Löpning Träning 2 inlägg 3070 visningar

Ang. träningsprogrammen på jogg

Benny
1972 • Skellefteå
#1
2 juni 2012 - 21:52
Gilla
Hej,

Jag läste igenom de rekommenderade träningsprogrammen för milen och specifikt det som siktar på <40 min. Vad som slår mig när jag läser igenom upplägget för detta program är att man efter ett av passen som benämns Tempo lägger in ett långpass. Kan detta vara vettigt?

Enligt förklaringen så betyder "Tempo" att man genomför ett pass med en fart som ligger i eller nära tävlingsfart. Detta pass ska alltså genomföras i en högre fart än de pass som benämns "Tröskel". Intensiteten kommer därför att ligga över tröskelfart och man kommer att ta ut sig ordentligt och få en del mjölksyra i slutet av distansen. Hur kan man då lägga in ett långpass på 16 km dagen efter? Det borde ju ge en synnerligen dålig återhämtning eftersom långpass också rimligen sliter en del även om de går i lugn fart. Jag skulle själv rent spontant lägga in ett lättare distanspass på kanske 8 km efter ett sådant pass. Eller räknar man med att en löpare som siktar på <40 min är så vältränad i detta skede av programmet att ingen återhämtning behövs dagen efter ett tävlingslopp i den tänkta distansen (som ju tempopasset innebär eftersom den föreskrivna längden är 8-10 km)?

Vad har ni för synpunkter kring detta?
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#2
2 juni 2012 kl 22:04
Gilla
Jag kör ofta LP på söndagar och SD eller liknande på lördagar. Om det är så smart igentligen vet jag inte, men det funkar bra för mig i alla fall. Kör gärna 2 pass faktiskt på lördagar ofta. Ett morgonpass och ett snabbt på eftermiddagen. Passen är så olika och sliter på olika sätt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.