Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 24068 visningar

Dålig i magen under/efter träning

Leun
1987 • Karlstad
#1
25 april 2012 - 15:44
Gilla
Jag har äntligen börjat komma igång och springa, men hade det inte varit för att jag tränar inför ett lopp så hade jag nog lagt ner det!
Jag springer ca 3 rundor i veckan och i stort sett varenda gång får jag ont i magen. Det känns ungefär som att man behöver göra ett rejält ärende på toan, men det händer inget när man väl är där. Beroende på hur långt jag springer så ligger jag oftast däckad efter mina rundor (ju längre distans, desto värre).
Har läst om något som kallas för "runners diarrhee", som verkar vara ungefär som mina symptom, men det drabbar ju folk som springer långt! Mina rundor varierar mellan 5 och 10 km.
Någon som har samma problem? Eller som vet vad det beror på? Har ett ganska stressigt jobb, kan det ha något med det att göra?
/Leun
1982 • Stockholm
#2
25 april 2012 kl 15:56
Gilla
Stress kan absolut vara del av förklaringen, sedan kosten är ju en klassiker, har du lagt om den på senaste eller äter du dåligt? Löparmage är ju ett erkänt "fenomen" och kan absolut drabba den som "bara" springer 5-10km.. Om du mår skit efteråt så kan det också hända, är du ny på träningsscenen så räcker säkert kortare sträckor för att kroppen ska behöva använda såpass mycket energi att den inte orkar värma upp dig ordentligt vilket elder till att du upplever att du fryser eller mår allmänt skit..
Magnus Bucht
1968 • Sävedalen
#3
25 april 2012 kl 16:01
Gilla
Hej Leun, jag har i någon löpartidning fått en förklaring som kanske kan ge dig lite kloket i frågan,, del för att jag själv har haft lite av samma problem och förklaring känns rätt narturlig. Det hela handlar helt enkelt om dina mag och buk muskler. De är helt enklet inte vana vid allt skumpande upp å ner vid löpning.Men ju mer du tränar och då kanske lägger till lite magövningar så kommer detta att minska med all säkerhet. Själv känner jag inget idag. Tror faktiskt inte att det har med jobb att göra..
Att man sen emellanåt blir lite kass i kistan får man räkna med.. lycka till
Henning Karlsson
1984 • Kalmar
#4
25 april 2012 kl 16:05
Gilla
Hej. Jag har detta då och då. Bajnödig i slutet på passen. Men jag brukar ha resultat på toan + massa gas. Gasen gör ont när den spänner ut tarmen - magknip. Jag har även en känslig mage som från och till har episoder med bullrig lös mage med frekventa dagliga besök. Detta är en sorts IBS, irritabel bowel syndrom. Eller colon irritabile. Jag kopplar ihop att magen blir orolig efter löppass med detta andra. IBS är ett problem utan tydlig orsak. Men som blir värre utav massa olika saker. T ex kaffe, alkohol, vissa matvaror, stillasittande, stress, mm.

Mitt tips är att alltid gå på toa när man har känningar. Även fast det bara är gaser. Prutta på när du springer :) Gå på toa innan passet. Sluta med kaffet. Ät regelbundet 3+ gånger om dagen. Va välhydrerad, typ att man kissar ljust innan passen.

Sen en period så brukar min mage sköta sig bra.
/H
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.