Löpning Träning 10 inlägg 9403 visningar

Sjuk en vecka innan halv-mara...

Karibou
1976 • Sundbyberg
#1
23 februari 2012 - 08:38
Gilla
Nu känns det inte alls bra och som en "déjà-vu" från höstas då jag blev super hostig + feber och ont i halsen 1,5 veckor innan första mara. Sprang ändå (nätterna innan mara blev rätt korta eftersom jag hostade så mycket jag inte kunde sova).
Nu känns det som att pga att köra intervaller i kalla luften är inte så bra för halsen. Det har jag läst redan i en annan tråd, dock med feber, hosta och halsont... Inte kul en vecka innan halv-mara i Paris.

Tänker spendera dagen under täcket, med varm te och dricka mycket vatten och sova.

Nån annan tips?
1975 • Göteborg
#2
23 februari 2012 kl 10:59
Gilla
Det är visserligen individuellt, men har du feber och hosta med en dryg vecka kvar till loppet skulle jag nog ställt in. Känner du dig ändå såpass att det går att starta skulle jag definitivt dra på pulsband och hålla koll på hur hjärtat arbetar under loppet, och vara beredd att kliva av om pulsen visar tendenser till att ligga över normalvärdet.

Det låter som det eviga dilemmat mellan huvud och kropp. Man vill ju inte backa av ett lopp som Paris så tätt inpå. Å andra sidan är det svårt att övertyga huvudet om att göra det som är bäst i långa loppet. Fast, hur kul är det egentligen att springa en halvmara om det bara känns sunkigt och kroppen inte svarar?
1971 • Nykvarn
#3
23 februari 2012 kl 12:52
Gilla
1,5 vecka är ju ändå ganska länge och feber brukar ju inte hålla i sig så länge om du inte fått influensa. Jag skulle vila mycket och fortfarande sikta på att springa loppet om 1,5 vecka men sänka ambitionen att springa på en viss tid om du nu har något sådant mål.

Är du fortfarande sjuk i feber om en vecka kommer såklart i ett annat läge.
Espen Ringom
1975 • Oslo
#4
23 februari 2012 kl 13:47
Gilla
Hei!
Jeg har løpt halvmaraton i Haag to år på rad.
Begge årene har jeg vært syk med hoste/forkjølet veckan innen jeg løp.
Det ene året stod jeg nesten av och sov 18 timmer før loppet. Men siden jeg ikke hanne NOEN feber bare vondt i halsen så løp jeg alikevel.

Faktisk slo jeg PB begge gangene jeg løp.
Selvsagt skal man ikke løpe når man er syk, men det å ikke få trent veckan innan en halvmaraton trenger ikke å bety noe særlig.
Det er som du selv sier, 1,5 vecka igjen. Selvklart ikke en optimal oppladning, men jeg tror alikevel muligheten til å løpe på en god tid er til stede hvis du ikke har vært skikkelig syk da.

Lykke til!
Karibou
1976 • Sundbyberg
#5
5 mars 2012 kl 23:08
Gilla
Feedback från halv-mara i Paris: Funkade nästa utmärkt (under omständigheterna!) - Fick en ny PB på 1:40:05 (nästan 10minuter snabbare än tidigare), dock lite besviken ändå eftersom jag räknade på 1:35.
När man tänker sig att jag låg med 40,1grader feber 1,5 vecka innan, då är jag glad ändå med resultatet! Och nej, jag skulle inte ha sprungit med feber/hals ont/hosta - Nu var jag helt fine i söndags. Hostandet håller sig antar jag ett tag till, men det stoppar väl inte springandet!
1971 • Nykvarn
#6
6 mars 2012 kl 08:42
Gilla
Grattis, starkt! Inte ska du väl vara besviken över en så fin tid?! Det är väldigt tidigt på säsongen och det kommer gå så mycket lättare nu när värmen kommer och man kan springa med färre lager kläder!

Du kommer därför säkert putsa den där tiden ytterligare i år!! Grattis igen!
Pär M
1969 • Umeå
#7
6 mars 2012 kl 08:49
Gilla
snyggt/starkt jobbat.
4.44 min/km är ju som en gräns att klara.
1975 • Göteborg
#8
6 mars 2012 kl 18:52
Gilla
Grattis! Någon koll på hur pulsen uppförde sig under loppet?
Karibou
1976 • Sundbyberg
#9
6 mars 2012 kl 21:17
Gilla
lite konstigt och bra att du frågar. Jag upptäckte att min puls blev högre under vintertiden (dvs då det blev mycket kallare). Nu om man tittar på det som registrerades, hade jag sky-high i början (upp till 250 innan passerar km1!!!) och sen ner till slutet. Snittpuls blev enl. Garmin 140 (så helt ok)

Notera att jag hade kollat under en träningspass om min puls var verkligen så hög och så "låg" (dvs stannade och tog det min finger mot halsen) och det var sant... Hoppas dock att det blir bättre med varmare väder - gillar inte att vara över 200 (ävern för en kort stund).
1975 • Göteborg
#10
6 mars 2012 kl 23:03
Gilla
Pulskurvan ser jättekonstig ut. Så höga startvärden brukar bero på att bandet glappar och inte har ordentlig kontakt mot huden. Hur du kan gå ner mot vilopuls sista kilometrarna är helmysko. Pulskurvor för andra pass du gjort ser mer "normala" ut, så det kan ju vara värt att kolla med en annan pulsklocka om det verkligen stämmer.

Det är rätt slitigt för hjärtat att ligga över 200. Något att vara uppmärksam på om värdet visar sig stämma.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.