Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 6900 visningar

Byta från neutral sko till pronation pga hälsporre?

Bibbi
1979 • Linköping
#1
14 juli 2017 - 12:57
Gilla 
Har neutralt löpsteg och "alltid" kört med Nike Pegasus som är neutrala. Våren -16 köpte jag ett par mer odämpade/lätta skor till intervallträning. 3pass typ sen hade jag akut hälsporre/plantar faschia och hade ens svårt gå. Gjorde mig av m skorna och köpte "storebror" till Pegasus, Nike Vomero som rehabsko. Skaffade även på inrådan från sjukgymnast inlägg till skorna (sånna som värms i formas efter foten) då jag har väldigt högt fotvalv. Älskar inläggen!

Efter 6mån var foten så pass bra att jag skulle börja m löpningen igen. Men pga annan sjukdom så har jag inte kunnat börja. Men NU ska jag det äntligen!! Mina Vomero jag köpte har jag slitit upp på promenader. Var och skulle köpa ett par nya Vomero men säljaren tyckte absolut att jag skulle ha extra stöd under hålfoten och därför köpa ett par skor m pronationsstöd. Slutade efter provande med rådet köpa Brooks Adrenaline GTS. Supersköna!

MEN... stämmer resonemanget?!?! Eller bättre köra på ett par Neutrala/Vomero igen?
Har lite småkänningar under foten ibland (oftast när jag gått mkt barfota hemma, blir bättre m innetofflor) och är förhålladevis tung löpare. När jag är igång m träning kör jag oftest ett intervallpass och två 10-15km pass i lunktempo per vecka. (Plus att jag går 1,5-2,5tim ett pag ggr/v)

Neutral/Vomero eller Pronation/Adrenaline?!?!

Martin Höglund
1970 • Linköping
#2
17 juli 2017 - 16:17
Gilla 
Spontant låter det konstigt med pronationsskor om ditt löpsteg är neutralt.
Du har ju använt en sula för att minska belastningen av senan under foten, inte justera en pronation.
Det finns en massa att läsa här på jogg, bl.a. finns det en aktiv tråd med en hel del info: http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=49176
Kan det vara så att du helt enkelt körde de där 3 intervallpassen med nya skor utan tillvänjning ?

Bibbi
1979 • Linköping
#3
18 juli 2017 - 10:07
Gilla 
Tyckte det lät rimligt i affären när hon sade att "Inlägget hjälper en del men trycks ner i mina vomero. I en sko med pronationsstöd är det mer som håller emot i hålfoten under inlägget"

Men när jag kom hem o läste lite (hittade bla tråden du länkade till) blev jag tveksam.

Har generellt "knäppa" fötter o leder. Får lätt inflammationer. (Hela högstadiet tex fick jag byta ut skolgympan mot att simma pga inflammationer i fötter. Fått ett antal kortisonsprutor i axlar när jag var yngre innan jag hittade bra övningar) så egentligen inget konstigt att jag fick inflammation under foten när den fick jobba mer i andra skor. Får helt enkelt vara försiktig bara!
Martin Höglund
1970 • Linköping
#4
19 juli 2017 - 12:23
Gilla 
Sök i forumet så hittar du en mängd trådar i ämnet. Det finner många råd men ingen universallösning, bara att inse att vi alla är individer.

Vill dock lägga till en sak angående sulor.
Fick själv PF för två år sedan när jag började springa mer regelbundet, troligen beroende på för höga ambitioner (=fart). Skaffade då gjutna sulor som jag använt i min löparskor med pronationsstöd (tillverkaren av sulor såg inget problem med det). Blev ganska snabbt bättre och fortsatte springa med sulorna. Men, i vintras fick jag åter problem med PF. Följde de allmänna råden att flexa foten, rulla boll under foten etc utan större förbättring. Vändningen kom när jag slutade använda sulorna!
Min erfarenhet är alltså att pronationsstöd och sulor kan ge för mycket stöd vilket verkar reta senorna.
Har sprungit en del efter det och visst, det krävs en del tillvänjning men inga problem med PF.

Ett generellt råd här på jogg.se är att variera skor och underlag. Svaret på din frågeställningar kan vara att du ska ha båda skorna om du har den möjligheten.
Du har dessutom nära till Olstorp motionscentrum som har utmanande motionsslingor. Kan dessutom tipsa om löpgrupperna som håller till där.


Bibbi
1979 • Linköping
#5
20 juli 2017 - 09:35
Gilla 
Får bli neutrala med sulor.

Får förbättra både kondition o benstyrka innan jag ger mig på mördarbackarna i Olstorp :) Kanalbanken duger bra så länge!

Men löpgrupper i Olstorp?!?! Är det Akele eller NocOut som har?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.