Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 52088 visningar

Ont i framsida lår

Johan
1987 • Stockholm
#1
10 maj 2012 - 12:37
Gilla
Har på senare tid haft ont i framsidan av låret strax ovanför knäet (1/3 upp). Smärtan kom plötsligt och från början trodde jag att det bara var att fortsätta träna. Det har nu gått så långt att jag har ont i både framsidan av låret, höften/ljumsken, insidan av knäet och musklerna ovanför knäets insida är också ömma. Jag har även lagt märke till att om man trycker hårt på en punkt på baksidan av låret så strålar det till i benet.

Distanslöpning är det som gör mest ont, intervallträning fungerar bättre och känns knappt något alls när jag är genomvarm. Dock blir det sakta men säkert sämre ju mer jag löptränar. Tycker det blir värre dagen efter t.ex. ett intervallpass.

Har testat Voltaren i fyra dagar (2x25mg morgon & kväll) vilket hjälpte tillfälligt men inte verkade ge någon effekt på längre sikt. Har även testat vila i en vecka från löpning men med underhåll i form av crosstrainer/vattenöpning/bålstyrka och benstyrka, var lite bättre till en början men har nu hamnat i samma utförsgående trend igen.

Har varit hos chiropraktor som trodde det berodde på att höftböjaren (iliopsoas) slutat fungera som den skulle och att det gav en dominoeffekt på andra muskler som får jobba hårdare. Han tyckte att det bara var att fortsätta träna och att det skulle släppa så småningom. Det gör nu riktigt ont och undrar därför om det är någon annan som har en annan infallsvinkel? Tacksam för alla svar och erfarenheter!
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#2
10 maj 2012 kl 14:28
Gilla
Jag tycker löpvila och alternativ träning (cykel, crosstrainer, styrka & stretch kanske?) låter som en sund idé.
Eric Z
1970 • Jönköping
#3
10 maj 2012 kl 15:44
Gilla
Gör själva höftböjaren ont då? Sitt på rumpan på golvet med benen rakt fram och lyft det dåliga benet. Då ska de flesta av de andra musklerna som böjer i höften vara urkopplade. Är det höftböjaren är det nog mest vila, stretching och stärkande övningar likt "flamingon" som beskrivits här i nån artikel tidigare som gäller.
Johan
1987 • Stockholm
#4
10 maj 2012 kl 21:00
Gilla
@Eric: Nej får inte ont av det. Verkar vara lustigt att höftböjaren skulle pajja hela benet. Stretchar som en galning men det känns inte som jag kommer åt det onda riktigt.

@Johan: Löpvila vill jag helst undvika till varje pris, men just nu har jag inget annat val.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#5
10 maj 2012 kl 21:26
Gilla
Bosse: Jag förstår hur du tänker, jag brukar själv undvika löpvila till varje pris, men jag har lärt mig den hårda vägen att smärtor som kvarstår under många pass och/eller bli värre inte är bra att springa med. Om man inte backar av då är risken att det slutar med att man inte kan springa alls, på lång tid.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#6
11 maj 2012 kl 10:12
Gilla
En överansträngd piriformis (inne i baken) kan påverka ischias nervern vilken går ned i hela benet.
Prova att stretcha piriformis och glutus maximus.
Finna massor med övningar på nätet, de som föreskriver hjälp av en annan person för att få rätt "tryck" är de bästa men det finns övningar man fixar själv.
Bengt
1979 • Vallentuna
#7
12 maj 2012 kl 09:59 Redigerad 12 maj 2012 kl 10:03
Gilla
Låter som samma som hände mig i början av april. För mig misstänker jag att det var någon form av överansträngning.

Jag fick en krampliknande känsla. Vilade i 10 dagar och sedan kunde jag köra igen. Dock så lindade jag benet med bandage ganska hårt de första passen efter vilan. Vilket helt klart kändes bättre än att inte linda benet. Lindar fortfarande benet med bandage på längre pass.

Vila känns oftast riktigt surt, men ibland måste man det oxå.
1972 • Åby
#8
15 maj 2012 kl 22:00
Gilla
Har exakt samma symptom som du fast hos mig började det i ljumsken.
Har haft det i drygt tre veckor nu o det blir bara sämre o sämre.
Brukar fuska med voltaren vid långpass, det funkar bra, men det kommer ju surt efter.
Dum som jag är så kör jag på tills det inte går längre, funderar på o gå till en naprapat.
Tror det är en muskel som ligger o drar ihop sig långt där inne nånstans :).
Känns bättre efter streching så det kör jag med både före o efter löppassen.
Hör av dig om du hittar en lösning på problemet, lovar o göra det samma om jag hinner före.
Anders: ska kolla dom där stretch övningarna o se om det hjälper.
Johan
1987 • Stockholm
#9
16 maj 2012 kl 23:29
Gilla
Fick en MR undersökning då läkare trodde det kunde vara stressfraktur i femur (lårbenet). Som tur var visade det sig vara ett 10cm(!?) långt ödem intill lårbenet och utmed vastus medialismuskeln (framsida-insida lårmuskel). En överbelastning i muskeln helt enkelt. Får köra alternativt eller allt som inte gör ont i någon vecka och fick 50mg voltaren morgon/kväll utskrivet.

@Bengt: Tack för idén med bandage, förmodligen bra att avlasta och stadga till en början när man kommer igång igen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.