Löpning Träning 14 inlägg 12244 visningar

Kan näsandning vid träning öka uthållighet, minska stress och förbättra den sexuella förmågan?

Anders Olsson
1969 • Järfälla
#1
9 juni 2012 - 08:52 (Redigerad 9 juni 2012 - 08:52)
Gilla 
Nedan följer en välskriven artikel från 2006 om näsandningens fördelar skriven av en kille som sprungit 30 ultramaraton. Det finns också 108 kommentarer, varav många är väldigt intressanta. Den senaste kommentaren säger

"I am 30 years old. Nosebreathing has really changed my life. Now I am feeling more healthier and my mind is sharper.Further one thing more that really impress is that it play a vital role in my sexual life. Before I used to have Erectile Dysfuncion. As nitric oxide (NO) is produced in the nasal passages upon breathing through the nose. NO is a vasodilator. This would be important in long distance running, in several regards. Apparently, it is also the transmittor that results in engorgement of the sexual organs."

http://sethigherstandards.com/2006/12/04/increase-your-endurance-and-reduce-stress-with-one-simple-technique/
Dana
1965 • Helsingborg
#2
9 juni 2012 - 20:30
Gilla 
kan inte svara på dom frågorna, specielt inte den sista;) men jag läste detta för länge sedan , men i samanhanget att det renar luften vi andas in. detta jag vet är att, springer jag på 170 puls och andas genom näsan, då har jag mycket kvar att ge medan jag springer.
Pär Hansson
1975 • Järna
#3
7 juli 2012 - 23:02
Gilla 
Jag hade en gympalärare i gymnasiet som propagerade för vad han kallade för Meditative Running, som innebar att man skulle andas in genom näsan och ut genom munnen. Inandningen skulle gå på ett fotsteg och utandningen på två har jag för mig. Han var väldigt entusiastisk inför det här och hade skrivit ett häfte om det och gjort en film. Jag minns inte så mycket mer än att filmen berättade att världen skulle bli bättre och att antalet krig på nåt sätt skulle minska om folk började med meditative running :-)
1975 • Göteborg
#4
8 juli 2012 - 00:14
Gilla 
Vad är poängen med att starta ännu en tråd om näsandningens oöverträffade fördelar? Tror budskapet gick fram redan i den förra.
Andreas Kerren
1984 • Åkarp
#5
8 juli 2012 - 00:19
Gilla 
Stephan denna är dock en månad gammal
1975 • Göteborg
#6
8 juli 2012 - 00:45
Gilla 
Sorry, missade att det stod juni istället för juli. Två trådar på exakt samma tema inom loppet av en månad startade av samma person är ändå väl mycket.
HR
1972 • Stockholm
#7
8 juli 2012 - 09:15 Redigerad 8 juli 2012 - 09:18
Gilla 
Dessutom botar näsandning cancer och gör dina tänder vitare medan du sover!

Seriöst svar: det händer att jag andas genom näsan när jag springer längre pass, med munnen lite halvöppen och utandning genom munnen. Går det lite fortare så blir det en två-tre stegs inandning genom munnen och ut på en utandning.

Då det är samma adress på syret så spelar det ingen som helst roll för löpningen för min del. Det är en självjusterande andningsmekanism och börjar jag tänka på den så blir den oftast fel.

Däremot på andra typer av koncentrationssporter som bågskytte samt klättring, för att ta något mer fysiskt och meditation/avslappning samt kanske Yoga så är näsandning i mitt tycke bättre. Men för löpning? Näh.

Vad gäller den sexuella aspekten så får ju en del ståfralla av en plastpåse över huvudet så att han bakar in sina erektionsproblem i näsandningsdebatten känns ju bara löjligt.
Otto Lövgren
1962 • Ransberg
#8
8 juli 2012 - 12:20
Gilla 
Tack Anders.
Har lyckats näsanda under alla pass på löpräningen i en månad nu tack vare den artikeln du tipsade om ovan. I en av kommentarerna så fann jag nämligen tipset om att man måste fokusera på att andningen ligger i strupen/bröstet och ej i näsan. Under två år hade jag tidigare till och från försökt med näsandning under träning, men när pulsen kom över 120 slag så fungerade det inte. Nu kunde jag direkt klara näsandning i en puls som låg på drygt 150 slag i minuten. Med andra ord kunde jag nästan nu gå för fullt och fortfarande näsandas. När jag sprang Gbg-varvet i Maj med munandning så snitta jag 152 slag och låg då på 4,13/km vilket gav en sluttid på 1,28,46. I början upplevde jag att näsan snörvla rätt mycket, men det har blivit bättre allt eftersom och de sista passen har jag inte tänkt så mycket på det längre. Jag kunde också notera att pulsen steg med näsandning, ungefär 5-10 slag till att börja med, men har nu efter ett par veckor sjunkit tillbaka till normala nivåer. Kroppen blir alltid lite stressad när man byter teknik innan den vant sig. Upplevde samma sak när jag över till framfotalöpning för ett par år sedan. Känner mig mer harmonisk och avslappnad när jag tränar med näsandning och mentalt mer närvarande - lättare att fokusera på löpteknik och ändå på samma gång uppleva allt runt omkring i naturen - fågelkvitter, vinden mot kroppen, lukter etc. Betraktar mig själv som en "feelgood" löpare, så det här känns bra. Är således övertygad om att näsandning är rätt och att det är så naturen har tänkt sig det hela.
Så tack återigen för inspirationen Anders och bry dig inte om de där barnsliga gnällspikarna som försöker att förlöjliga det hela. De har långt kvar till de lärt sig reflektara över och förstå vad som är viktigt här livet.
HR
1972 • Stockholm
#9
8 juli 2012 - 16:52 Redigerad 8 juli 2012 - 16:59
1 Gilla 
Otto: När det gäller näsandningsförespråkarna så behövs inga antagonister för att förlöjliga dem, de gör ni själva med kommentarer som "jag blev dessutom kvitt mina erektionsproblem" och så vidare.

Som jag skrev så andas jag själv genom näsan ganska mycket när jag springer. Precis som forskning visar så fungerar näsan ypperligt för att fukta luften under normala förhållanden och måttliga aktiviteter men om man löptränar så räcker inte flödet in genom enbart näsan för att säkerställa att luftväxlingen och volymen är tillräcklig utan då får man andas in genom BÅDE munnen och näsan, s.k. orinasal andning. Detta är så självklart kan man ju tycka så då blir man lite lätt oroad över att folk som tycker man ska andas ENBART genom näsan ska skriva en på - just näsan.

Källor finns lite överallt om man är intresserad, säkert minst lika tillförlitliga som era: http://naturallyengineered.com/blog/nose-or-mouth-breathing-while-running-exercising/

För den som studerat laminära flöden i luft så känns den texten vettig. För den som inte gjort det kanske den känns vettig iallafall.

Kan tillägga att jag idag på en kort tur andades genom näsan så gott jag kunde - men det blev lite svårt då jag är ganska täppt i näsan och lite förkyld just nu. Då alternativet att inte andas kändes desperat så fick jag vackert hjälpa till med munnen. Min sista kilometer på 3:29 hade för mig inte varit möjlig med enbart näsandning, men jag är å andra sidan inte så vältränad heller.

4:13 tempo kan jag springa på en näsborre, men det bevisar inget annat än att det tempot inte är så jobbigt, annat än om jag har en förkylning i kroppen.

Fler artiklar i ämnet: http://running.about.com/od/howtorun/f/breathing.htm

För mig är det korta svaret på trådskaparens fråga; Nej.
Du kan öka din lungkapacitet genom olika typer av träning men du kan inte öka lungkapaciteten genom att inte tillåta maximalt luftflöde till lungorna.

En av de bästa kommentarerna jag läst är av en internationellt erkänd och välmeriterad löpcoach, Arthur Lydiard:

To quote Arthur Lydiard, "breathe through your mouth, breathe through your nose, breathe through your ears if you can."
http://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_Lydiard

Han trumfar nog alla löpbloggare och "hyfsade" atleter med "nymodigheter" om hur man skall göra något så enkelt som att andas.

Jag vill tillägga att jag är trots allt förespråkare av näsandning, just inte för seriös löpning dock. Men jag använder mig av näsandning i mitt fysiska yrke och det hjälper mig att orka, men då rör det sig om statiska positioner och stundtals tunga lyft. Köra ett backpass med andning genom näsan? Lycka till. Är det någon som tror att de kan köra det hårt med enbart näsandning så följer jag gärna med och tejpar munnen på dem så ser vi hur bra det går. Jag hakar på. ;)

HR
1972 • Stockholm
#10
8 juli 2012 - 17:09 Redigerad 8 juli 2012 - 17:09
Gilla 
Som sista tillägg så tror jag att många inte inser att man drar in luft via munnen när man andas "bara genom näsan" och att det hjälper till i allra högsta grad. Kalla det näsandning om ni vill men att munnen hjälper till per automatik är ju givet om man inte springer med munnen stängd.

Springer man med munnen stängd så har man ju definitivt fel teknik då man bör springa med avslappnad käke och andas ut genom munnen och att då stänga den mellan in och utandning låter ju som att man komplicerar det hela. ;)

En tänkbar fördel med att andas med både näsan och munnen istället för enbart munnen är att man blir lite mer avslappnad i området runt solar plexus. Detta har jag inga vetenskapliga belägg för, det är bara min känsla jag får när jag springer. Andas jag bara genom näsan får jag inte heller den avslappnade känslan i mellangärdet utan det krävs en lätt öppen mun med avslappnad käke.

Peace out!
Anders Olsson
1969 • Järfälla
#11
9 juli 2012 - 21:29
Gilla 
Dana: Intressant att du märker att du har mer att ge när du näsandas vid löpning och puls på 170 !!

Pär Hansson: Flera som testat näsandning har sagt att de känner sig mer avslappnade och att det ibland känns meditativt. Jag föredrar dock både in- och utandning genom näsan. Ja det är väl klart att det blir mindre krig om vi blir mer avslappnade :)

Otto Lövgren: Vad skoj att läsa din utförliga och positiva berättelse, grattis!! Jag har samma erfarenhet som du! Ska testa att tänka på att andningen ska ligga i strupet/bröstet istället för näsan nästa gång jag springer.

Henrik Rundgren skrev: "Köra ett backpass med andning genom näsan? Lycka till" Det behöver ju inte vara svart eller vitt - antingen bara näsandning eller bara munandning. Precis som man kan springa snabbare eller göra fler armhäv efter en tids träning är det ju tänkbart att man genom träning på näsandning kan flytta fram gränsen för när man måste andas genom munnen. När jag började näsandas för 3 år sedan fanns det inte på kartan att jag skulle kunna anstränga mig hårt fysiskt och ändå klara av att bara andas genom näsan. Men några månader senare var det ett faktum.

Mycket tror jag är mentalt, exempelvis "Jag ventilerar ju 200 liter in och ut när jag kör max, det klarar jag aldrig genom näsan!" Nej det är sant att vi inte kan andas in och ut genom näsan så mycket, men det vi gör är att vi ersätter kvantitet med kvalité vid näsandning så vi behöver inte andas lika mycket.
Dana
1965 • Helsingborg
#12
10 juli 2012 - 05:38
Gilla 
ja anders det tycker jag också är intressant. men som du skriver det är inte antingen eller. springer jag snabbare så MÅSTE jag andas även genom munen så det är aldrig bara ett sätt att andas. det finns ocksp bukandning;) den har jag inte testat...än!
#13
13 augusti 2020 - 16:28 Redigerad 14 augusti 2020 - 15:36
Gilla 
Hallå. Mycket intressant forskning du tillhandahöll. Jag föredrar fortfarande traditionella metoder eller om det finns något problem att kontakta specialister. Till exempel https://www.manligapotek.com/ . Allt på ett ställe: kvalificerade specialister och kvalitetsprodukter. Men jag kommer att testa din teknik på samma sätt. Plötsligt kommer det att fungera med mig!)
1988 • Hässleholm
#14
12 oktober 2021 - 02:16
Gilla 
Mitt svar är ja! Daglig träning inklusive löpning och andning ordentligt kan förbättra hela ditt kroppstillstånd inklusive sexuell impotens. Dessutom hjälper rätt kost och att undvika ohälsosam mat också. Det finns naturliga produkter som ger dig en fastare erektion samt bättre prestanda. Dessa är till exempel nötter, russin, fisk, zink, c -vitamin, etc. Läs mer här i den här bloggen https://viagrastockholm.com/ Om detta hjälper kan du alltid be din lokala läkare om en effektbehandling. Men en sak är ett säkert hälsosamt liv, inklusive ordentlig andning under löpning kan effektivt den sexuella förmågan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.