Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 3650 visningar

Problem med vaderna

erika Knutsson
1992 • Umeå
#1
7 maj 2012 - 17:57
Gilla
Under en längre tid har jag haft problem med ont i vaderna när jag springer. Började försiktigt med löpning för någon månad sen och tyckte att jag hade byggt upp det bra och kunde springa upp till 15 km med löpningen igen men förra veckan kom ett rejält bakslag. Tryckte på i löpningen på morgonen som kändes bra körde även cykelintervaller på testcykeln på kvällen men sen dagen efter var vaderna paj. Hade sjukt ont och var nästan som kramp under natten och på torsdagen kunde jag inte springa en meter så då fick jag ställa in Göteborgsvarvet. Jag har aldrig fått en diagnos på vad som är felet med vaderna har aldrig riktigt varit en smäll utan mer kommit smygande. Någon som känner igen detta eller vet var man ska vända sig till. Vill gärna inte ha ett svar med att det är bara o vila men kanske det enda som gäller?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
7 maj 2012 kl 18:16 Redigerad 7 maj 2012 kl 18:29
Gilla
Det låter lite som compartmentsyndrom dvs där muskelhinnan, faschian, som omger muskelbuken inte ger med sig utan kan medföra ett hårt tryck med försämrad cirkulation och smärta som följd. Faschian ska inte tänja på sig så orsaken sitter inte där men den egenskapen gör att det kan uppstå övertryck inuti muskeln med vissa förutsättningar.

Det brukar dock mest ske på framsidan av underbenet

Gisningsvis är det ändå någon cirkulationsstörning lokalt i vaderna, men direkt orsak till den i så fall är ändå svår att veta.
Stretching med böjt och rakt knä av vaderna och bra vätske- och saltbalans är iofs enkla åtgärder som kanske hjälper att häva problemet..
Tommie Öhman
1971 • Kalmar
#3
7 maj 2012 kl 19:05
Gilla
Jag har sprungit ca 25 mil sen i början av januari. Jag fick träningsverk eller nån typ av bristning vid varje pass för tills några veckor sen. Mina vader visste jag var en svag punkt för min löpning så därför har jag varit försiktig och ökat successivt. Nu bara lite känning trots långa pass (16 km).
Vi är ju olika, men jag tror du ska ta det lite lugnare och öka stegvis, längd och tempo. Varva långa lugna lopp med snabba tempo lopp.
Spring aldrig om det känns som träningsverk. Dina vader kan bli överbelastade med lejäl skada som följd.

Lycka till!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.