Kombinera löpning med annan träning inför Maran? - Löpning
Löpning Tävlingar & Motionslopp / Stockholm Marathon 6 inlägg 5152 visningar

Kombinera löpning med annan träning inför Maran?

Jesper Gimling
1986 • Stockholm
#1
11 april 2012 - 23:09
Gilla 
Jag hade för första gången tänkt springa Sthlm Marathon i år och har drygt 4h som mål (gärna lite under). Jag följer ett träningsprogram hittat på internet som ska hjälpa mig att klara detta. Det enda problemet är att jag har inte tid med mycket mer än en, max två rundor i veckan då jag tränar boxning, badminton och fotboll mellan 3-5 dagar i veckan sammanlagt. Därför satsar jag främst på att hinna med långpassen som brukar vara 1 gång i veckan de fleste veckorna, eventuellt ett vanligt distanspass utöver det. Jag vill dock inte träna mer än så pga skaderisken.

Jag är därför nyfiken på om ni tror att träningen jag får från de andra sporterna kombinerat med långpassen kan räcka som uppladdning inför Marathon 2012? Är det en väldigt stor skillnad på träningen man får från de andra joggpassen som brukar finnas på träningsprogram gentemot de idrotter jag utövar? Är min spridda träning en stor nackdel gentemot enbart löpträning, och enstaka styrkepass?

I slutändan gör det ingen oerhörd skillnad då jag varken kommer att skippa Maran eller skära ner på idrotterna, men lite information kring detta skulle kunna lugna mig i alla fall.

Tack på förhand!
1983 • Uddevalla
#2
11 april 2012 - 23:29
Gilla 
All träning är ju bättre än ingen träning, men att springa ett marathon med så lite löpträning känns inte 100. Du kan säkert slita dig runt men upplevelsen skulle bli bra mycket trevligare med ordentlig träning. Framförallt är det den långa arbetstiden under ett marathon som kommer bli ett problem för dig. Den andra träningen du gör är inte alls av samma typ.
Kan du inte springa som uppvärmning före nåt av dina andra träningspass? Eller efter?
Jesper Gimling
1986 • Stockholm
#3
12 april 2012 - 13:33
Gilla 
Att springa till träningarna kan vara ett alternativ för fotbollen och badmintonen, men tyvärr inte för boxningen då de passen är så pass långa och hårda att jag inte skulle orka dem i så fall.

Vad krävs för att det ska vara "ordentlig" träning?

1961 • Göteborg
#4
12 april 2012 - 14:26
Gilla 
Springer du träningsprogrammets långpass och ibland något mera kommer du säkert att ta dig runt maran. Det du i första hand förlorar på att skippa kvalitetspassen är snabbheten, så kanske du ska höja ditt tidsmål lite? Har du möjlighet så lägg gärna ibland på lite distans på långpassen jämfört med vad programmet säger, men spring då l-å-n-g-s-a-m-t!
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#5
12 april 2012 - 21:15 Redigerad 12 april 2012 - 21:15
Gilla 
Jag har hittills gjort som du, dvs sprungit två gånger i veckan och tränat boxning två gånger i veckan. Följer Firsts marathonprogram för nybörjare, som är uppbyggt på tre pass i veckan, men har tagit bort intervallerna fram tills för någon vecka sedan. Från och med nu och framåt blir det alltså ett löppass mer och ett boxningspass mindre i veckan.

Kan dock säga att jag inte är särskilt orolig. Vad tränar man på boxningen? Det är fotarbete, hopprep, benböj, upphopp, grodhopp, krabbgång situps, rygglyft tills man bokstavligt talas nästan storknar. Spänst, ben- och bålstyrka manglas igenom på ett sätt som saknar motstycke i alla andra sporter jag kommit i kontakt med. Jag är övertygad om att detta kompenserar kvalitetspassen ganska bra.

Dock har jag tränat med fyra timmar som utgångspunkt (5.30 min/km för att vara exakt) och det är jag inte säker på att jag kommer kunna hålla. Räknar med att kanske hamna någonstans mellan 4-4.30.
Inger Swartz
1961 • Vadstena
#6
12 april 2012 - 21:35
Gilla 
Intervallträning får du ju via fotbollen och bålstyrka via boxningen- borde inte vara helt omöjligt med 4h - lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.