Löpning Träning 8 inlägg 5887 visningar

Hur vänja in på lättviktssko på bästa sätt?

Jenny Viklund
1983 • Örebro
#1
30 april 2012 - 13:54
Gilla
Suspekt rubrik, men i brist på bättre så... ;)

Jag har köpt ett par såna här: http://www.lansonrunning.com/women-s-running-shoes/women-s-lightweight-and-racing/newton-running-shoes/distance-racer-distancia-2012-wmn-s.aspx

Min tanke när jag köpte dem var att jag ville ha ett par lätta, inte alltför dämpade skor som kunde hjälpa mig med att fortsätta utveckla min löpstil. Jag bedömer mig själv som mittfotslöpare och när jag sett mig själv filmad tycker jag att det stämmer ganska bra.

Skorna känns naturliga att springa i och när jag körde första passet igår kände jag att jag definitivt kom fram mer på foten. Jag springer redan med ganska korta steg men nu blev steget ytterligare lite kortare och rappare. Totalt sprang jag drygt 4 km (inte i sträck utan 15 min uppvärmning + 5 x 1 min med mer fart och 5 min nedjogg) och direkt jag slutade kom jag på alla trådar jag läst om folk som bytt till lättare skor och börjat springa mer på framfoten som fått jätteont dagen efter.

Idag känner jag ingenting i benen. Eller, jag har jättemycket träningsvärk sen benpasset i förrgår, men ingenting i vaderna eller fötterna.

Frågeställningen jag försöker få fram är vilka slutsatser jag kan dra av mitt första testpass. Hade jag tur som inte fick ont? Tror ni det funkar att använda dessa skor en gång i veckan för intervallpass på löpband, eller ska jag vänja mig vid dem på annat sätt? Ska jag bara gå på känsla och köra på, eller bör jag iaktta någon form av försiktighet?

(Har läst lite i trådar om barfotalöpning och minimalistiska skor, men vet inte riktigt hur Newton Distance står sig i den ligan och har därför svårt att använda den informationen.)

Tacksam för all input!

MVH Jenny
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#2
30 april 2012 kl 13:59
Gilla
Jag gick från New Balance 1064/1080 (ca 350 gram?) till Adios (200 gram) genom att först springa en knapp mil. Fick stickningar framsida vad. Gjorde om detta ett par gånger, kanske en gång i veckan och ökade sedan 5 km i taget. Ett par månader senare sprang jag en mara i Adios.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
30 april 2012 kl 14:32
Gilla
Om det känns bra är det bra. Om du redan landar på mittfoten kanske det inte blir så stor skillnad i vadbelastning. Tycker inte Newton-modellen verkar så extrem heller, ser ut att vara rätt tjock mitt under foten, kan bli värre när du går över till en tunn sko med lågt "drop". Men tar man det gradvis så blir det nog inte mycket problem.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#4
30 april 2012 kl 14:41
Gilla
Tack båda två!

Oldboy: Det är ju inte en zerodop-sko utan den har ett drop på 3-4 mm. Jämfört med mina Saucony så är det en halvering då de ligger på 7-8 mm. Som du säger blir det säkert större skillnad den dagen jag kör en sko som är helt "platt".
Annelie
1971 • Skövde
#5
30 april 2012 kl 15:35
Gilla
Tidigare i våras, när det hade blivit barmark, stack jag ut och sprang i skor med 2mm drop samt med VFF. Jag sprang ganska normala pass; allt från 3-4km till dryga milen. Vad händer? Jo, redan efter första passet får jag ont höger vad, och det håller i sig. Jag masserade vaderna, körde med kompressionsstrumpor och tuggade voltaren, och jag fortsatte att springa trots att jag hade ordentligt ont emellanåt. Varvade lite med "vanliga" skor också. Trodde att mina vader skulle strula hela sommaren, men efter 4-5 veckor bestämde sig kroppen för att acceptera sitt öde och sluta ha ont i vaderna. Och efter det har jag inte känt av något alls när jag kör "barfotaskor".

Chocktillvänjning är väl kanske inte en metod att rekommendera, men står man ut med smärta så kanske... Tilläggas kan ju att jag redan sprang med framfotslandning och körde de flesta passen i Kinvara eller motsvarande innan jag "stegrade" med mindre dämpning och drop.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#6
30 april 2012 kl 16:02
Gilla
Annelie: Du är ju tokig. ;) Jag tycker inte om att ha ont, kan jag undvika det så gör jag gärna det. :p Men himla skönt att det släppte till slut! Muskler är ju tack och lov rätt tåliga saker, så länge man bara plågar dem och låter leder/senor och liknande vara ifred brukar det mesta lösa sig, enligt min ring erfarenhet.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
30 april 2012 kl 16:49
Gilla
Om det bara är vadmusklerna är det väl rätt OK. Jag hade svårt att byta tillbaka till mina tjockskor när jag väl fått in steget, det kostade en sommar med flitig rehab för hälsenorna hade tagit stryk.
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#8
30 april 2012 kl 17:05
Gilla
Jag hade för dålig frekvens, och landade för mycket på hälen, innan jag bytte, och fick följdaktligen ordentlig träningsvärk i vaderna efter de första passen. Det är helt säkert förändringen av löpsteg som orsakar träningsvärken, inte byte av skor i sig, så i ditt fall gissar jag att ditt löpsteg förändrats mindre än för andra, så dina vader är redan vana vid en annan typ av belastning. Jag skulle förorda försiktighet framför voltaren, generellt! ;). Är det vanlig träningsvärk är det ju en annan sak, då är det bara att vila/lugnjogga någon dag, så går det över.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.