Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 3224 visningar

Ont i baksida axel vid löpning...

1982 • Stockholm
#1
1 februari 2012 - 14:36
Gilla
Jag kan ibland efter lite "längre" pass (säg +15km), ha ont i baksida vänster axel direkt efter avslutat pass. Det liksom värker en del. Det släpper efter en liten stund och sitter aldrig kvar till dagen efter så inget farligt antar jag, lite märkligt dock. Jag misstänker ju starkt att jag spänner mig på något sätt eftersom det aldrig smärtar på höger sida utan bara vänster. Någon som känner igen sig i detta..?
Johnny Hendeby
1978 • Falköping
#2
2 februari 2012 kl 08:37
Gilla
Jag hade samma i höstas när jag började springa igen... tror som du att du spänner dig och lyfter axeln... det gjorde jag. bara tänka på det ibland under rundans tur att sträcka på sig och fram med höft och ner med axlar...

Lycka till
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#3
2 februari 2012 kl 09:21
Gilla
Precis börjat springa?
Själv brukade jag få 'ont' eller rättare sagt obehagskänslor av löpningen i början och det berodde nog mest på att man lyfte axlarna lite för högt.
Dock brukade denna inte göra sig påmind efter löpningen utan under.
1981 • Mölndal
#4
2 februari 2012 kl 10:28
Gilla
Låter som om det ha att göra med "obalans". Har liknande symtom vid "håll" och vid längre pass. Om jag kör lite mer generell axel/bröst träning då coh då så kan man motverka det hela. Sedan är det precis som tidigare skrivit vanligt att man spänner sig väldigt mycket i fel muskler.
1982 • Stockholm
#5
3 februari 2012 kl 10:15
Gilla
Jag tror/är övertygad om att det handlar om att jag spänner mg, tycker det är lite lustigt dock att jag bara verkar spänna mig på ena sidan. Har sprungit strukturrat under säg 1,5 år så ingen helt nybörjare heller men ska absolut prova "röra lite på mig" under passet :)

Kan nog handla om att jag inte riktigt "vet" i vilken vinkel/ställning jag hska ha armarna när jag springer, möjligen håller jag armarna lite för högt för mitt eget bästa, ska kanske prova med lägre armhållning.. men återigen då, det borde komma på båda sidor tycker jag.. Well well inget st ort problem egentligen..
1952 • Varberg
#6
3 februari 2012 kl 10:32
Gilla
Det är vanligt med kramp/spänningar i rhomboideusmusklerna som fäster i skulderbladet. Du kan stretcha dem genom att greppa din raka arm med andra armens armbåge och dra armen i rakt läge mot kroppen under hakan. Du ska kunna känna spänningen på insidan av skulderbladet som drar sig utåt. Kombinera gärna med att stretcha trapeziusmuskeln som är den stora som går från axeln upp mot nacken. Vrid då huvudet åt motsatt håll och lite nedåt samtidigt som du aktivt sänker axeln. Kan vara lite svår att hitta i början, men det är tydligt när du gör det.
1982 • Stockholm
#7
3 februari 2012 kl 10:57
Gilla
Tack Tage, bra info och tips! Jag tror du satt huvudet på spiken, det spänner nämligen just precis bak mot skulderbladet. jag vet vilka övningar du menar så ska absolut köra dom nästa gång det känns. Vet du om det hjälper om man kör lite axelstyrka/ryggövningar på gymet eller om det är vettigt att försöka ändra armhållningen under löpningen eller om vissa bara helt enkelt får sån här kramp/spänning? Det är ju som sagt inget direkt problem, det spänner direkt efter att jag är klar men försvinner ju kanske 5-10 minuter efteråt.
1952 • Varberg
#8
3 februari 2012 kl 11:18
Gilla
Stretchen är bra att köra dagligen - varje morgon, i kassakön :-)) mm
Axelstyrka och rörlighet samt rygg är alltid bra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.