Löpning Kläder, Skor & Prylar 44 inlägg 6013 visningar

Poängen med Garmin?

1972 • Lund
#1
20 maj 2012 - 16:26
Gilla
Ständigt och jämt läser jag hur löpare här förfasar sig över sin Garmin.
Den visar fel tid...den hänger sig....knappar trillar av...etc. En besviken användare på forumet utbrast nyligen "Jävla Garmin!".
Jag själv är inte så insatt i ämnet, men om denna relativt dyra s.k. sportklocka inte är mer tillförlitlig än så förstår jag inte vitsen med den överhuvudtaget.
Själv använder jag ett Casio digitalur av gammalt snitt. En klocka som visar tiden och som har stoppurfunktion.
Ärligt talat, behöver man mer data på handleden än så? Antal steg och annat smått och gott kan väl vara kul, men har knappast nåt större värde ens för den seriöst tränande.
< < < 1 2 3 > > >
Robert Lahti
1974 • Askim
#2
20 maj 2012 kl 17:12
Gilla
Jag har en garmin 305 och den har funkat bra för mig under ett par års användande. Tycker det är kul med data i form av puls, km-tider, sträcka osv. För mig är den en motivationshöjare, men jag har tränat en del utan klocka också vilket ju gått bra det med.
Annelie
1971 • Skövde
#3
20 maj 2012 kl 17:15
Gilla
Jag är supernöjd med båda mina Garmin som jag haft. Har tidigare också haft en Suunto pulsklocka som också var klockren.

Jag tycker om att kunna hålla koll på pulsen och tempot. Och sedan är det ju alltid mycket enklare att klockan berättar hur långt jag har sprungit än att behöva mäta på kartan. Ibland är man ju inte helt säker på var man har varit heller efter ett terrängpass... En annan fördel är att kunna springa intervaller utan att ha en uppmätt sträcka.

Jag BEHÖVER inte ta med mig min Garmin på varje löppass, den får ibland stanna hemma för att jag vill bara springa och njuta. Många gånger har jag med klockan, men jag tittar aldrig på den.
1980 • Åby
#4
20 maj 2012 kl 17:18
Gilla
alltid kul att veta hur vilsen man egentligen har varit :)

Skämt åsisdo, det duger ypperligt med en vanlig klocka, men har man något specifikt distansrelaterat mål så måste man ju isåfall ha koll på sträckorna. Det är avsevärt enklare med en gps-klocka att bara ta på sig den och sticka ut och ändå ha koll på progressen. Pulsbandet hjälper iaf mig att känna efter hur statusen är på kroppen, om det kanske är dags att lugna ner sig lite eller öka de gånger jag inte är säker.
1969 • Stockholm
#5
20 maj 2012 kl 17:28
Gilla
Använder sällan pulsbandet, men alltid GPS:en på min 405:a. Oftast för att det är kul att hålla koll på hur långt man springer (utan att måsta begränsa sig till vissa rundor) men också väldigt ofta för att orientera mig. Har halvtaskigt lokalsinne och "Back to start" eller "Goto location" har funkat fantastiskt väl för mig under de fyra åren den höll.... (efter senaste besöket i UK försvinner inte fukten på insidan hur jag än gör och klockan funkar inte riktigt som man skulle önska just nu, tror "vårvädret" där tog knäcken på den). Sitter just och överlägger med mig själv om det blir en 410 eller 610 nu, undras vilken jag springer snabbast med? :-)
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#6
20 maj 2012 kl 17:30
Gilla
@ Fredrik: "Ständigt och jämt läser jag hur löpare här förfasar sig över sin Garmin".....detta är ju inte detsamma som att Garmins klockor är dåliga.

Det betyder bara att DE som låtit sin röst bli hörd, är missnöjda med SINA klockor.....de är ju långt ifrån alla. Alla som har en Garmin skriver ju kanske inte om den........

Du har helt rätt i att det behövs väldigt lite för att kunna springa......men varför chansa ;-)

1981 • Stenungsund
#7
20 maj 2012 kl 17:52
Gilla
Själv är jag iallafall väldigt nöjd med min Garmin 310.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#8
20 maj 2012 kl 19:48
Gilla
Garmins svaghet verkar vara mjukvaran, där de inte verkar ha kontroll på sin utvecklingsprocess. Speciellt för nya produkter tar det ett tag innan mjukvaran är på en acceptabel nivå, men ibland släpps även uppdateringar till äldre produkter som det är dålig kvalitet på.

Jag använder en äldre och inofficiell firmware till min 310XT eftersom den senaste inte funkar bra för min klocka (hittar ibland inte ANT+ enheterna). Jag tittar oftast inte så mycket på min Garmin under passet, förutom om jag vill ha koll på sträckan eller ibland om jag vill veta aktuellt tempo. Att analysera efteråt tycker jag är skitkul.
Veno Krpo
1984 • Göteborg
#9
20 maj 2012 kl 19:56
Gilla
Samsung Galaxy S2 + Cardiotrainer och allting fungerar tiders. Musik, GPS, fart, m.m
1972 • Stockholm
#10
20 maj 2012 kl 19:56
Gilla
Måste säga att jag har mycket - MYCKET - svårt att springa utan min Garmin 205 numer. Jag ser exakt (inom någon procents feldiff) hur lång jag sprungit, vilket tempo jag haft (brukar ha det uppdelat per kilometer) och snittfarten. Just det sista är ju intressant när man putsar formen - och även när man kör tusingar etc.

Därmed inte sagt att jag inte kan träna utan min Garmin - det blir bara så mkt tråkigare.

Sedan att den kanske inte är den snyggaste klockan, och att batteritiden är so so, är ju noteringar i marginalen.
Markus Nilsson
1994 • Åstorp
#11
20 maj 2012 kl 20:18
Gilla
Jag tror att majoriteten är nöjda med sina Garmins, Men de som inte är det skriver ju såklart om det.
anna
1980 • Malmö
#12
20 maj 2012 kl 20:33 Redigerad 20 maj 2012 kl 20:32
Gilla
Jag har aldrig haft problem med min Garmin 305, har aldrig haft någon anledning att klaga på den förutom att den tar en stund på sig för att hitta satelliterna.

Vill jag bara ta tid klarar jag mig med en billig tidtagare från Clas Ohlsson, men min Garmin tar jag med mig när jag vill ha sträckan, tex när jag springer utanför uppmätta spår.
Har GPS på mobilen, men den är fullständigt opålitlig och visar alltid fel.
Pulsbandet använder jag aldrig.
Samuel H
1979 • Järfälla
#13
20 maj 2012 kl 23:58
Gilla
Väldigt subjektivt det här.

Jag älskar teknik. Poängen för mig är att träningen blir roligare. Att gå tillbaka i tiden och se statistiken från alla möjliga håll är väldigt kul och intressant om man är lagd åt det hållet. Utöver de tidigare exemplen som getts, kan man dessutom kombinera den vanliga träningen med exempelvis geocaching. In med en cache i klockan och navigera dit, samtidigt som klockan registrerar vägen, puls, fart med mera. Vips, så har du förhoppningsvis kommit till en plats du aldrig besökt förut, någon annans smultronställe.

@Fredrik: Du skriver att du själv använder en äldre digitalklocka med stoppurfunktion och undrar vilket värde som ligger i att samla in data utöver tiden. Då undrar jag varför du har valt att just tiden är intressant. Och varför ett digitalur? Min farfar sprang eventuellt med en analog klocka utan stoppurfunktion, vem vill få reda på mer av ett pass än den klockan kunde erbjuda, det kan väl inte vara av intresse för någon? Varför har du en klocka över huvud taget? Springer man inte för att det är skönt, kul, meditativt? Varför stressa med tid? ;-)

Att Garmin-klockor inte skulle vara tillförlitliga tror jag inte. Att det dyker upp några problemtrådar betyder i sig ingenting. Hur många klockor finns det där ute? De allra allra flesta fungerar säkert helt perfekt.
Micke Larsson
1971 • Norge
#14
21 maj 2012 kl 00:38 Redigerad 21 maj 2012 kl 00:38
Gilla
Jag tycker att nästan alla Garminägare hyllat sina klockor här på Jogg, så det beror nog på vilken information man tar till sig.

Själv är jag absolut ingen tekniknörd, men helnöjd med min pulsklocka. "Behöver" inte all data, men jag tycker att det absolut är vettigt att:
- hela tiden ha koll på tempot.
- ha ett hum om pulsen, så att man varken "mysspringer" eller tar ut sig mer än man tänkt.

Vidare tycker jag att det är kul/praktiskt att:
- få veta hur långt jag sprungit, utan att behöva mäta själv.
- i efterhand få veta VAR jag har sprungit de gånger jag villat bort mig eller när naturen inte alls såg ut som jag hade räknat med när jag kollat på kartan innan.

Och dyr - beror på vad man jämför med. Min 305:a kostade en knapp tusenlapp, har haft den ett drygt år och räknar med att ha den lång tid framöver. Vad får man för tusen spänn i andra hobbies? Drygt en tankning av bilen, några biobiljetter, en krogrunda inklusive taxi...
1972 • Lund
#15
21 maj 2012 kl 01:43
Gilla
Tack för all information. Nu vet jag lite mer om denna sportklocka.
Riktigt rörande att läsa hur somliga tar sin Garmin i försvar som vore det en kronjuvel.
Björn
1962 • Det kuperade landskapet
#16
21 maj 2012 kl 05:27
Gilla
Nu har inte jag Garmin, men jag förstår varför man använder en sådan. Själv använder jag telefonen och dess GPS, just för att hålla reda på distans och tid. Med enbart tidtagarur måste jag mäta rundan på annat sätt för att ha koll. Då är jag bunden till uppmätta rundor. Nu har jag frihet att hitta nya roliga vägar.
Magnus Bucht
1968 • Sävedalen
#17
21 maj 2012 kl 08:51
Gilla
Hej Fredrik, läste ditt inlägg gällande kläder från Lidl och nu detta om Garmin. Kan ju undra lite vad du är ute efter ! Du har ju uppenbart gjort dina val av dessa två och att du sen inte förstår varför andra vill lägga pengar på detta..! ja det är ju lite ditt problem, låt oss hålla på som tycker det är kul, å värt pengarna.. Jag försvara både mina kläder å klockor för att jag trivs med dem och min Garmin är min kronjuvel...
1971 • Nykvarn
#18
21 maj 2012 kl 09:09
Gilla
Har sprungit med pulsklocka i ett antal år men informationen om puls är väl det jag använder minst då jag ofta kan uppskatta pulsen ganska exakt utan klocka utifrån ansträngningsgrad.

Då jag för träningsdagbok här på sidan och mäter min träning i kilometer använder jag framförallt min Garmin till att mäta distans, bekvämt och bra! På lugna distanspass är farten inte av någon större betydelse men det är information jag vill använda mig av när jag springer kvalitétspass

Alltså, poängen för mig är: 1. Distans, 2. Fart. 3. Puls. 4. möjlighet att ladda upp passen till träningsdagboken.
Samuel H
1979 • Järfälla
#19
21 maj 2012 kl 09:10
Gilla
Vilka "tar sin Garmin i försvar som vore det en kronjuvel"?
1969 • Stockholm
#20
21 maj 2012 kl 09:37
Gilla
Kronjuveler är precis helt värdelösa på träningspass...
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.