Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 3956 visningar

Öm höft - vad göra?

Petra Andreen
1968 • Göteborg
#1
20 mars 2012 - 09:46
Gilla
Hej! Har relativt nyss börjat träna löpning och i takt med ökad träningsintensitet har också det onda kommit... först var det benhinnorna och nu, efter några pass på ca 10 km, har jag fått problem med ena höften. Det onda sitter på utsidan av höften och är jätteömt om man trycker. Det känns också när jag går/springer, men smärtan lättar när jag tagit några steg (känns mest om jag suttit still en stund och sedan reser mig).

Någon som vet vad detta beror på? Inser att jag nog borde börja med lite styrketräning parallellt med löpningen, men kan jag springa ändå eller blir det värre? Har blivit smått beroende av löpningen och vill så gärna ut i spåret...

(Springer ca 2 pass i veckan, 8-10 km, cyklar 1,5 mil fyra dagar i veckan.)
Lars Andersson
1961 • ÄLTA
#2
20 mars 2012 kl 10:16
Gilla
Jag har inga vidare medicinska meriter, men om man vill självdiagnosticera så finns många bra källor på nätet. Här finns t.ex. många olika höftproblem beskrivna, kanske någon passar på dig... http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/hip-groin-pain
1952 • Mörrum
#3
20 mars 2012 kl 10:20
Gilla
Troligtvis rör det sig om Trocanterit dvs överanstängning av muskel-senfästet på höftbenet. Vanligt vid snabb ökning av träningsmängden. Utöver att anpassa träningen till en lägre nivå brukar det räcka med stretching för att bli av med problemet. Annars är det en naprapat som kan hjälpa dig.
Anna
1978 • Frillesås
#4
20 mars 2012 kl 10:37
Gilla
Jag har inga råd, men vill bara säga att jag råkat ut för samma sak. Jag har tränat lite hela hösten och vintern, ca 1 mil/v, men nu när jag ökat till ca 3 mil i veckan har jag fått jätte ont i högerhöften (och även lite i samma ljumske) Jag ska till sjukgymnasten nästa vecka så vi får väl se vad dom har att säga.
För min del gör det mest ont när jag är ute och går, jag tror det beror på att jag tar längre steg då. Är det samma för dig?
Heike Emmrich
1962 • Oxelösund/Nyköping
#5
20 mars 2012 kl 10:49
Gilla
Jag brukar när jag blir stel eller får ont i höften/rumpa...rulla det onda/stela på en tennisboll . Jag har svårt att komma åt med stretchen....
Prova kan man alltid göra :)
Petra Andreen
1968 • Göteborg
#6
20 mars 2012 kl 10:51
Gilla
Tack för era tips! Ska läsa mer på länken, och försöka hitta några styrke- och stretchövningar. Om det inte ger sig får det väl bli sjukgymnast el naprapat. Man är ju så otålig bara... ;-).
Anna: Nej, jag känner nog mer när jag börjar röra mig efter att ha varit stilla. Och så efter träningspass förstås, då gör det j---t ont. Hoppas du får hjälp av sjukgymnasten, och återkom gärna och berätta vad du fick för åtgärd/restriktion.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#7
20 mars 2012 kl 11:15
Gilla
Jag har också haft ont.
Visade sig vara vanlig klassisk träningsvärk.
Överansträngd muskel med andra ord.
Lagom stretch och lite vila kurerade det hela
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.