Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 7161 visningar

När kan man springa igen vid benhinneinflammation?

#1
24 juli 2016 - 10:17
Gilla 
Jag får alltid benhinneinflammation när jag börjar springa. Det verkar inte spela så stor roll ifall jag springer kortare distanser, det brukar ändå komma och ger med sig efter ett par veckor när benen vant sig vid belastningen ifall jag ändå fortsätter springa. Men jag har börjat oroa mig över risken för stressfrakturer.

Smärtan är alltid som värst 2-3 dagar efter att jag sprungit, sen lägger det sig ganska snabbt. Nu har det gått en vecka sen jag sprang sist och jag har inte ont när jag går, men om jag masserar insidan av vaden så är det fortfarande ömt. Är det ok att springa då? Är det stor risk för stressfraktur om man bara springer en gång i veckan? När jag väl springer så gör det bara ont den första km, sen brukar smärtan försvinna under resten av passet. Att vila helt tills inflammationen lagt sig känns inte lockande för då försvinner allt det jag byggt upp och leder till nya benhinneinflammationer när jag väl börjar igen...
1981 • Örebro
#2
24 juli 2016 - 12:36
Gilla 
Man tror att det är predisponerande för stressfrakturer, så frågan är om det är värt att fortsätta köra i det här läget?

Orsaken till besvären är fortfarande oklart, men något som är säkert är att du bör förändra något. T ex hur långt, snabbt eller hur du springer. Helst i kombination med styrka för att öka toleransen på inblandade och omkringliggande vävnader. Förmodligen är det bäst att göra detta gradvist över en period med alternativ träning som minskas gradvist.
Isak
1988 • Luleå
#3
25 juli 2016 - 00:46
Gilla 
Kan bara tala från egen erfarenhet men jag har alltid löpt på fullt trots benhinnorna som på båda benen smärtat enormt i perioder. Aldrig fått någon stressfraktur och så fort jag la om löpsteget med högre kadens så har jag aldrig mer kännt ett uns av denna skada. Du kan läsa min tråd här på jogg om du är intresserad. Lycka till!
Nils
1991 • Hägersten
#4
25 juli 2016 - 14:25
Gilla 
Jag har också haft stora problem tidigare med benhinneinflammation och allmänt ont i underbenen. För mig är det tålamod och alternativ träning som fungerat; tidigare körde jag igång alldeles för fort och tappade sugen när det hela tiden gjorde ont. Nu vilar jag från löpningen om det gör ont och kör annan konditionsträning och/eller styrketräning. I längden lönar det sig!
1972 • Sävedalen
#5
7 augusti 2016 - 15:10
Gilla 
Håller med Isak, men vill tydliggöra. Högre kadens = kortare steg. Prova även att försöka springa "mjukt"/"tyst" då detta är direkt skonsamt. Om det inte gör ont = rätt. Att springa på framfoten är ett bra sätt att överbelasta vad och hälsena så prova att landa på hela foten och ta upp stöten med fotled, knä och höft. Var mjuk i din rörelse.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.