Löpning Träning 5 inlägg 2939 visningar

alla dessa träningsprogram för maran...

1969 • Amsterdam
#1
5 juli 2011 - 17:46
Gilla
Nu har jag letat mig runt i djungeln av träningsprogram för maran. Det är bara det att jag har svårt att blint förlita mig på en metod. Jag vill gärna greppa det väsentliga och köra lite på känn.

Vad har ni erfarna maratonlöpare för milstolpar i eran träning inför maraton lopp? Tycker ni att jag borde haka på ett program och blint utföra det för att den som skrivit i alla fall har mer erfarenhet än vad jag har?

Man vill ju inte träna varken för mycket eller för lite. Och kanske är det svårt att avgöra såhär första gången. Men tittar jag på de program jag hittat inför maran så förefaller det mig att långpassen bara går upp till 35 km och det endast en gång under hela träningstiden. Är det vettigt att inte gå upp i för många riktigt långa långpass?

Jag hoppas ni har lite tankar att dela med er.
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#2
5 juli 2011 kl 17:53
Gilla
Jag har tänkt köra min första mara i juni 2012 i Stockholm. Jag har bara löptränat i 2,5 månader. Har också mkt funderingar. Jag kommer att följa programmet på www.marathon.se
1956 • PARTILLE
#3
5 juli 2011 kl 18:00
Gilla
Jag tror nog att kontinuitet är ett nyckelord för Dig. Försök få till minst tre löppass i veckan på runt 10 km plus en långpanna på helgen. Jag kikade lite på Din träning och såg att Du vevade runt en tia på drygt 50 min vid ett tillfälle, så det finns ju lite kraft under huven .-)
På helgen kan Du inledningsvis försöka Dig på en långpanna. Starta ett par gånger med 15 - 20 km och spring inte med fart i utan i ett tempo där Du känner Dig bekväm i. Efter några helger kan Du öka detta så att Du till slut ligger på 25-30 km på Dina långpannor. Farten verkar Du redan ha i kroppen. Men se för guds till att långpassen inte blir några tempopass utan att Du maler på i behagligt tempo. Långpassen syftar till att Du skall träna Dig på att hålla på länge.
Sedan lär Du inte ha några större problem på Amsterdammaran som också skall vara en snabb och flack bana. Har tyvärr inte sprungit den själv.
Lycka till. :-)
1965 • Kungsholmen
#4
5 juli 2011 kl 20:09
Gilla
Jag körde min första mara i år 2011 och lade upp det så här:

* Från sept 2010 - jan 2011 ca 30-40 km/v löpning fördelat på 3 pass, gärna långpass 20km var helg
* Från Feb 2011 ökade jag gradvis löpmängden för att hamna på veckomängd på ca 70 km/v under hela april.
* Samtidigt ökade jag sakta långpassen till 30-35 km och körde minst 30km (gärna med fartökningar) varje helg i april.
* Under Mars-April började jag lägga in tävlingar 5-10km samt tröskelpass 10km och maratempopass 10-17 km.

Denna strategi fungerade utmärkt (6 minuter bättre än måltid).
Det allra viktigaste är stor löpmängd och mycket långpass. Ser man på de som kroknar på en mara så har de flesta fuskat med detta. Man kan givetvis klara sig på mycket mindre veckomängd och färre långpass men då krävs kanske hårdare kvalitetspass.

Jag skippade medvetet all intervallträning och nöjde mig med tröskel och maratempopass för att minimera skaderisken som ändå var stor med den stora löpmängden.
1969 • Amsterdam
#5
6 juli 2011 kl 09:46
Gilla
Stefan, bra tips. Nej det har inte blivit någon regelbunden löpning hitintills. Får ta tag i det nu när barnen snart får sommarlov och jag har lite mer tid. 3-4 pass är väl ett minimum. Långpassen ligger redan mellan 23-30 men jag ska nog försöka ta dem i lite lugnare tempo. Var helt slut sist efter ett 26 km pass. Känns vettigt att tänka att det är tiden som skall öka för då kan jag nog låta bli att dra på för hårt.
Idag skall det bakas Runes energikaka för hitintills har jag bara hållit mig till vatten.

Peter, oj vilken upptrappning. Bra gjort.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.