Sala
#9
21 juni 2011 kl 15:22
Gilla
Jo, Csaba, nu är inte jag fysiologiskt utbildad, men om jag har förstått det lilla jag har läst rätt och lägger ihop med mina upp och nedgångar (vi båda har ju åkt upp och ner under åren), så tar man nog igen en sådan period otroligt fort. Om man ändå måste trappa ner, för det måste man ju ibland, så kan man väl lika gärna göra det när man känner att skadan är påväg, som att göra det på vintern?

Efter en månads totalt uppehåll från löpning för mig, så har jag redan efter två veckor kommit ikapp igen och har på kuppen blivit av med en ljumsksmärta som jag kände komma krypande strax innan jag gjorde uppehållet. Under de två veckorna har jag tränat stenhårt och känner ändå ingen smärta alls. Hade jag kunnat det utan att ha gjort uppehållet? Nej. Och om du ligger i 5.30-tempo i en månad så tror jag att du tappar högst 10 sek/minut av din tävlingsfart och kommer tillbaks till normal fart på en vecka.

Ja, fartruscher har funkat för mig, som Gunna talar om. På 3 X 100 meter hinner inte smärtan komma, utan kan faktiskt bli mindre av någon konstig anledning.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#10
21 juni 2011 kl 22:06 Redigerad 21 juni 2011 kl 22:13
Gilla
Hade en diskussion med en tidigare elitskidåkare om marathonträning, och även han förespråkade stigningslopp på slutet av pass, då detta inte skulle vara i någon konflikt med kroppens andra muskelfibrer, utan vara oanvända muskelfibrer vid lågintensiva långpass, så det ligger nog något i det Gunnar säger. En annan effekt av dessa stegringar är även den mentala biten av att man tränar på att spurta in i mål.

Skulle du kunna köra ett intervallpass pr vecka/varannan, eller känner du att skadan är för nära för att våga detta? Periodisering av träningen är något många gör, med intensivare veckor efterföljt av lugnare, så att kroppen ska kunna återhämta sig
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.