Löpning Träning 5 inlägg 3667 visningar

Träningsprogrammen på jogg.se

1976 • Skarpnäck
#1
16 januari 2012 - 22:41
Gilla
Jag följer ett träningsprogram just nu, men funderar på att följa ett av de program som finns här på jogg.se sen. Jag undrar bara lite över kriterierna för programmen. Jag skulle t.ex. gärna köra programmet "Milen under 45 min". För någon vecka sedan gjorde jag milen på 46:47, så det känns som ett rimligt mål. Det är bara det att träningsprogrammet "riktar sig till dig som kör 4-5 pass per vecka, ca 3-6 mil". Jag tror aldrig jag skulle palla att köra så många pass per vecka. Jag tror att jag skulle bli skadad. Idag kör jag tre pass per vecka, och det känns precis lagom. Samtidigt så tror jag verkligen att med lite träning till så tar jag milen under 45 min. Hur ska man tolka detta? Bör jag minska kvalitetspassen och köra fler fast lugnare pass?
Camilla Green
1982 • Linköping
#2
17 januari 2012 kl 15:25 Redigerad 17 januari 2012 kl 15:27
Gilla
Du kan ju modifiera schemat så det passar dig. Ofta är det ju t ex två distanspass på en vecka, kör bara ett sådant istället. Prova dig fram! :) Du ligger ju så nära tidsmässigt så det borde gå jättebra för dig även med tre pass. Jag tror på att behålla kvalitétspassen och sen kanske bara köra ett distans och då lite längre. Men jag är ingen expert. :)
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#3
17 januari 2012 kl 17:52 Redigerad 17 januari 2012 kl 18:08
Gilla
Programmen är ju bara påhittade och till för dom som inte orkar hitta på något själv. Men visst, vissa vill få det "serverat av ett "proffs" för att känna att det "spelar roll" kanske?
Springer du så bra som du gör redan så kan du säkert hitta på hur du skall bli bättre genom att intensifiera eller diversifiera träningen?
Bara det du TS skriver i frågan borde väl få dig att inse att programmen är påhittade och ingen "universell sanning" ;)
I all välmening
1976 • Skarpnäck
#4
18 januari 2012 kl 10:32
Gilla
Tack så mycket för era tankar!
Jag tror egentligen inte att det är så enkelt. Visst kan man köra på och träna efter eget huvud, men samtidigt så tycker jag att det är intressant att få ut så mycket som möjligt av sin träning, dvs. att den ska vara så effektiv som möjligt. Jag har varit inne på McMillan och tittat, och svarar nu egentligen på min egen fråga. (Ifall det är någon annan som skulle vara intresserad). Om man utgår från McMillans teorier så tror jag helt enkelt att jag kör för hårt på mina lugna pass, vilket gör att jag inte pallar mer än tre pass per vecka. Jag borde nog istället verkligen ta det lugnt på distanspassen, men köra på när det gäller kvalitetspassen. Då skulle jag hålla ihop bättre. Jag tror för övrigt att många gör det felet, att de kör distanspassen för snabbt.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#5
18 januari 2012 kl 13:33 Redigerad 18 januari 2012 kl 13:36
Gilla
Man kan nog komma långt på tre pass i veckan. Då kan man ju dessutom köra hårt varje gång. Ska man träna oftare behöver man också köra lugna pass. Att komma under 45 min på milen kan du nog utan allt för stora problem fixa på tre pass i veckan.

Edit: FIRST program är uppbyggda på i grunden tre tuffare pass i veckan kompletterade med krossträning för den som vill träna mer. Köp boken "Run less, run faster" så kan du utifrån den bygga själv.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.