Löpning Kom igång 19 inlägg 2813 visningar

Hur få någon annan att komma igång?

Per K
1974 • Västerås
#1
1 september 2010 - 14:15
Gilla 
Min sambo vill börja träna. Hon säger det i alla fall. Men det passar aldrig för ´na att verkligen byta om, ta sig ut eller till gymmet. Hon har "inte tid", enligt henne själv. Jag säger att "tiden finns, det är bara det att du prioriterar andra saker före".

Jag vill verkligen att hon ska träna någonting kontinuerligt. De få (1-2 ggr/månad) gånger hon gör det lyser det om henne efteråt: "Å, det här ska jag göra oftare". Men så blir det förstås aldrig.

Hon har aldrig varit någon idrottare (förutom kortare period med skytte), så jag har insett att drivet/vanan att ta sig ut och ta ut sig inte finns ännu.
Tycker att jag försökt med alla möjliga metoder, men utan framgång. Någon som har liknande erfarenheter och/eller tips?
1980 • ED
#2
1 september 2010 - 14:28
Gilla 
Träna tillsammans kanske är ett sätt?
Ingela
1972 • Stockholm
#3
1 september 2010 - 14:35
Gilla 
Ta reda på vad som hindrar henne. Blir hon stressad över att hon inte hinner med andra saker så kanske du kan hjälpa till med något av det? Eller motivera och peppa henne på andra sätt, gör något extra för henne om hon tränar, tex bjud på middag eller nåt. Att bryta ett mönster kan ta tid och då kan man behöva mycket motvation för att fortsätta. Lycka till!
1966 • Karlstad
#4
1 september 2010 - 14:38
Gilla 
Ja egentligen är det väl bara hon själv som kan..
Men gör som Ingela säger och gör en deal med henne; Hon hänger med ut och du ****** åt henne så hon spar tid. Då kan hon inte skylla på tiden utan får lov att säga nej tack om lusten inte finns :-)
Katarina S
1974 • Järfälla
#5
1 september 2010 - 14:39
Gilla 
Ja, antingen tränar ni tillsammans (samtidigt- man behöver ju inte springa ihop) eller så kanske hon kan hitta en träningskompis. Göra det till en delvis social grej än en "träningsgrej", kanske med någon kul aktivitet (bastu, middag) efteråt. Har man dessutom en fast tid i veckan så är det svårare att smita undan!!

Det är nog annars svårt att få någon annan att komma igång- viljan måste finnas hos personen själv. Men man kan ju hjälpa till med alla förutsättningar: egen tid, barnpassning, betala träningsutrustning/kort etc... Risken finns dock då att den andre mest känner sig pressad och inte alls motiverad.
Jens K
1975 • Örnsköldsvik
#6
1 september 2010 - 15:22
Gilla 
Varning !!! ser du mönstret? de vill att du ska ta över hemma.. :) nä skämt å sido, jag anmälde min fru till vasaloppet först och sedan resten av klassikern, vi avslutar nu med Lidingöloppet, hotell utan barn och äta gott efter, gjort samma med de andra grenarna. Får inte lika dåligt samvete av att jag tränar ofta nu när hon åxå är ute ... Maran i Stockholm kanske kan vara något, vi har nu blivit ett stort gäng som åker varje år..

Lycka till!
1967 • Stenungsund
#7
1 september 2010 - 15:38
Gilla 
Pika henne om att hon är tjock, det brukar ta fart (ha på dig hjälm)

/Anders
1980 • ED
#8
1 september 2010 - 16:03
Gilla 
@Jens... jättesmart idé
Synd att inte min man kom på det :)
Marie Boman
1970 • Falkenberg
#9
1 september 2010 - 16:56
Gilla 
Anders, du är ute på DJUPT vatten!!!
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#10
1 september 2010 - 18:25
Gilla 
Om hon gillar att shoppa: Ge henne ett riktigt saftigt presentkort hos Sundsvalls läckraste sportbutik, inklusive bokad shoppingtid med en bra och seriös expedit (om det går att ordna).

Om hon tycker att hon har för mycket att göra: Säg att du jobbar två timmar med saker som hon får bestämma, mot att hon tränar med dig en timme. (Stryka hennes kläder? Köra till tippen? Massera fötterna? Rensa avloppet? Eller titta på dokusåpor med henne..)

Om hon inte går att muta med såna enkla grejer: Prata allvar, säg att du älskar henne och vill leva ett långt och friskt liv med henne. Säg att du är orolig för att hon ska bli sjuk. Fråga henne hur hon ser livet framför sig när hon är 80 eller 90 år. Titta på gamlingar i omgivningen och leta efter förebilder och skräckexempel.

Fast det viktigaste är nog att visa att det är kul att träna. Hur är det, brukar du själv jubla och vara glad när du tränar? Eller lite gnällig över att det är jobbigt?

Lycka till och hoppas att det går bra. (Och tjata inte.)

1975 • Hässelby
#11
1 september 2010 - 18:37
Gilla 
Min egentliga uppfattning är att man inte ska försöka tvinga vuxna människor till något som de inte vill och att man heller inte ska behöva muta dem till att göra saker.

Om det är så att hon egentligen vill träna, men att hon helt enkelt inte får ändan ur vagnen så kanske du kan boka in en gemensam resa/träningsläger, t.ex. till Monte Gordo. Det kan ge en kick. När hon väl är igång så kanske något vad (klara ett visst lopp på en viss tid) kan göra att hon upprätthåller konditionen.
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#12
1 september 2010 - 19:28
Gilla 
Varför inte visa henne alla våra inlägg här för att få henne att inse hur många som nu engagerat sig i hennes "kom-i-gång"? ;-)

Du vet säkert vilka som är hennes "rätta knappar" att trycka på. Smicker, hot, svartsjuka...? Skämt åsido. Vill hon träna, så kommer hon att träna. Jag tror mycket på att "smida medan järnet är varmt" dvs tala med henne då hon är euforisk över sin genomförda runda. Få henne att redan då boka nästa pass osv osv.
@ Anders: Du har bevisligen varit med förr...
Martin Syk
1983 • Göteborg
#13
1 september 2010 - 20:01
Gilla 
Gör träningen till en trevlig stund genom att:
- gå med i ett forum, typ jogg.se =)
- lär dig mer om träning
- träna tillsammans med andra
- prata med andra om träning
- förena träningen med andra intressen (t.ex. att utforska nya delar av hemstaden - bra vid löpning/cykling/promenader och rullskridskor)
- lyssna på bandböcker/bra musik
- träna sådant som är roligt
- studera filmer/sport/folk som tränar
- att inte ta ut sig 100%-igt utan avsluta passet med sug att fortsätta
- kör korta pass om 15-20 minuter i början
- sätta upp ett mål: typ en tävling, en kilometermängd el. liknande
- köp snygga träningskläder
- lägg träningen före något trevligt - typ ett biobesök, ett restaurangbesök, hämtmat


när det tar emot och känns jobbigt:

gå och byt om till träningskläder, vänta någon minut och se om det fortfarande känns jobbigt.

tillämpa 5-minuters metoden: dvs, kom överens med dig själv om att träna i 5 minuter och sedan bestämma dig för om du vill fortsätta eller sluta.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#14
1 september 2010 - 21:03
Gilla 
Per: Nu blir det total mörkläggning...

Ingen kan få nån annan att komma igång. Den som ska igång måste starta själv. Jag har haft massor av människor som velat bli "igångsatta" och det lyckas endast om människan i fråga vill det själv. En liten klämkäck metafor är att för att starta en bil krävs att nån trycker på gaspedalen i bilen som ska startas (vet att den liknelsen går på tomgång men ibland måste man gasa och framför allt kom jag inte på nåt bätre;)

Möjligtvis att Johannas råd kan fungera. Ett träningsläger som varar så länge att personen som ska börja träna blir "van" att träna.

Annars är jag tyvärr pessimist. Den som inte är van sen den var ung/barn att träna får nog svårt att komma igång. Men jag hoppas du lyckas.
Andreas Kihl
1976 • Göteborg
#15
1 september 2010 - 22:14
Gilla 
Med min sambo har följande saker funkat:
- Jag säger att jag vill leva med henne länge och att jag vill att hon ska hålla sig frisk
- Hon gick och köpte nya löpskor och löpkläder (och fick komplimanger att hon såg proffsig ut)
- Hon lånade min pulsklocka så att hon springer på puls (inte mer än 80%) i början
- Hon gick med i jogg.se och såg lättare hur snabbt hon blev mycket bättre
- Jag anmälde henne till midnattsloppet
- Ta varje chans att springa ihop
- Bli imponerad av varje framsteg

Med mig funkar dessutom följande saker:
- Skryta vitt och brett att jag ska springa ett lopp eller långpass
- Springa med någon annan
- Anmäla mig till ett lopp
- Ta på mig träningskläderna direkt jag går ur sängen på helgerna
- Skaffa en ny löppryl, senast RunKeeper
Per K
1974 • Västerås
#16
1 september 2010 - 22:48
Gilla 
Kul att se så många svar - tack, jag ska göra mitt bästa för att hjälpa henne på traven!

Håller med Johanna och Johan om att man inte ska tvinga... å andra sidan säger ju sambon att hon vill komma igång... Promlemet ligger nog i att hon inte är van att träna.

Anders: Eh...nej... =)

Träna tillsammans har vi gjort några gånger. Fungerar bäst på gym/spinning. Än så länge ligger hennes löpnivå på några hundratals meter utan vila, och utan kontinuiteten så är det svårt att öka mängden. Därför vet jag inte om idén att anmäla till tävling faller henne i smaken. Mitt förslag har varit 10-veckorsprogrammet som har varit omskrivet, 30 min x 3 dagar i veckan, där första veckan innebär löpning 3 minuter per pass, andra veckan 6 minuter osv. Men tyvärr har vi aldrig kommit längre än till pass två första veckan...

Tror Skogsflickan (och några till) har en poäng med dealandet. Har redan så här på kvällskvisten yppat tanken för sambon, och gensvaret är positivt.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#17
1 september 2010 - 22:58
Gilla 
Per: Kom på en sak som kan fungera; långa promenader tillsammans. Förra året hade jag en flickvän som var modell otränad och inte riktigt hade träning som ett naturligt inslag i livet. Vi gick ut och gick långt ett par gånger och det var faktiskt ett sätt att komma igång för henne.

Fast det är lite som med en hund, får gå ganska ofta och ganska långa sträckor. En annan sak som kan fungera är en träningsdagbok. På en del fungerar det att komma igång och hålla liv i träningen, dagboken blir lite som ett samvete.

Vet inte om det var så mycket till råd, men hoppas du "får igång" din sambo.
Lily
1966 • Skärholmen
#18
2 september 2010 - 01:25
Gilla 
INSPIRERA TILL LUST genom att visa henne glädje när du har tränat.
VISA TILLTRO genom att tillsammans visualisera hennes träning.
FÖRBERED ORKEN genom att tanka hennes batterier med mat och sömn.
BERÖM RIKLIGT allt slit genom att uppmärksamma hennes prestationer.
GE OMTANKE genom att lyssna på henne och stötta hennes beslut.
BELÖNA SÄRSKILT när motivationen tryter genom att förgylla hennes tillvaro.

Ta små steg i början.
Njut av varje framgång!Anders Hedlund
1942 • Båstad
#19
6 oktober 2010 - 08:55
Gilla 
Ta med dom till Havsbadsloppet! (23.7.2011) Kompissarna har ju lite tid att träna. Det blir säkert en minnesvärd upplevelse! (även så klart för mej)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.