Löpning Träning 8 inlägg 5508 visningar

Längre lopp-hur planerar ni?

1965 • Kungsholmen
#1
18 februari 2012 - 17:31
Gilla
Jag låter bli fast föda på lopp. Druvsocker och sportdryck tar jag ganska ofta. Det är viktigast att få i sig snabba kolhydrater under ansträngning. Fett och protein bromsar bara energiintaget.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#2
18 februari 2012 kl 19:12
Gilla
Läs om hur Rune Larsson laddar upp för ett 100 km-lopp: http://www.loparlarsson.se/content/view/31/57/
1981 • Linköping
#3
18 februari 2012 kl 19:22
Gilla
Beroende på hur snabb du är så tror jag att du kan skippa maten även på 50km (ladda bra dock). Men är du lite långsammare kan det ju vara bra att stoppa i sig mer än vatten och sportdryck, kanske en bar eller en banan, kanske gel om du kan få i dig det. Tänk dock att träna och tävla är väsenskilda. När jag tränar äter jag ofta nåt detta dels för att jag då springer långsammare och är alltså ute längre samt för att jag vill mata kroppen så att passet sliter mindre. På tävling är jag orolig att göra mig ovän med magen, samt att tävling sliter alltid.

På tävlingar längre än 50km (alt om man inte är så snabb) tror jag att en matplan är ett måste.
1979 • Mariefred
#4
18 februari 2012 kl 20:47
Gilla
1, Jag försöker få i mig vätska och energi regelbundet. Hur ofta beror lite på sträcka och klimat. En gång i timmen försöker jag få i mig lite druvsocker eller liknande. Inget första timmen dock då kroppen redan har lagrad energi.

2/3, Jag äter ett mellanmål mer om dagen eller tar en extra smörgås/lite extra grönsaker till maten. Annars äter jag som vanligt. Ser till att sova mina åtta timmer per natt och ser till att jag har jobbat undan grejer på jobbet och löst evetuella bestyr som behöver göras så jag kan vila ordentligt på kvällarna innan loppet. På tävlingsdagen äter jag ganska lite.

4, Det låter som en bra idé. Att variera sin träning är nyckeln till att bli bättre. Beroende på vilket resultat du vill ha kan du köra ett långpass varje vecka eller varva med ett halvlångt pass varannan vecka.

5, Sitt längsta pass bör man väl köra en 3-4 veckor innan tävlingen. Själv har jag aldrig kört mer än 30 km som träning. Tänkte försöka komma upp i 35 km i år dock :)
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#5
18 februari 2012 kl 21:14
Gilla
Sprang min första mara i höstas, Berlin. DRACK 1 glas vatten på alla stationer o åt 1/2 banan + 1/4 äpple på varje fruktstation (gick bra att tugga utan att stanna) började efter 1 mil sen kom dom med ca 5-7 km mellanrum. vatten lite oftare. Hade sprungit som längst 2,7 mil hemma innan, men loppet gick bra o jag hade energi hela vägen o mådde bra hela vägen. Den taktiken fungerade för mig! Tog inga sportdrycker, geler lr liknande, testade hemma men magen tål det dåligt...
Emma Tingberg
1981 • Göteborg
#6
18 februari 2012 kl 22:03
Gilla
1. Den maten det varit på mina långlopp (maraton) har varit saltgurka och bananer, och det har varit välkommet efter ca en halvmaraton. Beror ju på hur varmt det är, saltgurka är gott att stoppa i sig om det är väldigt varmt och man behöver balansera salthalten lite:) Inget jag provat på träning innan, men det har gått bra ändå. Dock provdricker jag den sportdryck som serveras under träning innan ett lopp.

2. Jag har tränat sparsamt veckan innan mina maror, bara ett par joggingpass. Man ska vara pigg när det gäller!

3. Har inte gjort något speciellt med maten innan lopp. Äter och dricker alltid mycket så ändrar inget.

4. Vad gäller ditt träningsupplägg så är det bara du som kan veta om det fungerar eller ej. Jag skulle nog inte köra för mycket backträning innan något lopp (har provat), och absolut inte ett långt. Men nu är det ju långt kvar till dina lopp.

5. Mitt längsta pass inför maraton var på 35 km, gjorde nog tre sådana pass innan.

Lycka till!!
1965 • Kungsholmen
#7
19 februari 2012 kl 13:19
Gilla
2. För att formtoppa brukar man rekommendera minskad mängd men bibehållen intensitet. Så om man tränat maratempopass fram till sista veckan så fortsätt med det även sista veckan men dra ner på mängden 30-40%

3. Man har sett positiva resultat av att överäta kolhydrater sista 1-2 dagarna. Ta gärna lite extra sportdryck, läsk eller godis dessa dagar förutom en normalt kolhydratrik kost. Men ät dig inter övermätt, det sabbar bara magen. Jag brukar passa på att njuta av godis, 2-3 påsar per dag sista 2 dagarna.

4. Så många långpass som möjligt är att rekommendera. Gärna uppåt 30-35 km sista 6-8 veckorna.

5. Många säger att man inte bör träna längre än 35 km. Det sliter mer än det ger. 30-35 km har många som längsta långpass för maran. 50km är inte så mycket längre.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#8
22 februari 2012 kl 11:08
Gilla
En smidig grej är att köpa fruktpuréer i squeezemodell, sån som är till barn egentligen. Den är enkel att äta under lopp och innehåller bara mosad frukt. Dessutom jättegod! Å inte särskilt dyrt heller.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.