Löpning Träning 13 inlägg 6292 visningar

Knäsmärta efter 10 km!

Sara
1975 • Västerås
#1
23 juli 2012 - 06:13
Gilla
Igår när jag sprang hände en för mig ny sak. Efter ca 10 km i lugnt tempo kände jag att mitt vänstra knä började "kännas av" lite. Jag är en van löpare och sträckan är vanlig för mig (dock ganska kuperad). Jag fortsatte ca 600 m och just på den sträckan är det 2 mindre backar och i båda kändes det ytterligare i knät så jag började gå. Då plötsligt gjorde det rejält ont! Jag haltade riktigt illa ca 5-6 min och sen kändes det just ingenting igen... Lite småskrämd av detta gick jag sen resten av sträckan.
Vet något här hur jag bäst hanterar detta??

Smärtan kändes liksom "inne" i knäet. Först som lite svag, som om knäet ville säga "nu har du sprungit tillräckligt, jag börjar bli svag" (ha ha!). Sen när det gjorde riktigt ont (när jag började gå) var det mer som en låsning. Sen när smärtan försvann var det som att det var återhämtat, smörjt och liksom ok igen.

Jag testade ju att småspringa några steg efter att jag börjat gått och smärtan försvunnit, och det var ok. Men då bara 4-5- joggsteg av nyfikenhet.

Jag tar det på allvar, löper ju 5-6 dagar i veckan och van vid både snabbare pass (enligt mig, 5 km på 20 min) och längre lugnare ( 15 km ). Någon som har erfarenhet av liknade knä-smärta? Hur tar jag bäst hand om det?
Tack!
HR
1972 • Stockholm
#2
23 juli 2012 kl 08:16 Redigerad 23 juli 2012 kl 08:17
Gilla
Hej, knäsmärtor är tyvärr ganska vanliga men många av dem är av övergående art så har du inte gjort något dramatiskt så har du kanske inget direkt att oroa dig för.

Av den information du ger är det mycket svårt att säga något konkret. Inne i knäet, ok, men mitt på? Utsida? Insida? Värre vid nedförslut? Känns det stramt om du sitter på huk? Om du sätter dig på ett bord och lyfter benet till utsträckt läge; smärtar det då under någon del av rörelsen?

Det kan, förhoppningsvis, vara så enkelt som en stram/grinig muskel som gör sig påmind och påverkar knät. Då kan det räcka med en enkel stretch för att återställa rörelseomfånget.

Inre främre lårmuskeln, vastus medialis, kan vara grinig och du kan prova att lägga dig platt på mage på ett bord och sätta ner det andra benet på golvet. Greppa sedan smalbenet på det "onda" benet och för hälen mot rumpan utan att lyfta benet och höften från bordet. Får du inte hälen till rumpan och om det stramar duktigt ner mot knät så är det antagligen den som är lite grinig och det påverkar knät då den muskeln har bl a som uppgift att sträcka knäleden och stabilisera den.

Men, det är en gissning bara. Jag har haft ett par knäskador och när de var läkta hade jag problem med bland annat min vastus medialis (och resten av de främre lårmusklerna) som betedde sig ungefär som du beskriver och det kan även ge upphakningar i knät.

Det bästa är att få någon som har kunskap om knä att kolla på det, gärna någon som har riktig kunskap om rörelseapparaten och som kan hjälpa dig att framförallt utesluta skada och/eller ge dig rätt diagnos. Då går du igenom ett antal tester för att utesluta korsband/menisk och sånt som man gärna vill veta är ok.

Här kan du få tio förslag på forumet och inget av dem behöver ens vara rätt eftersom du inte varit mer specifik, och även om du varit det så blir det mest gissning från våran sida. Det finns många snarlika symtom på olika besvär när det gäller knä.

Idrottsläkare, Naprapat eller duktig Sjukgymnast föreslår jag.

Lycka till!
Sara
1975 • Västerås
#3
23 juli 2012 kl 09:34
Gilla
Tack för svar! Vad duktig du verkar och jag uppskattar verkligen all info.Ska fundera över allt du skriver, just nu ont om tid... Återkommer nog snart.
Ha det gott!
HR
1972 • Stockholm
#4
23 juli 2012 kl 10:09
Gilla
Du är så välkommen!

Själv är jag ju inte annat än lekman på området, men jag har "fri" tillgång till en ganska stor rehabapparat via vänner som är Naprapater samt en vän som är Ortopedkirurg och som råkar vara knäspecialist.

Det och en del egna erfarenheter av både mina egna och andras skador gör att man inser att man ska vara försiktig med att internetdiagnosticera och att det kan finnas flera orsaker bakom smärtan.

Flera som har haft helt andra typer av knäskador kan identifiera sig med samma typ av smärta och besvär och det resulterar oftast i att man har flera olika kvalificerade gissningar och som sagt; ingen av dem kanske ens är rätt. Därför är det bra att själv gå vidare och få det kollat om besvären inte är annat än tillfälliga.

Det lilla självtest du fick av mig är ofarligt att genomföra och får du inget utslag av det så har du iallafall avfärdat åtminstone en möjlig orsak. En ordentlig knägenomgång består av ett antal olika test och och det är det mycket få som kan genomföra på ett adekvat sätt. Jag har genomgått ett otal sådana (som patient och försökskanin) och tycker att det är spännande men har insett att det är rätt svårt.

Återkom gärna i tråden när du har fått reda på vad det var och/eller om det gick över av sig självt.

Krya på dig så länge,
Henrik
1980 • Stockholm
#5
23 juli 2012 kl 13:04
Gilla
För mig försvann knäsmärta över 10km när jag bytte till lättare skor. Däremot hade jag från början svårt att orka springa längre i lätta skor men efter ngåra veckor gör jag nu 2-3 mil gladeligen. Därtill började jag med bodypump en gång i veckan vilket kan ha bidragit till bättre löpteknik, att orka springa längre med bibehållen teknik. Så min rekommendation blir hoppa ner till ett par för dig lättare skor och styrketräna :-)
Sara
1975 • Västerås
#6
23 juli 2012 kl 13:45
Gilla
Hej igen.
Hampus; Styrketränar gör jag redan, regelbundet och kör ben med bl.a. utfall, vadmaskin och lättare för framsida/baksida lår. Brukar bli lätt träningsverk efter dessa pass, jag vill främst stärka musklerna och fästena. Ibland balanserar jag på "planeten". Har du kanske tips på ytterligare övningar som stabiliserar?
Tanken på lättare skor tar jag till mig, har inte tänkt på det. Tack!

Henrik; Jag gjorde dina tester och kände just ingenting. Verkar positivt! Vet att ibland när jag sätter mig på huk kan det i just detta knä kännas stramt, och jag liksom bara väntar in det några sekunder. Att sitta som skräddare är inga problem.
Sträcka ut benet helt ok också.

Jag tycker känningen kommer från mitt innanför knäskålen.

Jag springer i morgon (idag blev det annat) och känner på det. Tack igen båda ni! Kanske är det bara en liten liten överansträngning...som snart är ikapp resten av kroppen (och knoppen!)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#7
23 juli 2012 kl 15:00 Redigerad 23 juli 2012 kl 15:07
Gilla
Det låter som en släng av chondromalacia patellae dvs det som tidigt kallades för löparknä när brosket under knäskålen blir lite inflammerat.

En bra övning är sittande knästräckningar för kvadriceps helst med belastning på foten. T ex 3 x 10 2-3 ggr om dagen.
Går att göra hemma med en påse böcker e d som belastning.
Det brukar gå över rätt fort och lite av en nybörjarskada som jag själv fick inom något års löpning.

1980 • Stockholm
#8
23 juli 2012 kl 15:04
Gilla
Som jag hört från duktiga löpare är att de som har problem med knä och rygg kan vinna på att nyttja lättare skor med lägre drop. Just för att dessa skor främjar en löpteknik där muskulaturen tar upp stötar snarare än ben och leder. Poseteknik är en teknik som många pratar om och som bygger på att landa med fötterna under kroppen med lätt böjt ben till skillnad från rakt ben där knäna får ta upp stötarna. Ett mål kan var att öka sin stegfrekvens.

Den här videon beskrev skillnaderna för mig när jag började nosa på pose.. http://www.youtube.com/watch?v=XrOgDCZ4GUo&feature=related
HR
1972 • Stockholm
#9
23 juli 2012 kl 20:35 Redigerad 23 juli 2012 kl 20:42
Gilla
Rebecca; då låter det mera som möjligen PFSS, länkar till det så slipper jag göra bort mig med en egen tolkning. Det är i och för sig lite av en slaskdiagnos. Men om du känner en viss stramhet vid huksittning så kan PFSS vara tänkbart.

Det som Bo Engwall beskriver har med brosket att göra och sorterar i princip under PFSS, den bredare tolkningen av PFSS innebär dock normalt "andra orsaker" än just brosket. I båda fallen är det i patella det smärtar.
http://www.idrottsskadeguiden.se/skador/kna

Med tanke på din övriga träning så tror jag kanske du har en mildare överbelastning men att du inte nödvändigtvis har problem med skor eller teknik. Självklart ska du passa på att göra en översyn av skor och teknik när du ändå håller på.

Men börja i rätt ända och hitta en diagnos. Resten ordnar sig.
HR
1972 • Stockholm
#10
23 juli 2012 kl 20:46
Gilla
PS
Det kan även röra sig om s.k. triggerpunkter och stram muskulatur, inte ens nödvändigtvis på framsida lår, men det krävs att någon som kan får klämma och känna på det och bedöma det. Sånt kan inte jag.

Av vad du har beskrivit hittills så skulle jag inte vara orolig iallafall. Det hör liksom till att få en krämpa då och då. :)

HR
1972 • Stockholm
#11
23 juli 2012 kl 21:17 Redigerad 23 juli 2012 kl 21:47
Gilla
Bo Engwalls träningsförslag var en del av min Rehab när jag hade knäproblem, enkelt, effektivt och man behöver inte lasta tungt. Skadar inte att köra det. Sitt på ett bord så du kan dingla fritt med benen och ha någon tyngd på foten utan att den tar i golvet. Jag tog en liten väska och körde in foten i handtaget och hade lite småvikter i väskan.

Värm upp med ett set med minst 20 per ben utan vikter först.
Sara
1975 • Västerås
#12
24 juli 2012 kl 07:39
Gilla
Ni är toppen som ger så mycket respons! Ska reda ut detta.
Lycka till med egna träningen. Det är ju en underbar årstid..passa på att njuta alla där ute!
Sara
1975 • Västerås
#13
25 juli 2012 kl 07:42
Gilla
Hej igen.
Var tvungen att prova jogga igår... Kände av knät lite lite och 5 km var ok, tog automatiskt fler och kortare steg men ingen vidare hastighet. (Jag har sprungit mycket i kuperad terräng senaste veckorna, det är den stora skillnaden för mig. Sträckor på 12-15 km är vanligtvis inga problem.)
Efter den sträckan kom en rejälare smärta och jag la av direkt. Det är så tråkigt att behöva göra det nära man är sugen på att bara springa springa...men men.. Vill ju hellre kunna löpa vidare i många år än bara nån dag till just nu.
När jag sen på eftermiddagen promenerade kändes knät både stelt och som en tennisboll, själva skålen känns på nåt sätt.
Får automatisk vila nu i och med en kortare resa över helgen. Alltså inga läkerbesök heller. Tack vare era tips här (och att jag ändå känner min kropp ganska väl) gör jag såhär: Extra strech, extra styrkeövningar för framsida lår, total vila från löp.
Provspringer söndag eller måndag.
Jag tyckte om din kommentar Henrik; "var inte orolig, det hör till att få nån krämpa". Känns lugnande bara att tänka så.
Kanske blir det till att TITTA på löpare mer än att vara en själv under helgen..jag tänker på OS!
Hej så länge!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.