Löpning Träning 3 inlägg 3300 visningar

Förkylningar & träning inför Maran

Anneli
1975 • Stockholm
#1
17 april 2012 - 11:39
Gilla
Den 2:a juni springer jag min första mara i Stockholm och tanken har varit att följa jogg:s program (inte slaviskt) med siktet inställt på ca 4 timmar. I grova drag handlar det väl om att gradvis öka långdistanspassen och där emellan köra en blandning av intervall, tröskel och tempo i ökad intensitet.

Vid det här laget borde jag vara uppe i 25km+ för mina långpass men pga av en serie sega förkylningar har jag endast lyckats masa mig upp i 18 km vilket skedde förra veckan. Innan dess var det ca 6-7 veckor sedan jag fick till ett långpass på ca 17km.

Jag har under ett år sprungit ca 3 dagar i veckan med vissa mindre uppehåll och sprang halvmaran i sept. på 1.52. Träningsvolymen har sedan januari legat på ca 0 - 20 km / vecka.

Nu känner jag mig bättre även om hotet från dagisbaciller är överhängande, halsont och snuva kan snabbt uppstå och försvinna. Jag vill nu komma i fas så fort som möjligt och öka längder på passen samt öka intensiten på de andra passen men undrar hur långsamt man bör skynda? Förra veckan lyckades jag komma upp i 40km.

Frågan är om jag riskerar skador om jag ökar för snabbt, trots att jag tidigare haft en rätt regelbunden träning. Eller kan man komma igen under den här korta tiden som det är kvar innan juni?

Tack för era tankar kring detta!



1972 • Stockholm
#2
17 april 2012 kl 11:52
Gilla
10 procent per vecka är väl standardsvaret. Men jag hade nog ökat långdistanspassen mer än jag ökat intervall-dito - procentuellt. För mig känns det skönt att ha några +30-km-pass innan maran.
Wilerna
1978 • Göteborg
#3
17 april 2012 kl 16:57
Gilla
Reglerna kring detta är väl om du känner av förkylningen nedanför hakan så ska du inte gå på ännu. Om det är snuva är det ok.

Om du har koll på din vilopuls hur den brukar vara så kan du mäta den för att se om den är något förhöjd - isåfall kan det tyda på att kroppen bearbetar en infektion i kroppen - då betyder det att du ska ta det lugnt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.