Löpning Kom igång 13 inlägg 8628 visningar

Erfarenheter av mål med löpning och viktnedgång önskas

Per
1974 • Kristianstad
#1
22 februari 2012 - 19:53
Gilla
Bra jobbat!, visst är det skönt när man bestämt sej för något! Är en glad amatör så mina råd kan du ta med en nypa salt., men spontant tror jag bara du kommit till en platå, det är tålamod som gäller,finns inga genvägar, isåfall skulle alla vara smala, passa dej för att dra ner på kolhydraterna för mycket, finns risk för att du tappar i ork, har aldrig
förstått varför man ska utesluta eller dra ner på något,varierad kost är det bästa, tycker inte du ska öka träningen, vore ju fan om du inte gick ner med dom passen i vecka! Lycka till och ska bli kul att följa dej!
Micke Larsson
1971 • Norge
#2
22 februari 2012 kl 20:03
Gilla
Har du gått ner 3,5 kg på mindre än fem veckor känns det helt klart som att du hittat ett vinnande koncept. Jag tror som Per, nöt på så kommer resultaten igen. Enligt din profiltext har du gjort viktuppgången på två år. Håller du det här tempot är du tillbaka på startvikt om ungefär tre månader. Vore ju helt fantastiskt, men jag är rädd att du får räkna med att det kommer att ta längre tid än så. Lycka till!
1975 • Växjö
#3
22 februari 2012 kl 20:07
Gilla
Hm jag bantade en hel del genom att helt enkelt vara utsvulten, sprang 5km och åt sedan. SvSvår balansgång, men det funakde, Tyvärr har vågen skenat uppåt sedan januarii så jag måste nog göra nåt sådant igen. Starkt jobbat av dig!
1975 • Växjö
#4
22 februari 2012 kl 20:58
Gilla
Ja, det är pressande att svälta sig. Hoppas du hittar en smidigare metod. men bra jobbat än så länge!!
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#5
22 februari 2012 kl 21:19
Gilla
Ös på IDA! För ett par år sedan gjorde jag en liknande resa. Fortsätt jobba så som du gör nu så kommer resultaten att bli än bättre. Lycka till framöver :-)
1960 • Södermalm
#6
22 februari 2012 kl 21:30
Gilla
Många har svårt att gå ned i vikt med hjälp av löpning. Man äter omedvetet mer när man tränar. Jag upplever att det är lättare att avstå från att äta på morgonen, särskilt om jag är fysiskt aktiv. Det känns som att fettförbränningen är igång efter natten och underhålls av lätt fysisk aktivitet. Att äta litegrann verkar snarare stoppa fettförbränningen. När man har vant sig kan man köra morgonlöpning på fastande mage.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#7
22 februari 2012 kl 23:14
Gilla
Hej Ida.
Vad kul att du lyckats komma igång med din träning och viktnergång :-)

Mitt råd till dig är att skynda långsamt och nöta på.
Personligen tror jag att det bästa sättet att uppnå målet (din önskade viktnergång) är att sluta fokusera på målet, och se till att njuta av vägen dit.

Matmässigt är mitt råd att inte räkna så mycket på kalorierna, utan att äta lite mindre, känn efter om du är mätt innan du tar nästa portion, ät mellanmål som frukt i stället för godis framför datorn, men även att du unnar dig något gott när du tycker att du förtjänar det, t.ex efter ett långpass.

Normalt tar det ca 20 repetitioner av något för att kunna säga att en vana är etablerad. Om du inte är där nu, har du snart passerat detta med din löpning. Om du fortsätter löpa 3-4 pass pr vecka och varierar dessa mellan exempelvis lugna morgonpass innan frukost i soluppgång, intervall/back/fartlekspass där du varierar tempo och intensitet och lite längre pass, har du en bra variation i din träning. Att du även tränar styrke är jättebra, släng gärna in lite core-styrka, så står du lite starkare i din löpning också.

Vill du verkligen visa att du menar allvar med din ändrade livsstil, kan jag rekommendera att du anmäler dig till ett lopp, hittar en lagom tuff målsättning, utmanade men möjlig, och berättar detta för vänner och bekanta. På detta sätt kommer det att bli lättare att genomföra det hela än att hitta på ursäkter för att inte träna. Hittar du en kompis att träna mot detta målet är det ännu lättare.

Så det jag försöker säga är att om du gör löpningen till en del av ditt liv och tänker lite på vad du äter, så är jag ganska så säker på att du kommer att springa i mål på ditt första millopp i september, på en tid du är nöjd med och minst 10kg lättare, utan att du har gått runt och varit hungrig. I tillägg har du fått en massa fina upplevelser och energi i vardagen.

Löparhälsningar från Tom-Ingar
Dana
1965 • Helsingborg
#8
23 februari 2012 kl 09:07
Gilla
Hej Ida, super bra gjort! 3,5 kg på 5 veckor är bara toppen! att du inte merker så mycket just nu kanske är anledningen att du tränar styrke sammtidigt som du löper vad är jätte bra men bygger man musklarna är dom lite tyngre än fetet och det är därför du tror att du står på ett o samma ställe. så som ngn redan skrev ha bara talåmod och, personligen, skulle jag inte ändra på ngt. du får ju testa själv med frukosten (innan eller efter träningen). det är bara att köra på , som mike skrev, du har hittat rätt koncept så det är lugnt:)
lycka till.
stina
1986 • lund
#9
23 februari 2012 kl 10:42
Gilla
1900 kcal låter väldigt lite med den träningen?
Therese Rixon
1980 • Örebro
#10
23 februari 2012 kl 10:48
Gilla
Hej Ida! Jag har nog inte så mycket erfarenhet att komma med, själv har jag ungefär 30 kg som ska bort och har börjat med ett viktprogram som går ut på tallriksmodellen och en metod som heter PREnet. Jag har tappat ungefär 15kg sen jag var som störst och min erfarenhet vad gäller viktnedgång och olika metoder är så gott som mättad, tror jag kan allt! Har testat både låg kolhydratkost och hög fetthaltskost (så kallad LCHF) men har aldrig mått så bra som jag genom tallriksmodellen, det som jag tror folk gör fel när man äter efter den metoden är att man använder fel sorts grönsaker.... Nåja, en varierad kost är nog vad jag skulle tipsa om, och akta sig för fett och framförallt socker och då det dolda sockret. Vad gäller löpning så är det väl mest jogg och promenad för mig än så länge, men målet är att jogga vårruset... får väl se om det blir att jag klarar jogg 5km men det är mitt mål! Lycka till och hoppas på framgång!
1973 • Göteborg
#11
23 februari 2012 kl 12:14
Gilla
Härligt! Du har kommit en bit på väg, helt klart!

Har själv gjort en resa som innebar en viktminskning på 18 kg. Inga konstiga dieter, utan filosofin att man kan äta allt men inte alltid. Dock lite mindre portioner, mycket frukt både som mellanmål och kvällsmat mm.
Beträffande träning så tog det ett tag innan jag började springa. Först var det långa promenader i raskt tempo, sedan mycket cykling. Cyklingen har nog varit nyckeln i min viktminskning. Anledningen är att man kan hålla på längre, det sliter inte lika mycket att cykla en timme mot att löpa en timme om man som jag var helt otränad (så en timmes löpning fanns inte på världskartan...) För egen del så var det regelbundna cykelrundor på mellan 3-5 mil (upp mot dryga 2 tim) som satte fart på förbränningen. När jag sedan hade blivit av med ett antal kilon så kunde jag börja springa så smått, några lyktstolpar blev till en halv kilometer, sen en kilometer osv!

Kanske det kan vara ett alternativ för dig i din träning om målet är att minska i vikt? Sen tror jag helt klart att ditt upplägg med distanspass varvat med backe/intervaller gör dig till en bättre löpare, men som sagt ett hett tips är att komplettera med långa cykelrundor.

Och som någon skrev, anmäl dig till ett lopp för att hålla motivationen uppe!

@Tom-Ingar: bra skrivet! Är helt inne på din linje!


1972 • Dalsjöfors
#12
23 februari 2012 kl 21:28
Gilla
Bra jobbat. Det kommer gå hur bra som helst. Glöm inte att unna dig lite kolhydrater ibland bara ;D.
Var i liknade läge som du för ca 1,5 år sedan men med löpning och ändring av kosten är jag nu i 69 kg (från 81). Börjar nu orora mig för att viktnergången inte ska stanna istället men det får väl tolkas som ett "I-landsproblem" :D http://tommy-trana.blogspot.com/
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#13
23 februari 2012 kl 21:31
Gilla
Lägg in lite spinningpass.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.