Löpning Skador & Rehab 29 inlägg 10904 visningar

Stressfraktur, VFF

Janne Österman
1967 • Malmö
#1
3 juni 2012 - 21:57
Gilla
Skit! Jag sprang mitt första långpass i VFF KSO idag. Hittills har jag sprungit upp till 18 km i VFF på intervall- och tempopass men sprungit alla distans- och långpass i vanliga skor (Nike Structure).
Nu blev det långpassdebut, kändes bättre och bättre, bestämde mig för 25 km i stället för 22, det kändes så bra, ingen smärta i vaderna. Men efter 24,5 km kände jag smärta i vänster fot, två eller tre steg senare knäcktes något, det lät (kändes?) som en torr gren, som knäcks.
Trist, jag gissar att ett av de fem tunna benen i framfoten knäckts, förhoppningsvis är det bara stressfraktur så att benet sitter ihop.
Men, hur förhindrar man detta? Risken var säkert lika stor för andra foten. Framfoten och musklerna i foten har känts bra, men ska man stretcha och massera dem särskilt?
Jag har ökat mina träningsmängder rejält de senaste månaderna och masserat vaderna mycket och använt iskompress på vaderna. Jag var orolig för vaderna men trodde aldrig jag skulle åka på benbrott.
Det gör mer och mer ont just nu trots is och bandage. Jag får ringa läkare imorgon.
Någon som haft liknande problem eller har synpunkter på förebyggande åtgärder?
< < < 1 2 > > >
Sofia Thysell "The Angel"
1979 • göteborg
#2
3 juni 2012 kl 22:40
Gilla
Å fy fan! Stackars dej!!! Åkte på en sån fraktur i våras. 6 veckors kryckhoppning.skötte rehab bra och läkte fint. Kunde genomföra både varvet och stockholmmaran. (Hur jag jag ingen aning om..)

Det jag fick lära mej är att sån skada uppkommer av för snabb ökning av träningsmängd. Muskler, senor och dyl hinner inte med och tillslut blir belastningen för stor. Krasch!

Åk till doktorn omedelbums!! Så du inte gör det värre. Så du snabbt får veta hur skadas du är..
Önskar sej ALL LYCKA och håller tummar och tår att foten är hel!
Janne Österman
1967 • Malmö
#3
3 juni 2012 kl 22:56 Redigerad 3 juni 2012 kl 22:58
Gilla
Tack för vänliga ord Sofia!
Med tanke på hur bra det kändes innan olyckan, så övervägde jag att gå över till minimalistiska skor helt och hållet. Just nu är jag osäker dock. Om belastningen i VFF blir stor (på benen i framfoten), så kanske jag ska fortsätta köra distanspass i tjockskor. Å andra sidan, om den totala ökningen från 2 mil/v till 5 till 7 mil /v på ett par månader är anledningen, då kanske jag inte behöver akta VFF :)
Just nu känns det surt oavsett.
Och ja, jag ska hugga telefonen kl. 8.00 för att se till att jag får en tid imorgon...
Roland Söderström
1962 • Onsala
#4
4 juni 2012 kl 05:43
Gilla
Hade en stressfraktur far ett par ar sedan.
Det jag snabbt fick lara mig var att foten skall ner i en san dar "Moonboot" omedelbums.
Oavsett om lakaren skickar dig vidare till diverse specialister och rontgen osv osv.
Ju langre tid det tar dig att komma in i moonbooten ju langre kommer lakningen att ta.
Stick till lakaren och begar att fa en moonboot omgande oavsett vad.
Da slipper du extra laketid.
1952 • Varberg
#5
4 juni 2012 kl 08:38
Gilla
Stressfrakturen uppstår ju pga upprepad (över)belastning mot ett område och risken kan kopplas till löpdistans, skornas uppbyggnad och rimligen även till löptekniken. Där har vi en av nackdelarna med att sulan ger ett sämre stöd.
Lät det och kändes att något knäcktes så är det sannolikt en fraktur och den ges bäst läkningsförutsättningar om den som Roland skriver immobiliseras. Om det är 5:e metatarsalen behövs ofta operation. Roland har också tidigare gett mig tipset att träna upp fotens muskler med crabwalk, tåövningar mm. Är övertygad om att det minskar risken för många fotproblem.
Krya på dig och berätta hur det går.
Magnus
Stockholm
#6
4 juni 2012 kl 09:45
Gilla
Ökningen i belastning (mängden) var nog den primära anledningen..
Janne Österman
1967 • Malmö
#7
4 juni 2012 kl 16:10
Gilla
Utlåtande från röntgenläkare:
"Det finns en distal tvärfraktur i os metatarsale 3 med ett par mm lateral adlatus felställning. Ingen callusutveckling. Inga skelett- eller ledförändringar i övrigt".
Min läkare gav mig bara rådet att ta det lugnt i 14 dgr, men att smärtan kunde sitta i längre än så. När jag frågade om man inte ska stabilisera eller skydda foten, sade han att jag kan köpa idrottstejp och tejpa runt leden precis bakom tårna och att jag ska ha stabila skor. Det kändes mest som han ville bli av med mig så fort som möjligt :(
Jag köpte tejp på apoteket (4 cm brett) och tejpade runt foten över leden bakom tårna. Det blev inte bra. Mitt gamla bandagepaket var mycket bättre och stabilare. Detta gör bara ont. Jag får nog försöka tejpa igen, kanske bara på ovansidan och diagonalt över foten i stället, i kors kanske. Synpunkter?
Andreas Kerren
1984 • Åkarp
#8
4 juni 2012 kl 16:29
Gilla
Aj Aj Janne hoppas du läker ihoppa fort
1969 • Stockholm
#9
4 juni 2012 kl 19:26
Gilla
Janne, du har helt rätt i din tanke om att stabilisera foten (framförallt leden då). Tejp kan nog vara för "futtigt", det förstår jag. Skaffa hellre en riktig elastisk (dauer-) linda och be nån eller kolla nätet om du inte gjort det förr: riktiga åttatalsturer tå till vrist. En elastisk linda "drar åt sig själv", så ta inte i för mycket! Du behöver blodcirkulationen. Ta upp och gör om om det stramar. Ha metatarsalbenet så immobiliserat som det bara går då du belastar (som du ser till att göra så lite som möjligt närmaste veckan) och att se till att röra tårna och hålla cirkulationen igång _då du inte belastar_ så läker det fortare än du tror! Inte för att skrämmas, men tänk på att det är en fraktur du har, det är inte en stressfraktur. All lycka till.
Björn Harkell
1966 • Barsebäckshamn
#10
4 juni 2012 kl 20:19
Gilla
Ta kontakt med Idrotts Medicinskt Center i Malmö, de är superduktiga http://www.imc-malmo.com/
Lycka till!
Janne Österman
1967 • Malmö
#11
4 juni 2012 kl 20:33
Gilla
Andreas, så kan det gå när man blir för ivrig. Jag kände mig odödlig :)

Thomas, jag håller med om att en elastisk lindning kunde vara bra. Än så länge känns mitt eget bandage bäst. Tejpet är inte futtigt direkt men svårt att få till när det är helt stumt. Jag kollade tejpråd på Youtube men det blev inte heller särskilt bra. Inget stöd alls.

Björn, tack för tipset. Jag ska ringa Idrottsmedicinskt center och höra om de kan hjälpa mig med lindning eller tejpning...
Roland Söderström
1962 • Onsala
#12
4 juni 2012 kl 23:43
Gilla
Janne,
Jag bollade runt pa flera stallen och till slut hamnade jag pa en idrotts specialist klinik.
Efter magnetrontgen sag man att det var en stressfraktur.
Tror det tog ungefar 4 veckor att komma fram till, efter ytterligare 2 veckor fick jag min moonboot.
Da hade jag forvarrat skadan avsevart i 6 veckor utan moonboot.
Om jag gatt till en ortoped typ hos loplabbet med en gang och sagt att jag skall ha en moonboot mens utredning pagar hade jag sakert blivit bra pa 4 veckor istallet for 3-4 manader.
moonboot: http://www.sportsorthotist.co.za/aircast-fp-walker.html
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#13
5 juni 2012 kl 08:40
1 Gilla
Tim Noakes, legendarisk loparcoach och författare till bl.a. löparbibeln "Lore of Running", har sagt:
"Never trust a doctor's advice on running unless he or she has practiced the religion. Rest is always the doctor's answer to an injured runner but it never is the solution to the problem, though it might get rid of the symptom temporarily"

Alltså: Det är helt rätt att kolla med en idrottsklinik.
"Vanliga" läkare kommer, som den du redan uppsökt, att för det mesta ordinera vila och kanske några piller.
Dock tar de sig sällan tid att klura ut varför problemen uppstått eller hur du som löpare skall kunna fortsätta springa utan bekymmer.
1969 • Stockholm
#14
5 juni 2012 kl 09:01
Gilla
Gustaf: Det kan nog vara helt rätt att kolla med idrottsklinik, men i rättvisans namn har ju undersökande läkare inte ordinerat "vila och piller", utan att ta det lugnt med foten i två veckor. Ingen konstig ordination alls, då Janne har en röntgenpåvisad fraktur på 3:e metarsalen. Att klura ut hur det uppstått är inte så svårt, hur man ska kunna fortsätta springa tar man väl tag i då akuta skadan är läkt?
1952 • Varberg
#15
5 juni 2012 kl 09:29
Gilla
Apropå piller så undvik Voltaren och andra NSAID med tanke på benläkningen.
Janne Österman
1967 • Malmö
#16
5 juni 2012 kl 15:08
Gilla
Jag fick tid på IMC på fredag, jag hade gärna gått dit omedelbart. Jag har plockat fram ett par gamla vandringskängor, som är höga i vristen. Kanske inte lika bra som moon boot, men lite åt det hållet. Piller behövs inte, för det är ingen konstant smärta.
Gustaf och Thomas: Läkaren ordinerade inget direkt felaktigt men jag kände ju inte heller att mitt problem var särskilt viktigt eller att det spelade honom någon roll om läkningen tar 2 veckor eller 4 veckor. För mig är den skillnaden absolut värd ett besök på IMC.
Janne Österman
1967 • Malmö
#17
8 juni 2012 kl 13:48
Gilla
Var på IMC idag. Inga löften om förkortad läkningsprocess direkt :( Jag skulle undiva hopp och löpning i 8-10 veckor och fortsätta använda vandringskängorna. Vidare fick jag tips på övningar för att stärka djupt liggande mag- och ryggmuskler. Jag får väl se fram emot andra aktiviteter i sommar då. För löpning lär det inte bli :)
Andreas Kerren
1984 • Åkarp
#18
8 juni 2012 kl 13:51
Gilla
väldigt tråkigt Janne 8-10 veckor ifrån löpningen är ingen höjdare men man kommer tillbaka fort när man kommer igång igen.
Sofia Thysell "The Angel"
1979 • göteborg
#19
9 juni 2012 kl 20:32
Gilla
Om du vill springa.. Spring i vatten med väst! Svårt, sjukt jobbigt!!
Nina Mohss
1956 • Uppsala
#20
10 juni 2012 kl 16:38
Gilla
Vattenlöpning- riktigt kul.
hälsar en annan löpare med fraktur i foten.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.