Löpning Tävlingar & Motionslopp 24 inlägg 7067 visningar

Musse 9:a i London!

1970 • BOHUS-BJÖRKÖ
#1
13 augusti 2012 - 08:46
Gilla 
Finland valde att skicka en kille som nästan behövde två och en halv timme på sig att gå i mål (69-placerade. Jussi Utriainen FIN 2.26.25).
SOK valde bort att skicka en kille vars kvaltid till OS (Musse 2.12.28 i Hamburg) hade räckt till en fin delad 9:e plats med bara sekunder upp till de närmast framför placerade.
Man skall ju inte älta, och finnen kanske fick nån skada osv.
Men...svårt att svälja förtreten ibland.
< < < 1 2 > > >
Tor
1975 • Göteborg
#2
13 augusti 2012 - 09:40
Gilla 
Med samma logik så kom Isabellah Andersson 10:a i London. Alhaji Jeng kom 7:a i stavhoppsfinalen, Tornéus tog silver o.s.v.
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#3
13 augusti 2012 - 09:57
Gilla 
"Med samma logik så kom Isabellah Andersson 10:a i London. Alhaji Jeng kom 7:a i stavhoppsfinalen, Tornéus tog silver o.s.v."

Ehh, nej, Alla dessa fick chansen att tävla i OS till skillnad från Musse. Det är skillnaden. Musse borde fått ställa upp, det var otroligt larvigt att han inte fick springa.

Sophia Sundberg uttryckte det så bra:

"Det var ett stort misstag att inte skicka Musse. Musse som under
åren har blivit en folkkär idrottare som gjort många fina prestationer. Agerar
en fantastisk förebild för våra unga löpare om att du kan uppnå mål och leva din
dröm.
Vad hände?
SOK,s regler där man ska ta sig till en topp 8- placering i en
OS-final gäller tydligen inte alla. Unga debutanter som egentligen inte behöver
visa mycket får åka för att sedan floppa. Bra träning sägs det, förnedring
säger jag. Inte bara för Musse utan även för Svensk friidrott. Alhaji Jeng har
rivit ut sig i kval och inte presterat någonting under de senaste säsongerna.
Han klarar en kvalgräns, får en biljett och åker ut innan vi ens hinner blinka.
Nerverna stressar våra unga stjärnor till att inte ens klara en kvaltävling.
Hur många var det egentligen som klarade SOKs krav?"
Tor
1975 • Göteborg
#4
13 augusti 2012 - 10:05 Redigerad 13 augusti 2012 - 10:06
Gilla 
"Ehh, nej, Alla dessa fick chansen att tävla i OS till skillnad från Musse. Det är skillnaden."

Visst är det skillnad. Men att titta på årsbästalistan och tro att det sedan bara är att åka till OS och prestera sitt bästa är ett väldigt naivt synsätt. Sverige hade haft väldigt stora framgångar om alla aktiva tangerade sitt SB.

Och som många sagt förut: Att andra idrottare misslyckats i OS är inte något merit för Musse.
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#5
13 augusti 2012 - 10:40
Gilla 
"Men att titta på årsbästalistan och tro att det sedan bara är att åka till OS och prestera sitt bästa är ett väldigt naivt synsätt."

Men det är ingen som tror det heller. Det handlar bara om att ge folk chansen. En kille som gett svensk löpning så mycket, som har slog svenskt rekord på halvmarathon för ett par månader sedan och som gjorde ett riktigt vasst marathon på 2:12 med negativ split i våras. Det handlar om att fria hellre än fälla. Och det handlar om att ge alla en rättvis behandling. Det är därför man kan ifrågasätta en uttagning som t ex Alhaji Jeng. Varför fick han chansen och inte Musse?
Tor
1975 • Göteborg
#6
13 augusti 2012 - 10:52
Gilla 
"Men det är ingen som tror det heller."
Då missuppfattade jag helt det första inlägget i den här tråden och många andra inlägg i andra trådar ang. Musses chanser i OS.

"Det är därför man kan ifrågasätta en uttagning som t ex Alhaji Jeng. Varför fick han chansen och inte Musse?"
Jeng har ett årsbästa som placerade honom på topp 7 i världen. Musses årsbästa räcker inte ens till topp 200.

Tro inte för en sekund att jag inte hade velat se Musse i OS men det är trots allt SOK som skall stå för fiolerna för de svenska olympierna så jag förstår att dom har hårda krav och att dom inte kan ge alla chansen.

Jag tycker att man skall ändra uttagningssystemet så att alla som klarar IOK:s kvalgränser har rätt att delta i OS medan SOK:s kvalgränser bara gäller vilka som skall få stöd av SOK.
hernwall
1966 • handen
#7
13 augusti 2012 - 11:00
Gilla 
Det som kanske är allra mest stickande, är att Stefan Lindeberg beklagar sig över - angående Lisa Nordéns silver i triatlon och att SOK överklagat/protesterat - CAS som inte ville gå Sveriges protest till mötes med formuleringar som att det verkar som att de redan tidigt hade bestämt sig, att de inte är öppna för diskussion, att de envist håller fast utan att lyssna ...

Den stenen, herr Lindeberg, studsar tillbaka direkt i plytet på dig själv, herr helt-utan-självkritik ...

Musse är fortsatt en stor idrottsman, och brukar ofta leverera. Blir onekligen extra intressant att följa honom framöver :)
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#8
13 augusti 2012 - 11:07
Gilla 
"Jeng har ett årsbästa som placerade honom på topp 7 i världen. Musses årsbästa räcker inte ens till topp 200."

Detta är helt ointressant eftersom varje land endast får ta ut 3 löpare vardera och 90% av alla löpare som varit snabbare än Musse kommer från antingen Kenya eller Etiopien. Alltså är det inte 200 löpare med i den givna tävlingen som har större kapacitet än Musse.

Stavhopp kan du genomföra 1000 stycken och någon gång får du väl till det. Marathon har du en eller två chanser att visa hur du ligger till. Och då ska allt klaffa på dagen. Bara en sådan sak som att alla andra nordiska länder hade löpare som representerade deras färger trots att nästan ingen av dem var i närheten av Musses kapacitet, säger det mesta om hur jäkla snett det gått i det här fallet.

SOK menar att Friidrottsförbundet varit med och bestämt kravet på topp 8-placering. Men i sitt öppna brev till SOK skriver Friidrottsförbundet: "Att dessutom säga att Svenska Friidrottsförbundet varit med och beslutat om uttagningskriterierna är helt fel. Friidrottsförbundet lämnade in en motion om ändrade kriterier men motionen blev nedröstad."

Det är bedrövligt, en riktig soppa.

Tor
1975 • Göteborg
#9
13 augusti 2012 - 12:48
Gilla 
Ja, det är skillnader mellan stavhopp och marathon. Jag svarade bara på din fråga varför SOK valt att skicka Jeng. Alla stavhoppare har samma förutsättningar att kvala in och jag tycker att det är självklart att skicka Jeng om han under året hoppat 7:e högst i världen. Att han sedan misslyckas totalt i London är som sagt var inte en merit för Musse.

Det jag tycker är konstigt är att SOK satt upp en tidsbaserad kvalgräns i marathon för Musse. Det hade varit rimligare att kräva att han t.ex. placerade sig topp-10 i en av de större marorna.
1968 • umeå
#10
13 augusti 2012 - 13:15
Gilla 
jag hade också velat se Musse i OS maran ! men man kan dock inte jämföra tider, tex vad hade världsrekordhållaren Patrik Makau för tid??? ganska långt bak
Tor
1975 • Göteborg
#11
13 augusti 2012 - 13:22
Gilla 
Patrick Makau blev inte uttagen till OS.
1965 • Eksjö
#12
13 augusti 2012 - 17:01
Gilla 
Ryskan som överraskande tog medalj på damernas marathon var hinderlöperska med VM-final för tre år sedan på meritlistan innan hon sadlade om till marathon, detta enligt kommentatorerna som även spekulerade i att just hennes hinderbakgrund gav henne ett plus på den här omväxlande, tunga och backiga banan i London...
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#13
13 augusti 2012 - 17:17
Gilla 
Tor,

Att ens använda årsbästa eller världsranking som ett underlag när man tar ut maratonlöpare till ett OS är ju heltokigt. Det är ju här det blir fel, SOK har inte grenspecifik kompetens.

Abel Kirui var rankade 20:onde i Kenya i år. Han har aldrig vunnit något av "the big 5" men han är en jävel på att springa mästerskapsmarathon. Han hade alltså 20 landsmän som sprungit snabbare än honom i år.

Vad jag menar är att i marathon måste man ta med andra faktorer i bedömningen än bara årsbästa. Det är en mycket speciell gren på det viset och vi som följer Musse har ju sett hans potential att springa långa lopp. Redan hans fantastiska insatser i Lidingöloppet skvallrade om det och när han nu äntligen fått fart på marathonsatsningen efter skadorna och hade ett starkt uppåtgående trend med svenskt rekord på halvmaran, så borde SOK belönat honom med en plats. Speciellt sett till allt han gjort för Sverige tidigare under sin karriär.

Och kom inte och säg att man inte ska få åka på gamla meriter. Då säger jag Jörgen Persson.
Jonas
1984 • Malmö
#14
13 augusti 2012 - 17:29
Gilla 
@Gabriel "SOK menar att Friidrottsförbundet varit med och bestämt kravet på topp 8-placering. Men i sitt öppna brev till SOK skriver Friidrottsförbundet: "Att dessutom säga att Svenska Friidrottsförbundet varit med och beslutat om uttagningskriterierna är helt fel. Friidrottsförbundet lämnade in en motion om ändrade kriterier men motionen blev nedröstad."

Det är exakt här skon klämmer, det är ingen hemlighet att de små specialistförbunden som tex segling,boxning gaddar ihop sig för att främja sina egna sporter .Små sporter med få utövare får stort inflytande över större sporter som tex friidrott.
1943 • Täby
#15
13 augusti 2012 - 17:40
Gilla 
Jörgen Persson har visserligen även gamla meriter men han fick delta i årets OS på det senaste årets resultat. I OS slog han Europas högst rankade spelare. Och detta gjorde han inte heller på gamla meriter.
Vad nu detta har med Musse att göra.
1965 • Vånga
#16
13 augusti 2012 - 17:45
Gilla 
Musse har presterat topp 8:a i OS förut kanske även Jengs psyke verkar ha fått sig en knäck. Både EM och OS utan resultat, det har Musse aldrig lyckats med. Det psykologiska och mentala är svårt att ta ut någon på, men det behöver herr Lindborg hjälp med.
Titta på cyckeltjejen. 6:a! Hur många trodde att hon skulle komma topp 8:a. Jörgen P fick leva på gamla meriter. Topp 8:a var fyra år gammalt. I vissa sporter är man topp 8 om man bara är med, så det är svårt att jämföra sporter. En man kan inte vara så insatt att han klarar det.
1965 • Vånga
#17
13 augusti 2012 - 17:48
Gilla 
Hur många marathon har Musse gjort och hur många behövs för att göra sitt "bästa" marathon? Det borde också ha varit en relevant tanke vid uttagningen liksom att ha en förebild som "skapar" undomar som vill tävla/träna för längre sträckor. Som det är nu är endast teknikgrenar intressant.
1973 • Göteborg
#18
13 augusti 2012 - 17:54
Gilla 
Har man kvalificerat sig till OS enligt kvalreglerna, skall man få tävla i OS oavsett. Sen kan man tycka att vissa inte borde få åka ingen nämnd, ingen glömd.
1965 • Eksjö
#19
13 augusti 2012 - 19:03 Redigerad 13 augusti 2012 - 19:03
Gilla 
Det var tur för vinnaren att det inte är SOK som sköter uttagningarna i Uganda, PB på 3000 meter hinder år 2010 med 8:26...

"STEPHEN KIPROTICH is Ugandan, managed by the Global Communication (the management of Jos Hermens), such as Abel Kirui, silver medal. Born on 18th April 1989, Stephen trains in Kaptagat under Patrick Sang, who is also the coach of Emmanuel Mutai. Very small and light (168 x 54 kg), started as track runners, reaching a PB of 13’23”70 in 2008, 27’58”03 and 8’26”66 (steeple) in 2010."

http://www.albertostretti.org/2012/08/marathon-mendeep-analysis-by-renato.html
1943 • Täby
#20
13 augusti 2012 - 19:10
Gilla 
Varför hålla på att belasta Musse med en massa svammel om vad andra inte har gjort?

Stephen Kiprotich tävlade inte i hinder. På maraton har han tidigare i år sprungit på 2:07.50. Personrekordet, satt förra året, är en halv minut bättre.
Så hans meriter hade nog klarat även SOK´s krav.

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.