Löpning Kläder, Skor & Prylar 15 inlägg 7992 visningar

Vilka skor ska jag välja?

1984 • Kristianstad
#1
17 oktober 2018 - 12:34
1 Gilla
Bild uppladdad av andhreas
Hej,

Jag är en gammal simmare som har hatat att springa tidigare. Men eftersom tid är en bristvara så inser jag att några löparrundor i veckan är det mest effektiva för mig.

Så löpning är inget jag sysslat med tidigare och har dålig koll på skor. Har haft hemma olika Nike React modeller, någon Salming och testat en Brooks. Men det jag singlat ner till är Ultra Boost, vill har mjukheten för mina knän. Men frågan är om jag ska ha vanliga ultra boost eller ST?

Sportaffärer har sagt neutrala skor, löplabbet sa lite stöd för mild pronation... Hålfoten är normal - lite hög.

Pronation är ju en del av kroppens stötdämpning så hur mycket av det ska man ta bort?

Jag bifogar två bilder där jag testar UB mot UB ST, kolla gärna och säga vad ni tycker.

Tack!
//Andreas
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#2
17 oktober 2018 kl 16:02
Gilla
Ultraboost ST är rent generellt en mycket bättre sko och går utmärkt att använda även om man har ett neutralt löpsteg (jag gör det). https://www.solereview.com/adidas-ultra-boost-st-review/
1983 • Stenungsund
#3
17 oktober 2018 kl 16:57
Gilla
Du borde lyssna på löplabbet framför en normal sportbutik. Det är bättre att välja stöd, även neutrala löpare kan ha en stabil sko.

Denna skon har jag motsvarande i neutral modell. Skulle kalla det en sko med lyxig stötdämpning och det känns som att du studsar fram: https://www.loparshop.se/saucony-herre-hurricane-iso-4.html

Du får även 60 dagars nöjdhetsgaranti hos Löparshop så att du kan testa skon ute på alla underlag för att se om det är rätt sko för dig :)
1971 • Nykvarn
#4
17 oktober 2018 kl 17:34
2 Gilla
Christian vad baserar du det på att det skulle vara bättre med stöd?
1984 • Kristianstad
#5
17 oktober 2018 kl 20:10
Gilla
Tack för svaren!
Vad tycker ni om mina fötter på bilden då? :) Funkar båda skor? Jag ser ju skillnad på pronationen, med ST blir ju foten/ankeln rakare. Det är UB till vänster och UB ST till höger.
1978 • Linköping
#6
18 oktober 2018 kl 07:27
Gilla
För mig så har pronationsstöd inneburit en enkel resa mot löparknä. Jag tror helt enkelt på att springa i neutrala skor. Den forskning jag sett säger inte att skador minskas genom att välja stabila skor, tvärtom. Jag gillar Ultraboost, men om det är någon sko jag skulle rekommendera stöd i så är det den. Jag är en van löpare, men får en del smärta i vristerna när jag springer mycket i den iom det obefintliga stödet.
1983 • Stenungsund
#7
18 oktober 2018 kl 09:42
Gilla
#4 Om din fot viker sig något inåt och du löper väldigt mycket så kommer det att ta skada på flera ställen på kroppen om du inte hjälper att minimera detta. Det mest optimala är att besöka en ortoped som kan ge dig ren fakta om vad du just du borde använd. För mycket stöd som neutral löpare kan resultera i ett löparknä men en stabil sko behöver inte alltid betyda pronationsstöd.
Det finns självklart många åsikter om detta men jag går mer på vad den "riktiga" forskningen säger än enskilda individer har forskat om. Då skulle det heller inte finnas någon anledning för skoleverantörer att tillverka skor med extra stöd då dom skulle sälja lika mycket oavsett.
1983 • Stenungsund
#8
18 oktober 2018 kl 09:45
Gilla
#5 Man kan klart och tydligt se att foten viker sig inåt på bild nummer 1 och att dina fötter skulle må bra av ST. Risken på bild nummer 1 är att skon ändrar form och blir sned, det skulle resultera att vissa andra kroppsdelar råkar ut för onödigt slitage :)
1978 • Linköping
#9
18 oktober 2018 kl 11:06
1 Gilla
#7

Den etablerade forskningen säger att det inte finns något som som tyder på att pronationsstöd skulle vara skadeförebyggande överhuvudtaget. Vilken är den riktiga forskningen du hänvisar till?
1983 • Stenungsund
#10
18 oktober 2018 kl 11:41
Gilla
#9 Kontakta din närmaste ortopedklinik så hjälper dem dig att dela med sig av detta. Det var därifrån jag fick det och det är självklart mest optimalt med inlägg från ortopeden än en massproducerad sko.
Sedan säger nog logiken själv att om du springer i en sko som blir sned, på grund av belastningen... så är det inte bra..
Och mycket av det som står om att det INTE ger skador är endast kortsiktig forskning och inte långsiktig. Eftersom det är långt senare i livet du kommer känna slitaget.
1984 • Kristianstad
#11
19 oktober 2018 kl 10:28
1 Gilla
Kör på ST denna gång så får jag ser hur det artar sig! :) När benen är mer tränade kanske jag byter till neutrala skor, men det får framtiden utvisa..

Danke
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
19 oktober 2018 kl 12:56
Gilla
Det där med mycket eller lite eller inget stöd är ju omdebatterat och jag har fått anledning att revidera min ståndpunkt flera gånger.

Rent allmänt är det så att medicinsk forskning bygger på att göra statistiska analyser av olika studier, helst med många deltagare som utgör ett väl spritt urval av befolkningen (ibland en bestämd grupp av befolkningen).

En stor svaghet med detta upplägg är att om 50% blir "bättre", 40% opåverkade men 10% "sämre" anses åtgärden/medicinen eller vad det var att ha en positiv effekt, det var ju "i genomsnitt" en klar förbättring.

Ortopedin har en lång historia av att vilja "rätta till" fötter mm som ansetts "felaktiga". Det ligger ju i själva namnet. Många ortopeder är fortfarande förtjusta i inlägg. Som barn hade jag hålfotsinlägg i två omgångar - inte för att jag hade besvär med fötterna utan för att jag hade plattfot. Det hade jag fortfarande när jag blev vuxen. Dock inte numera. Jag var också kobent som barn men är numera något hjulbent (har varit värre). Kroppar förändras.

Så vad är stöd, t ex inlägg, bra för? De avlastar. Jättebra när man har en överbelastningsskada. Bra om man har ett jobb som utsätter fötterna för långvarig, ensidig belastning. Men dåligt om de används jämt så att fötterna "slipper jobba", fötterna försvagas av ständig avlastning.

Min grundfilosofi är att man måste stärka kroppen, inklusive fötterna, gradvis när man åter börjar med löpning (vi sprang alla - nästan - när vi var barn). Det kan ta rätt lång tid. Har man gått i stabila promenadskor ute och Birkenstock inne i 20 eller 40 år tar det nog år att bygga upp inte bara muskler utan framförallt alla ligament och ibland benstommen till behövlig styrka för flitigt springade. Barfota utomhus är bra - inomhus är jag ambivalent till just nu. Och flip-flops är förkastliga, det är ortopederna och jag eniga om.
1971 • Nykvarn
#13
19 oktober 2018 kl 14:41
1 Gilla
Christian #7 jag är självklart medveten om vad pronation innebär och mig veterligen finns inte någon "riktig" forskning som säger att 1. pronation är skadligt (så länge den inte är väldigt kraftig/överdriven, 2. att skor med pronationsskydd är skadeförebyggande.

Tro och åsikter finns det gott om och naturligtvis går det att länka till vad man själv tror på,
Här är lite läsning om just svagheter kring teorierna och studier om pronation: http://www.runresearchjunkie.com/overpronation-the-quack-is-strong-in-this-one/

Det viktiga torde väl vara att ta reda på vad som orsakar pronationen, och försöka göra något åt det. Är det att stortån är svag, stortåleden orörlig och stortån är inklämde i för smala skor så att den inte kan göra sitt jobb vilket är balans och stabilisering av foten eller beror ett infallande knä på svagheter i höften?
Hobbylöparn
Östermalms IP
#14
19 oktober 2018 kl 18:01
Gilla
Angående pronationsstöd, så tror jag att de flesta av dagens "normala" löparskor har tillräckligt stöd, med eller utan pronationskil.

Däremot finns det ju skor som inte har någon form av stöd inåt. T.ex. Nike Vaporfly 4% generation 1.

Då jag pronerar mer på höger än vänster kände jag efter ett Marathon i de skorna att höger vrist hade tagit en del stryk.

Så att förkasta detta med pronationsstöd helt, tycker jag är fel. Däremot skulle jag vilja påstå att Nike Pegasus har mer pronationsstöd än många andra icke pronationsstöds skor. Även samtliga Hoka modeller är ju betydigt stabilare än medel.
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
19 oktober 2018 kl 21:13
2 Gilla
Efter att ha kikat på artikeln som Staffan länkade till måste jag göra en pudel: jag hade glömt att studier visat att fötter kan bli starkare med stöd. Behöver egentligen gräva lite mer i det här eftersom det påverkar min egen situation. Men just nu är jag i en skadefas där jag medger att stöd är bra så det är inte så bråttom. Ska försöka komma ihåg det till nästa gång jag diskuterar inlägg....
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.