Löpning Kläder, Skor & Prylar 12 inlägg 7351 visningar

Vilka skor ska jag välja?

Sara Andersson
1991 • Malmö
#1
16 november 2013 - 13:12
Gilla
Jag har funderingar på att köpa antingen ett par Adidas adizero adios eller adizero boost men efter att ha besökt några butiker idag blev jag inte speciellt mycket klokare...

Lite bakgrund: I somras var jag uppe och sprang på distanser runt 1-2 mil, några gånger/vecka. Mest sprungit 5km för motionens skull innan. Gick upp till dessa distanser relativt fort, samtidigt som jag lade om min teknik och började springa mer på framfot/mellanfot. Väldigt dum kombination och lyckades dra på mig någonting som skulle kunna vara antingen benhinneinflammation eller en inflammation i den djupa vadmuskeln (självdiagnosticerat mig mha google). Har nu totalvilat sedan augusti, och tycker det börjar bli dags att få komma ut och springa lite igen. Jag känner fortfarande av ilningar och stickningar ibland, så tänkte ta det extremt lugnt fram till i vår.

Min fråga är egentligen vilken modell jag bör välja? Skulle någon av dessa kunna passa med tanke på mina benproblem? Tänker börja med att springa runt 1km och långsamt öka, vill verkligen inte behöva vila så länge igen. Målet är att kunna springa marathondistanser i framtiden.

Vänliga hälsningar
1965 • Täby
#2
16 november 2013 kl 14:49
Gilla
Rätta mig om jag har fel, men båda dom skorna hal väl ganska hög drop? Dvs, det kanske blir konstruerat och ansträngt att landa mitt på (eller tom framfot) i högklackat?
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#3
16 november 2013 kl 14:57
Gilla
Jag tycker inte det är något problem att landa på fram/mellanfot med någon Adios modell iom att att dom är så pass låga. Högt drop - ja. Uppbyggda - inte speciellt.

Jag gillar dämpningen i Adios Boost på asfalt (lite mjukare än Adios 2). Perfekt för långpass och elljusspår.

Adios 2 har väl 9mm i drop och Adios Boost 10mm.
Sara Andersson
1991 • Malmö
#4
16 november 2013 kl 15:42
Gilla
Okej. Jag läste någonstans att dessa skor skulle vara ett mellanting mellan uppbyggda skor och mer minimalistiska, och därav tyckte jag att de lät intressanta. Man kanske borde satsa på ett par uppbyggda skor utan drop istället? Vad är egentligen skillnaden? Läste någonstans att benhinnor kan må bättre av skor utan något drop, men det måste väl finnas någon nackdel i det också? :)
Ola Svensson
1979 • Asarum
#5
16 november 2013 kl 16:17
1 Gilla
Jag har adios 2, jag tycker mycket bra om dem. Mitt tips är att köpa två par skor, ett par traditionella tjockskor med mkt dämpning för långa långsamma pass och ett på adios 2 för lite snabbare och kortare. Alternera mellan de båda så tar/sliter det inte på samma ställe, efter ett tag vill du bara springa i de lättare och snabbare skorna. Vad det gäller drop så brukar folk uppleva att ett lägre drop sliter mer på vaderna, dock inget jag själv upplevt när jag sprungit i Kinvara 4 (4mm drop).
Sara Andersson
1991 • Malmö
#6
16 november 2013 kl 17:11
Gilla
Känns som att det blir ett par av antingen adios eller boost, då. Har inte provat adios i rätt storlek än, så börjar nog där. Tack för svar och tips :)
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#7
16 november 2013 kl 19:19 Redigerad 16 november 2013 kl 19:20
Gilla
Du ska absolut testa innan du slår till. Adios 2 och Adios Boost har en ganska stor tåbox. Jag älskar det men jag vet att det finns folk som föredrar en mer åtsittande känsla.

Edit: Adios ligger väl någonstans mellan en tävlingsko och en traditionellt uppbyggd sko. Läste någonstans att 3 av topp 5 sprang i mål med Adios Boost under NYC Maran.
Sara Andersson
1991 • Malmö
#8
16 november 2013 kl 19:32
Gilla
Har provat adios boost, och gillade känslan, ska nog bara gå upp en storlek i så fall. De kändes ganska stabila tyckte jag. Men är det ett par skor som funkar till vardags, på de flesta underlag?
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
16 november 2013 kl 22:28
Gilla
Sara, totalvila är inget recept mot löpskador, skadorna kommer ofta tillbaka om man inte styrketränar de överansträngda musklerna , eventuellt behandlar på annat sätt också. Bäst är att få hjälp av någon specialist på idrottsskador, sjukgymnast eller d:o naprapat t ex.

I övrigt håller jag md om att man bör växla mellan olika skomodeller. Vill du ha en lätt sko som ändå har lite dämpning och noll drop kan jag rekommendera Merrell Bare Access (eller om den heter nåt annat i dammodell?).
Sara Andersson
1991 • Malmö
#10
17 november 2013 kl 16:27
Gilla
Men borde jag verkligen styrketräna en muskel som är överansträngd? Låter lite motsägelsefullt, men det har ju visserligen inte blivit helt bra bara av vila heller. Vad kan man göra för typ av övningar i så fall?

I morse var jag ute och gick i 2h och nu har jag som stickningar i underbenets framsida. Väldigt diffust och konstigt. Min "benhinneinflammation" i somras kom pang, bom. Plötsligt kunde jag inte gå ett steg, ungefär. Jag är student för tillfället, så har inte råd att gå på någon dyr behandling, det hade nog varit bra annars :).

Tack för skotips, verkar väldigt bra faktiskt. Kanske bra att köpa ett par såna skor och testa zero drop för benhinnornas skull.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
17 november 2013 kl 17:04
Gilla
Det finns många sjukgymnaster som är anslutna till Försäkringskassan, jag betalade 100kr på Idrottskliniken i Solna och 80kr hos en grupp sjukgymnaster i Göteborg i år. Men försök hitta någon som sysslar med just idrottsskador, det finns kanske nån tråd här på jogg med rekommendationer på sjukgymnaster i Malmö, annars kan du starta en ny.

Jo, man ska göra överansträngda muskler starkare genom styrketräning. Vid löpning brukar överansträngningen bero på jättemånga repetitioner vid måttlig belastning, man ökar styrkan med få repetitioner vid hög belastning. Benhinnor är knepiga och jag är inte helt uppdaterad men man kan stretcha dem sittande på knä med rumpan mot hälarna och luta överkroppen bakåt. Löpning på mjukt underlag och att försöka springa avslappnat brukar också rekommenderas. Men en bra sjukgymnast kan ge dig en säkrare diagnos och ett träningsprogram, det kan ofta räcka med ett enda besök.
Sara Andersson
1991 • Malmö
#12
17 november 2013 kl 19:44
Gilla
Aha, det var mer än jag visste! Toppen :). Ska definitivt kolla upp det då. Okej, det klargör ju mina funderingar kring styrketräningen också.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.