Börja springa igen efter benhinneinflammation - Löpning
Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 13117 visningar

Börja springa igen efter benhinneinflammation

Johan
1993 • Borås
#1
28 oktober 2011 - 20:15 (Redigerad 28 oktober 2011 - 20:15)
Gilla 
Jag läste om att när man väl ska börja springa igen så skall man ta det lught och växla mellan att gå och springa.

"I am a firm believer that for nearly everyone, some kind of run/walk interval is the way to run safely and without injury for the rest of your life. Continuous running sounds like a good idea until you get right down to it. The risk of injury goes down significantly by mixing in a minimum of one minute of walking every mile.

So, when you’re cleared to get started again, try mixing in just a little bit of running, no more than 30 seconds or so at a time every five minutes, for a week or so and see how you feel. If there’s no pain, try increasing your run to a minute every five minutes so for a week. Little by little – gradually – you can increase your run interval while decreasing your walk interval until you get to the point where it feels good to run, and OK to walk."


Det som inte nämns är dock hur många gånger i veckan man skall göra detta. Det nämns inte heller hur länge man bör hålla på. Någon kompetent som kan informera mig om ett bra sätt att dela upp allting på?

Mvh

Johan


Edit: Här är länken till texten http://thepenguin.runnersworld.com/2008/07/running-after-shin-splints.html
Johan
1993 • Borås
#2
28 oktober 2011 - 22:16
Gilla 
Bara vilat, den kommer alltså tillbaka om jag springer för mycket.
Johan
1993 • Borås
#3
29 oktober 2011 - 01:52
Gilla 
Undrar alltså om någon vet på ett ungefär hur man bör springa med det schemat. Bör man springa en gång varannan vecka eller varje dag? Jag har inte den blekaste aning (fick inte några smärtor alls när jag sprang igår med det schemat).
Johan
1993 • Borås
#4
29 oktober 2011 - 14:44
Gilla 
Bump
Lina
1984 • Bromma
#5
29 oktober 2011 - 15:32
Gilla 
hm...jag har haft mycket benhinnebesvär... jag brukar ta det lungt med kvalitetpassen ett tag och jogga ganska lungt.. jag har sprungit trots smärta men inte pressat kroppen hårt...men vad som är bäst verkar vara individuellt...jag tror inte att helvila funkar för mig allafall...
1972 • Bollnäs
#6
30 oktober 2011 - 08:01
Gilla 
Jag har haft väldiga besvär med benhinnorna sedan början av juli i år. Till en början minskade jag ner rejält, både fart och längd på passen. Det hjälpte inte mycket, periodvis hade jag så ont att sjukgymnasten misstänkte stressfraktur. Tänkte hela tiden att jag skulle vara tvungen att lägga in en längre period av helvila, då problemen plötsligt gick över från vänster ben till höger! Oväntat att besvären försvann i vänster ben trots att jag inte vilat helt, men även oväntat att jag fick problem i höger ben trots den lilla träningsmängden... det där blir jag inte alls klok på!

Sedan ca 2 veckor tillbaka varvar jag gång med jogg varje pass, plus att jag efter ett tips av dig Lina Flemström (tack för det!!:-)) vickar på fötterna samtidigt som jag trycker/masserar problemområdet när jag ex. sitter i soffan på kvällen. Så här bra har jag inte varit sedan allt började i somras! Problemet nu kommer att vara att ta det lugnt trots att det börjar kännas så bra, det känns ändå som att smärtan lurar bakom hörnet...
Jens Jonsson
1985 • Edsbyn
#7
30 oktober 2011 - 08:13
Gilla 
Började löpa i Maj, inför Tjurruset i oktober. Kände några veckor innan att jag började få känning åt benhinnorna eller snarare tibialis posterior (samma sak!? ) 3 veckor innan loppet börjar jag känna benhinnor kör lätt en vecka och sedan helvila i 2 veckor innan loppet! Springe loppet, känner inget under loppet. Vilar 2 veckor efter pga. förkylning. Och körde ett pass Ultimate Frisbee ( i princip intervaller) dock rätt lugnt , kände inget speciell. Sprang på Torsdag ett 5km i lagom tempo, kändes skitbra tills på slutet då jag börjar känna igen och inte bara i benhinnor utan även höger knä. Tanken var att köra 1 mil luuuugnt igår med gångvila där pulsen går upp, men efter 5 km inser jag att det inte kommer att gå så jag kortar ner till 7.5 km. Sitter idag med bultande ben och riktigt modställd. Jag har mål att springa minst en mils lopp i maj ev. halvamar, och Lidingöloppet i sept. Så jag har inte tid med skador. Jag vägrar helvila och mottager således tips på detta. Benhinnor har varit anledningen till att jag slutade med 5km löpning för hälsansskull för 2 år sedan. Jag vägrar lägga av nu.
Johan
1993 • Borås
#8
17 november 2011 - 12:06
Gilla 
Är dessa inlägg bra vid benhinnebesvär? Dom är ganska hårda, bör dom inte vara lite mer mjuka? http://www.youtube.com/watch?v=S3tN9RMtT4o

1600 kr fick jag hosta upp, har inte hjälpt nämnvärt än.
1963 • Bromma
#9
17 november 2011 - 12:31
Gilla 
Jens: vad du inte har råd med är att ignorera dina inflammerade benhinnor och köra på ändå. Inflammation är i princip överbelastning och den belastningen måste upphöra ett tag för att kroppen ska hinna återhämta sig. Det finns bra alternativ träning: cykel, rodd, stakning, simning, vattenlöpning, styrka m m. Besök en naprapat. Ofta blir du ordinerad aktiv vila med något av ovanstående. Du tappar inte tid, utan förebygger återfall. Exakt vad du behöver för behandling beror på hur just dina besvär ser ut.
Johan: se ovan. Du får gå tillbaka till löpningen successivt. Stressa inte. Spring´inte om det gör ont. Börja med en kort sträcka, några få km, och cykla resten av passet. Skulle råda också dig att besöka en naprapat. Ofta kan man få någon behandling som kan öka cirkulationen och påskynda tillfrisknandet + kanske några rörlighets/stretching-övningar att fokusera på för egen del.
1963 • Bromma
#10
17 november 2011 - 12:33
Gilla 
Johan: inläggen kan nog vara bra, särskilt för att förebygga framtida besvär, men det kanske inte räcker med dem för att få ner inflammationen du har just nu.
Christian
1980 • Gävle
#11
17 november 2011 - 17:59
Gilla 
Gunnar Durén: Äntligen någon som förstår det hela. Folk kommer med råd från höger och vänster om att fortsätta springa, trots inflammation.
Robin
1980 • Stockholm
#12
17 november 2011 - 22:34
Gilla 
Håller med Gunnar.

Jag har haft väldiga problem från och till under flera år. Så fort jag kommit upp i viss träningsmängd/distans per vecka så började problemen. I våras hade de satt igång igen när jag slet sönder korsbandet i ena knät (inte löpningens fel dock), vilket gav mig ofrivillig vila under några månader. Efter operation fick jag köra igång försiktigt med gång, powerwalk och så småningom powerwalk blandat med mycket lätt jogg.

Under augusti började jag med hela löppass och har sedan långsamt trappat upp distans, träningsmängd och tempo. Har aldrig tidigare varit uppe i de distanserna och mängden löpträning som jag är nu utan de känningar som brukar inleda benhinneproblemen. Har iofs inte kommit upp i det tempo som jag är van vid. Dels beror det nog på mycket tappad muskelmassa under skadetiden men jag tror också det är just lägre tempo och långsam ökning som är en av faktorerna som gör att jag sluppit problemen så här långt.

Det här skiljer sig säkert mycket från person till person, men mina tips är:
- Vila och kör alternativ träning.
- Börja sedan om från början, utan direkta mål vad gäller distans/tid/tempo, och trappa upp väldigt långsamt även om kondisen finns där. Tvinga dig själv att ta det riktigt lugnt. Kör inte löpning 2 dagar i rad.
- Avbryt rundan så fort som "känningarna" kommer (för min del är de alltid rätt karaktäristiska). Ta sedan en extra dags vila och ta det extra lugnt vid kommande pass.
- Massera musklerna i vaderna och stretcha mycket - även under vilodagar.
- Lyssna på kroppen och spring inte när benen/musklerna känns ömma eller slitna.

Det här är ju på papperet rätt enkla och logiska regler/riktlinjer, men jag förvånas över hur svårt jag tidigare haft att bromsa, ta det lugnt och lyssna på min kropp och istället låtit tävlingsinstinkten och träningsberoendet ta över helt.

Kanske dyker mina problem upp igen framöver, men så här långt känns det mer lovande än på många år vad gäller löpträningen.
1967 • Västra Frölunda
#13
17 november 2011 - 22:45
Gilla 
Värme och åter värme och en del vila.

Jag provade även nyss med tigerbalsam och tighta fotbollsstrumpor, det var toppenbra! Men som sagt, känn efter själv, det ska kännas OK!
Per K
1974 • Västerås
#14
17 november 2011 - 23:47
Gilla 
...och jag vet, för somliga är det som att svära i kyrkan, men min erfarenhet är att vila vid benhinnebesvär ska bedrivas med varsamhet. Efter flerårigt kämpande med benhinnorna, så var det fortsatt löpning (3-5 mil/v), inte vila, som hjälpte för mig.
Skulle själv rekommendera vila (alternativ träning förstås)till någon om det är ett nyuppkommet problem, men om man som jag drogs med smärta och ständiga bakslag år efter år, så var det ju ganska uppenbart att vila inte var lösningen.
1972 • Söderhamn
#15
18 november 2011 - 07:22
Gilla 
Jag har samma erfarenhet som Per K. Det var försiktigt träning som tog mig förbi flera års krångel. Jag begriper inte hur man ska kunna bli bättre av bara vila, du har ju fått inflammationen av någon anledning, då får du ju tillbaka den igen om du inte gör nåt. Jag kombinerade lätt träning med voltaren, tåhävningar och stretch.

Sen får man bryta direkt det börjar göra ont.

Men sen vet jag folk som vilat sig igenom också. Det är nog individuellt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.