Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 2653 visningar

Ideliga bristningar och muskler som är som gammla resårband.

Kalle
1967 • Gbg
#1
2 maj 2008 - 22:41 (Redigerad 4 maj 2008 - 20:52)
Gilla
Hej! Jag har problem med att jag hela tiden får ideliga bristningar och muskelkramper (främst i vad muskelaturen) vid löpning. Är ganska säker på att det har att göra med en medicin jag äter (antidepresiv medicin) och att detta är en biverkning som gör att jag hela tiden får börja om med min träning efter som jag efter varje löppass måste vila minst 1 vecka för att vaden skall vara ok igen. Är det någon som tror/vet att de har liknande problem ? Någon som har något tips förutom att sluta med medicinen ?
2006 • Alingsås
#2
2 maj 2008 kl 22:59
Gilla
Du kanske kan fråga läkaren som har skrivit ut preparatet om det är en trolig biverkning.

Om jag skulle föreslå något så skulle jag nog testa ett par vadskydd. http://www.sportaid.se/rehband-vadskydd-p-672
Det finns givetvis andra märken och försäljare. Rehband har dock ett mycket gott rykte. Jag använde själv vadskydd med gott resultat när jag hade problem med benhinnor. Det blir lite varmt, men det går bra att springa med dem på.

Lycka till!
Kalle
1967 • Gbg
#3
3 maj 2008 kl 00:59
Gilla
Tack Mikael för tipset med vad skydd. Kan kanske vara till god hjälp! Kan man springa även långlopp med dessa?
2006 • Alingsås
#4
3 maj 2008 kl 08:18
Gilla
Jag har bara sprunit Midnattsloppet (1 mil) med dessa och det gick bra.
Det bör gå bra att springa betydligt längre, men det kan nog bli lite varmt om det är 25-30 grader. Men du kanske klarar dig om har dessa när du tränar och springer utan när det är tävling. Men du bör nog kolla upp om det är medicinen som är osaken till problemet, om det skulle visa sig vara något annat så bör man kanske försöka hitta andra lösningar på dina benproblem.
1957 • Dakar
#5
3 maj 2008 kl 15:10
Gilla
Hej Kalle!
Jag känner igen det hela och fick under flera år "alltid" ont i vaderna, det kändes som små muskelbristningar och stoppade mig ideligen för vidare träning. Jag blev inte kvitt det hela, trots att jag försökte med olika skydd etc. Inför en axeloperation frågade jag en läkare om han visste något om vader. Visserligen var han inte "vadspecialist", men han tog sig en titt. Efter en enkel undersökning konstaterade han att det förmodligen inte var något fel på vaderna utan han trodde att det satt i ryggen. Med ryggträning (använder bla en "ryggrulle") håller jag problemen borta. Jag får känningar då och då, vilket hänger ihop med att jag slarvat med ryggen.
Behöver naturligtvis inte vara detta, men ett tips!
Mvh
Göran
Kalle
1967 • Gbg
#6
3 maj 2008 kl 18:36
Gilla
Tack för tipset Göran.
Är tydligen inte bara huvvet som är fel på mig utan kanske ryggen också. ;-)
Jonas Eriksson
1975 • Eksjö
#7
6 maj 2008 kl 20:20
Gilla
Jag tror det är ytterst osannolikt att din antidepressiva medicin ger dig dylika problem. Skulle verkligen inte sluta med medicinen utan veta säkert i så fall. Detta förutsatt att det är ett av de vanligare modernare medicinerna. (Vilket preparat är det?)
1967 • Karlstad
#8
6 maj 2008 kl 20:26
Gilla
Har hört att det är väldigt vanligt bland män att de känner problem med sina vader i samband med löpning, detta beror mycket på att män ofta är otroligt dåliga på att stretcha... stretcha var muskel i ca: 30sek....

"Run for Fun"
csaba
1973 • Malmö
#9
6 maj 2008 kl 20:54
Gilla
tyvär marie där håller jag nog inte riktigt med dig .

tror inte att det är många här på jogg.se som stretchar lika mycket och är lika flexibla som jag. (20 års kampsport på svensk mästare och landslagsnivå, där jag bokstavligt talat läste i split på köksstolar).

ändå så har jag haft otroligt stora problem med mina vader.
(män är anorlunda uppbygda kanske starkare mer kompaktare vader).
hur som helst så har jag delvis kommit underfund med mina vader och benhinner på sistånde.
felet var (formodligen lite hjulbent av all stretching, men även) att jag behövde ortopediska inlägg eftersom jag pronerar på höger (dock inte på vänster). allt detta otroligt nog hjälpte (där förr 10 km kunde bli en pina är 30 km "inga problem" åtminstånde för vaderna) och även mina benhinne problem försvann (och när jag tänker efter så oftast bara hadde problem med vänster).

vist kan jag börja få lite känningar fortfarande (men kan tilläga att nu när jag satsar på mara, springer nog 5-6ggr mer än innan). men jag stretchar mina vader flera gånger om dagen och går till massör ibland, men använder något som jag har inskaffat som jag kan rekomendera för vaderna.
prova. http://www.runningwarehouse.com/descpage-STMARA.html http://www.runningwarehouse.com/descpage-OPTP186.html

som sagt lite massage, stretching och några dagars vila så är det puts väck.
men som sagt har alltid stretchat, men utan ortopediska inlägg (från idrotts medicinska i malmö) eller fotbäddar (med 3-D skanner från löplabbet) så hadde mina vader och benhinnor alltid bråkat !
då hadde det inte hjälp all stretching i världen.
Håkan Zehler
1973 • Leksand
#10
6 maj 2008 kl 20:56
Gilla
Jag har haft en muskelbristning i höger vad på 3x6 cm (varför göra nått halvdant ...) och efter det använder jag alltid vadskydd för värme och stöd när jag springer. Jag har Rehbands blåa, det finns säkert andra märken också, och de funkar utmärkt på Maran t ex även om det blir svettigt om just vaderna. Å andra sidan är ju det lite poängen med skydden :-)

Annars är det väl den vanliga felsökningen vid kramper, dricker du tillräckligt? Salt/mineral-brist? Magnesiumbrist kan ge kramper... men antagligen är det att krångla till det lite. Enklast är nog om du hör med din läkare...?

Har du provat att göra ½ tåhävningar förresten? Hittade den här tråden här på jogg http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=335&searchstr=
som innehöll den här väldigt nyttiga länken http://www.skane.se/upload/Webbplatser/Hassleholm/nya%20h%E4ssleholm/dokument/halsena_061127.pdf
det som står beskrivet i PDF-filen är exakt den rehabträningen som jag gjort och för mig har det funkat klockrent!

vänlig hälsning
Håkan
1967 • Karlstad
#11
6 maj 2008 kl 21:01
Gilla
csaba... jag sa inte att just detta problemet berodde på stretchingen, utan att det kan bero på det, det är ett vanligt problem bland män som inte stretchar att få vadproblem...

När jag själv hade problem med benhinnor så fick jag ofta tunga och stela vader oxå, pga att jag belastade benen annorlunda för att undvika smärtan i benhinnorna... och jag stretchar alltid....

"Run for Fun"
csaba
1973 • Malmö
#12
6 maj 2008 kl 21:13
Gilla
okey marie, sorry har nog missuppfattat då.

mina problem är snarare att jag har typ knutor i vaderna som jag sen masserar ut.
men Håkan.
jag tycker att vist klart att tåhävningar och andra övningar hjälper, men jag tänker på att det är ju bättre med att komma underfund med VARFÖR DET HÄNDER.
förebygga och inte behandla efteråt. (hoppas du förstår vad jag menar)

hittar man inte felet så får man ju efterbehandla det hela tiden.
men som sagt det är ju inte säkert att ortopediska inlägg är det du behöver, men det hjälpte mig.
du som bor i stockholm har du kollat dina fötter om du behöver fotbäddar ? http://www.runnersstore.se/Main/O_Forklaring.asp
Håkan Zehler
1973 • Leksand
#13
7 maj 2008 kl 11:39
Gilla
csaba, du har rätt, självklart är det bra att komma fram till varför det händer. Min tanke var att höra med läkare OCH göra övningarna. Med lite tur kan det vara så enkelt att vaderna är otränade och då räcker det ju att göra övningarna... och om man börjar göra övningarna och besvären försvinner och inte kommer igen så är ju allt frid och fröjd :-)

vänlig hälsning
Håkan
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.