Löpning Träning 6 inlägg 2368 visningar

Hjälp med analys av mitt Gbg-varv

Kristina S
1974 • Spånga
#1
14 maj 2012 - 07:41
Gilla
Hej!
Behöver hjälp med att fundera ut vad som hände under Gbg-varvet. Jag hade som mål att springa på 1.50 men gick i mål på ca 1.54. Egentligen inget att klaga över, detta var min första halvmara på tävling och det är min bästa tid hitills. Men grejen var att jag tog slut helt och jag vet inte riktigt varför.

Jag vet att jag har väldiga problem att springa i solen, och hade varken keps eller solglasögon så det påverkade mig. Springer nästan alltid kvällar i vanliga fall. En annan sak jag funderar på är att jag på mina långpass alltid springer åtminstone hälften i skogen på mjukare underlag. Har grym träningsvärk efter varvet vilket jag inte kan minnas när jag hade sist. Är det stor skillnad med bara asfalt?

Jag fick t.o.m gå flera sträckor i slutet och det har jag inte behövt göra under många års löpning. Någon som har en teori om vad jag behöver träna på? Tacksam för hjälp!
1970 • Esbo, Finland
#2
14 maj 2012 kl 08:02
Gilla
Jag vet inte om det hjälper, men du säger att det var din första halvmara på tävling och nervositet och förväntan kan ju spela in. Pulsen är oftast rätt mycket högre än på träning redan från start och det blir en större påfrestning på kroppen. Därför är det viktigare att man har fyllt på ordentligt med energi jämfört med ett träningspass (om än i samma fart). Drack du tillräckligt? Sportdryck? Var tog du slut? Själv brukar jag klappa ihop vid 17 km även om det har känts bra fram tills dess, det är väl spänningen som tar ut sin rätt. Rutin, både före och under loppet hjälper, det kommer att gå bättre nästa gång!
Träningsvärken är samma sak, bara asfalt, man tar ut allt vad man har och så lite adrenalin på det. Jag går som en anka idag ...
1970 • Esbo, Finland
#3
14 maj 2012 kl 08:04
Gilla
... å vad gäller träning så har jag märkt att det är bra att träna fartökningar på långpassen, just där vid 12-18 km om du springer ca 20 km. Då lär man sig att orka hålla i, fastän pulsen går upp. Så det kanske kan vara ett tips?
Kristina S
1974 • Spånga
#4
14 maj 2012 kl 08:15
Gilla
Tack! Ja, jag såg på statistiken efteråt att min puls faktiskt låg högre än den brukar och jag var väldigt nervös innan. Är lite folkskygg :) och att springa lopp är en utmaning ur den synvinkeln oxå.

Tyckte jag hade fyllt på med energi och vatten ordentligt innan. Jag brukar slarva med dryck under långpassen hemma, men nu var jag tvungen att dricka vid nästan varje möjlighet för att orka. Kände redan vid milen att kroppen inte var med mig, och resten av loppet blev en kamp.

Jag brukar få en naturlig fartökning i slutet av långpassen för då kommer jag ut från skogen och upp på asfalt igen, och brukar då inte ha några problem att ligga under 5 min/km.

Jag tror du har rätt i att rutin är mycket värt, och jag är egentligen inte besviken. Bara fundersam :) Tusen tack för dina tips!
Andreas
1984 • Kävlinge
#5
14 maj 2012 kl 08:50
Gilla
För mig som tränat hårt under vintern har de också varit lite väl kort tid att anpassa sig efter att springa i varmare temperatur men klarade av de fint den här gången och den största anledningen är nog att jag valde att springa ett 21km lopp 2v innan varvet - detta gav mig lite träning på förberedelser, känslan av att springa med andra som kämpar för sina mål mm. Så när jag väl startade varvet i lördags kunde jag gå in med en helt annan känsla av att de bara var att springa och ha roligt.
Kristina S
1974 • Spånga
#6
14 maj 2012 kl 09:02
Gilla
Att köra ett lopp som genrep innan det riktiga loppet kan ju vara en bra idé! Jag testade sträckan 2 veckor innan, men för mig själv i skogen. (Det var en av de första soliga dagarna detta året så jag var ganska energilös då också...)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.