Löpning Kläder, Skor & Prylar 10 inlägg 6729 visningar

Vilka skor ska jag välja?

Leif Rubensson
1965 • Kalmar
#1
21 september 2012 - 11:01
Gilla
Har joggat till och från sedan 2009. Mina träningsperioder avbryts ständigt av olika skador. Har haft problem med höften, gubbvad och nu senast hälsenan. Läste för en tid sedan "Born to run" och i inspirationen efter den funderar jag på om jag inte borde prova skor med mindre dämpning. Idag springer jag i ett par Kayano 17. Kanske skulle ha kvar dem på långpassen och alternera med ett par mindre dämpade? Vad rekommenderar ni?
Stelios G.
1968 • Älvsjö
#2
21 september 2012 kl 11:30
Gilla
Jag har för lite kunskap i ämnet men mina erfarenheter av att använda lättare/mindre uppbyggda skor har bara varit positiva.

Jag hade en skum erfarenhet i våras när jag tränade inför marathon. Min plan var att springa 3 mil en viss dag. Snörade på mig mina Wave Rider och gav mig ut för att ge upp efter 2 mil eftersom mitt knä sa ifrån.

Dagen efter gav jag mig ut med samma målsättning i mina Aegis som är ca 60 gram lättare. 3 mil senare var jag trött och nöjd.

My take: testa!
Annelie
1971 • Skövde
#3
21 september 2012 kl 11:55
Gilla
Jag håller med; våga testa.

När jag gick över från Kayano till lättare skor botaniserade jag bland alla skor som fanns till nedsatta priser på Startfitness och Wiggle. Jag köpte flera par som var olika; olika märken, vikt, pronationsstöd etc. Priset för 4 par skor är ju till och med mindre än för ett par nya kayano... Så våga testa vad som är bäste för DIG.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#4
21 september 2012 kl 15:36
Gilla
Man behöver ju inte gå hela vägen på en gång.
Det är stor skillnad på minskad "toe-heel-drop" och dämpning.
För mig funkar det utmärkt med en sko som är plattare (lite drop) men fortfarande dämpad (jag springer på asfalt).
Har ett par helt platta (0mm drop) men dom kan jag bara springa korta sträckor på stig eller i skog med.
Med en drop på runt 3-4mm finns det ganska många skor som platsar. Alla lättare än Kayano.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#5
21 september 2012 kl 15:38
Gilla
Kände att jag svamlade lite...
Vad jag menar är att jag tror du vinner mer på att söka en "plattare" sko än att söka en med mindre dämpning.
Det är inte samma sak :-)
1971 • Nykvarn
#6
21 september 2012 kl 16:02
Gilla
Det finns hur mycket som helst att välja på vad gäller märken och modeller och svårt att ge exakta tips då du själv måste känna på passformen på just din fot såklart.

Jag håller med dem som skriver att du absolut inte behöver gå hela vägen till ultraminimalistiska skor, jag springer en hel del i lättare skor som väger omkring 200g (mina tyngsta skor är mina, numera halvt utslitna, Asics DS Trainers och jag springer i dem skade-och besvärsfri. Det är stor skillnad på löpkänsla i skor som väger 200g jämfört med ett par som väger uppemot 350g som Kayano. Det blir helt enkelt mycket roligare i lite lättare skor!

Skor med lägre ”drop” har blivit populärt senaste året och t ex Saucony har haft stora framgångar med sina Kinvara som bara har 4mm skillnad mellan tå och häl. Det är trevliga skor som underlättar en mera mittfota landning men personligen trivs jag lika bra i modeller som har ca 10mm drop. Trivs du med passformen på Asics prova t ex Asics DS Racer på ca 220g (har ett visst pronationsstöd) eller Asics Tarther på ca 200g eller ännu lättare Hyperspeed. Många, inklusive jag gillar Adidas modeller, t ex neutrala Adizero Adios eller Adizero Tempo (med ett visst pronationsstöd). Adidas är generellt lite fastare i dämpningen jämfört med Asics.

Puma Roadracer är en annan populär modell som hängt med länge nu, mjuk hälkappa och mycket löpkänsla. Mizuno Wave Ronin fick bra betyg av RW i ett test i somras, jag saknar dock erfarenhet av den. Några exempel att börja med…
1971 • Kristianstad
#7
21 september 2012 kl 17:34
Gilla
Mizuno Wave Ronin som Staffan nämnde har jag bara positiv erfarenhet av, satt som en dröm första gången jag provade dom, skön och följsam känsla vid löpet. Lätt neutral sko med behövlig asfaltsdämpning som funkade bra upp till halvmaran för mig (10mm drop) Finns även en liknande sko, Mizuno Wave Musha som har ett litet pronationsstöd.

Var också skadebenägen när jag återupptog löpandet för 2 år sedan, trodde kroppen skulle klara av en nystart och gick ut för hårt, nu har jag lärt mig läxan och skyndar långsamt samt går på känslan när det gäller skovalet. Började med tungviktare med en hel del stöd/support och har därefter successivt minskat vikten.

Min medicin för att vara skadefri nu ett tag har varit.. Lugn ökning av mängd/fart, varierande underlag (kör även några korta pass i veckan på löpband i enbart strumpor), rotera på skovalet.

Min 80 kilos kropp funkar nu bra i skor runt 200-230g (Adios, Ronin, Kinvara). Lycka till Leif :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
21 september 2012 kl 17:35
Gilla
Håller med Staffan, och Anders. Men probelm med hälsena och gubbvad kommer nog inte av för tjocka skor, tvärtom så behöver man ju anstränga vadmusklerna mera om man landar längre fram på foten. Eftersom du tränat med ständiga avbrott kan det vara en del av problemet, dina vadmuskler har inte kunnat byggas upp tillräckligt för den löpning du gör. Komplettera löpningen med excentriska tåhävningar, efterhand gärna med vikter, för att stärka vadmusklerna. Gör det först, sedan kan du gärna börja använda lättare skor men gör övergången under en utdragen period på 3-4 månader där du börja med bara några få, korta pass med de nya skorna, lämpligen olika slags fartpass för där belastar du ändå vadmuskeln rejält.
#9
21 september 2012 kl 18:59
Detta inlägg har raderats
Leif Rubensson
1965 • Kalmar
#10
22 september 2012 kl 09:32
Gilla
Tack för alla tips. Tåhävningar har jag tränat i två år. Började i samband med gubbvadsproblemen. Passformen i Asics modeller brukar passa mina fötter bäst. Men ska nog prova fler märken för att se vad som bjuds.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.