Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 1324 visningar

Framota och öm höft.

Henrik Andersson
1973 • Göteborg
#1
6 maj 2009 - 09:17
Gilla
Hej
Har under snart ett årstid jobbat på att lära mig framfota steget. Det känns verkligen fantastiskt, det går snabbare och jag har i dag mindre skador än tidigare.
Men nu dras jag med en ny typ av överanstängning som jag tänkt kolla om det är någon som känner igen och har några tips på hur man kan bota.
Jag får efter ett löppass ont i en punkt på vänster höft ganska långt fram på höftbenet. Har kollat lite på nätet och funnit att det förmodligen rör sig om muskeln tensor fascia och där den fäster mot höften och som jag förstår så är det även denna musklel/sena som ger upphov till löparknä.
Jag jobbar på ändra steget men jag förstår liksom inte vad denna muskel gör exakt när jag springer? Vet någon nått om stretchövning som kan hjälpa?

Henrik
Trallala
1964 • fd
#2
6 maj 2009 kl 10:16
Gilla
TFL arbetar tillsammans med tractus iliotibialis och glueerna med att abducera knät och muskeln hjälper även till vid flektion av höften. Vid löpning blir det mer en stabiliserande roll. Svårt att säga vad din smärta beror på utan undersökning, men stretching är sällan lösningen om smärtan sitter mitt på muskeln. Styrketräning för hela höften brukar vara den bästa lösningen.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#3
6 maj 2009 kl 16:53 Redigerad 6 maj 2009 kl 16:54
Gilla
Har vid ett tillfälle i höstas haft en "känning" på samma ställe som du beskriver. Provade att töja/stretcha lite men som Jacob beskriver det så hjälpte det inte alls.

Det höll i sig i ungefär 1½ vecka. Jag gjorde så att jag varierade skor, löprunda och underlag på varje pass. Sprang ena dagen med racingflats (Adiozero PR) i skogen och andra dagen med en annan sko på ett annat underlag.
Vidare körde jag mina vanliga corepass som jag slarvat med under en tid innan höftkänningen och kanske bidrog det en del. Tror att kombinationen hjälpte mig. Jag tänkte att mina muskler och senor behövde få jobba olika på varje pass utan att liksom slita på samma sätt om du förstår. Vet inte om det har någon betydelse men det fungerade för mig.

Vid den tidpunkten sprang jag ungefär 5-6mil/vecka.

Lycka till!
Henrik Andersson
1973 • Göteborg
#4
6 maj 2009 kl 18:30
Gilla
Tack Gurra och Jacob för väldigt kompetenta svar. Det verkar som styrketräning och variation i skor och underlag är bra ideer för att komma till rätta med problemet. Vet ni var jag hittar bra beskrivningar på nätet av core övningar som är bra?
Kul att du du kör i Adizero PR Gurra, jag springer också i dom och det är verkligen super!
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#5
6 maj 2009 kl 21:48
Gilla
Yes de är grymma. Jag kör även i Adizero PRO, Adizero Cadence, Adizero Adios och Adizero CS... :-)
Välj 4-5 coreövningar och gör dem riktigt bra är mitt tips!
Jacob har säkert fler bra svar...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.