Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 3332 visningar

Ont i foten/hälsenen vid frånskjut

ylva boman
1977 • västerås
#1
2 augusti 2011 - 13:53
Gilla
Körde intervaller imorse och var bra uppvärmd. Vid ett tillfälle när jag skulle "sticka iväg" brände det till i vänster hälsena, långt ner typ i hälen och på sidorna (inte där man tänker mig att hälsenen finns i huvudsak). Jag förstår ju att hälsenen även löper ner i foten, kan jag fått någon bristning? Det gör mest ont på insidan. Gör inte ont när jag går fort, känns inte när jag står på tå. Kan jogga supersakta utan att det känns men så fort jag tar i gör det skitont!

Har 4 lopp inplanerade i höst så det kom verkligen olägligt! Springer ca 3 ggr/v och sällan kortare än 10 km.

Har en tid hos en idrottsläkare men är nyfiken på om någon varit med om något liknande? Bör man vila även från promenader där "skadan" inte känns? Vad kan det vara om det inte är en bristning?

Mvh Ylva

ylva boman
1977 • västerås
#2
2 augusti 2011 kl 13:54
Gilla
Äh, det heter förstås HÄLSENAN och inte senen men det förstod ni kanske :) :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
2 augusti 2011 kl 15:20 Redigerad 2 augusti 2011 kl 15:20
Gilla
Det som inte gör ont kan du förmodligen göra utan att något blir värre, oftast blir en skada bättre av att man håller igång cirkulationen med rörelser som inte gör ont.
Låter ju lite värre än vanlig överansträngning så det är bra att något proffs får kolla upp det. Ont i hälsenan får jag då och då när jag kört hårt eller extra mycket men det kommer ju inte plötsligt sådär.

Pst: du kan redigera ditt inlägg när det är "färskt" genom att klicka på den svagt skuggade "pennan" uppe i högra hörnet, under flaggan.
ylva boman
1977 • västerås
#4
2 augusti 2011 kl 21:28
Gilla
Hoppas du har rätt så jag åtminstone kan promenera tills jag blir bra! Ska bli intressant att höra vad idrottsläkaren säger imorgon, eller så blir det inte det... Tack för ditt svar och tack för redigeringstipset! :)
1971 • Lillehammer
#5
3 augusti 2011 kl 13:00 Redigerad 3 augusti 2011 kl 13:00
Gilla
Känner igen det du beskriver. Fick under en intervallrunda i fjol ont i hälsenan på yttersidan av hälen. Struntade i det och sprang följande dag 21km med 500 höjdmeter. Slutade med att jag fick gå hem, inte kunde löpa på två månader och jag har fortfarande - ett år senare - känning av det och får se till att anpassa träningsmängden. Inte nödvändigtvis negativt, men ibland vädligt irriterande.
Felet jag gjorde var en ökning (dubblering) av träningsmängd. Höll i tre veckor. Löpning uppför, och löpning i högt tempo var det som kändes värst när jag började springa igen. Att springa i bussen var en mardröm
.
Önskat att jag gjort som du och gått till läkare/sjukgymnast direkt, i stället för efter tre veckor av idiotiska försök att "löpa runt det".

Hoppas det går bra! Posta gärna resultatet - är nyfiken.
ylva boman
1977 • västerås
#6
4 augusti 2011 kl 09:10 Redigerad 4 augusti 2011 kl 09:10
Gilla
Hej Mats! Tack för ditt svar.

Va tråkigt att du fortfarande känner av det! :(

Jag var igår till en specialist som dirket kände att jag var för svag i vaderna och då speciellt vänster. Han kände oxå att jag stukat den foten flera gånger (sedan handbollen) och att jag instabil i fotleden. Jag var även för svag baksida lår men hade iaf bra rörelse i fotleden.

Jag skulle springa och gå som vanligt (bra med cirkulation som även oldboy skriver här ovan) och ringa honom imorgon fredag. Göra 100 tåhävningar per ben och dag för att träna upp strykan i vaderna + balans. Han sa att om man haft en stroke ska man klara av 38 st tåhävningar (på ett ben alltså) för balansens skull (?), jag klarade 25.... Finns lite att jobba på där alltså. Blev tejpad med sån där kinesiotejp.

Problemet är ju bara, till skillnad från dig, att jag inte kan springa, det bränner till direkt när jag ökar farten (provade igår under en promenad att småjogga och det gicka bra men det var typ i gåfart....).

Men man får lugna ner sig helt enkelt och träna upp vaderna och springa sakta så kanske det löser sig. Vill ju så gärna genomföra mina lopp i höst...

MVH Ylva

Camilla
1976 • Björklinge
#7
4 augusti 2011 kl 13:54
Gilla
Vad trist Ylva känner verkligen med dig. Jag har just nu löparvila pga stelhet och smärta i knät. Överansträngde mig förra veckan och nu har jag vila...försöker träna överkropp på gym istället...Hade ont i hälsenan också men det försvann efter tigerbalsam och värme två dar.
Det är ju så grymt frustrerande också att se andra ute och springa. Har själv tjejmilen och Lidingö Tjejlopp framför mig....
Hoppas att du blir bra! Tisdag nästa vecka skall jag ut och "prova" igen...lugn distans 5km.... Har börjat med tåhävningar jag med... Jag körde två ggr 20. I mina vader bränner det vid de sista 10. Men det är väl en vanesak!

Hoppas du läker fort!
Kram
ylva boman
1977 • västerås
#8
4 augusti 2011 kl 14:55
Gilla
Hej Camilla!

Ja man får hitta alternativa träningssätt, hoppas du snart kan ge dig ut igen!! Svårt med vila ibland... :)

Jag ska oxå springa tjejmilen (Blodomloppet, Midnattsloppet och Tjurruset) och jag hoppas verkligen jag kan göra det!!

Ska ut och testa lite lätt ikväll efter specialistens inrådan och sen ringa honom imorgon med resultatet...

kKamen
ylva boman
1977 • västerås
#9
5 augusti 2011 kl 10:25
Gilla
Förresten kKamen ?? ha ha...

Jippi, löpning 5 km igår gick bra, kände ingenting, sprang visserligen bara i 6.30 min/km-tempo men ändå! Lycka!
Camilla
1976 • Björklinge
#10
5 augusti 2011 kl 14:37
Gilla
Hehe....Ny avslutninsfras kanske! Vad kul att det gick bra, passade på att gå in på tråden för att kolla hur det gick! Jag är så sugen på att ge mig ut. Men jag SKA vänta till tisdag nästa vecka....då jag ut på 5km...Hoppas det går bra! Har inhandlat värmande massageolja och kylande gel mot smärta och värk på Apoteket.....så nu ska jag köra allt jag kan inkl. vila!!!!
ylva boman
1977 • västerås
#11
8 augusti 2011 kl 11:29
Gilla
Ja vi håller tummarna, du får berätta imorgon!
Camilla
1976 • Björklinge
#12
10 augusti 2011 kl 12:42
Gilla
Ylva, sprang igår 2,5kmx 2,5km....allt kändes ok framtill 4km...då började det ömma på insida/undersida av knät.... :-(
Dock blev jag inte stum som förr.
Körde på crosstrainern idag 20min, och då kändes inget alls....

Drygt, vill ju bara få springa!!! Så jobbigt igår att måste hålla igen farten också...
Funderar på att prova försiktig imorron igen...Dumt?
ylva boman
1977 • västerås
#13
11 augusti 2011 kl 08:48
Gilla
Åh va tråkigt men dock en liten förbättring som jag förstår det. Det bästa kanske vore att avvakta ytterligare någon dag men det är så svårt ibland att VÄNTA... man vill ju bara kunna spring, springa fort, ta ut sig och bli svettig :)

Jag sprang i förrgår och fick ont efter 5 när jag skuttade i skogen vid ett tillfälle....gick en bit och kunde sen jogga ytterligare 4 till utan att ha ont. Vill ut ikväll men jag kanske oxå borde vänta en dag till, TRÅKIGT!

Glöm inte att stretcha knät :)
Jonas Gosenius
1966 • Hököpinge
#14
11 augusti 2011 kl 09:46
Gilla
Hej Ylva.
Har själv - tror jag - haft samma problem som Du. Har nu på ålderns höst börjat att springa mer aktivt igen. Har trappat upp träningsmängden under ett antal år utan några som helst problem. Sprang Göteborgsvarvet i våras och och tog det mycket lugnt efter det. Cyklade och simmade mer än jag sprang. I början av juni fick jag ett par Merell trail glove levererade (barfotaskor). Trodde jag var väl anpassad till framfotalöpning. Efter några kortare rundor så slog jag till med 10 km tempo (jag vet dum i huvvets pojk!) Fick då samma problem med hälen-vristen som Du beskriver.

Problemen har inte försvunnit genom vila. Efter ett tag hade jag tom ont vid gång. Nu efter 1,5 månader har jag börjat få bukt med problemen (ta i trä). Två veckors semester vid poolen i kombination med tåhävningar och en sakta upptrappning av löpning. Klarade igår tre km i lugnt tempo. Det tog hela 15 METER innan jag började känna av problemen. Smärtade sedan hela vägen. Dock ganska lite och inte ökande smärta.
Camilla
1976 • Björklinge
#15
11 augusti 2011 kl 14:03
Gilla
Jag har bokat tid på idrottskadecentrum nästa vecka i Uppsala...Så jag hoppas att man kan komma fram till nåt där. Vila, träna, rehab...lite riktlinjer....
Tiina P
1983 • Uppsala
#16
13 augusti 2011 kl 18:10
Gilla
Känner igen det här med hälsenen! Har varit relativt förskonad från skador men samma sak hände mig för bara någon vecka sedan efter att jag intensivtränat under ett löppass. Gjorde fruktansvärt ont bara man kom åt hälsenan. Några dagars vila och det läkte ut av sig självt. Funderar fortfarande på om det kan ha varit någon slags mindre muskelbristning. Hoppas du blir bättre! Lycka till med dina lopp i höst! :)
ylva boman
1977 • västerås
#17
15 augusti 2011 kl 08:45
Gilla
Jonas - Tråkigt att du haft sånna problem, ta det försiktigt nu då, hoppas det ger sig... Shit 15 m.... Klarade milen igår men ska hålla mig till att springa platt och rakt och lagom fart ett tag.

Camilla - Hoppas de hittar något där då, man blir ju lite desperat!

Tiina - Skönt att det läkte ut. Jag har dock inte haft ont vid beröring som du, bara genom frånskjut och nu senare jag märkt att det är frånskjut i terräng, hopp och studs :) Spran 10 km asfalt igår utan känna något *lycka* Tack så mycket ang mina lopp!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.